Станишев: Българите не могат да понесат втори десен преход

Управлението в момента е абсолютно безпринципно, отсече той
Обновена: 26 ное 2014 16:31 | 26 ное 2014 16:31, Веселина Йорданова
84
Станишев: Българите не могат да понесат втори десен преход
Сергей Станишев. Снимка: архив, БулФото

Бившият соцлидер и председател на ПЕС Сергей Станишев определи управлението в момента като абсолютно безпринципно - програмно и идейно.

Аз не мога да разбера как ГЕРБ и Реформаторският блок, които са проевропейски партии, официално участват в управление с Патриотичния фронт, посочи той пред БНР.

Още по темата
За да направи разлика с управлението на Орешарски, Станишев заяви, че „Атака“ не е подкрепяла правителството при вотове на недоверие или бюджети, а сега имаме официална коалиция.

„Г-н Калфин упрекваше БСП за това, че „Атака“ прави кворум в парламента. Сега той трябва да обясни защо партия, която претендира да е лявоцентристка, участва във властта с НФСБ“, каза още бившият председател на БСП.

По отношение на позицията на ПЕС, в която се осъжда присъствието на Патриотичния фронт в управлението, Станишев е категоричен, че в програмата на НФСБ има "стряскащи неща, които няма как да бъдат приети".

Властта в България в момента изцяло зависи от тях и има официално споразумение между ГЕРБ и ПФ за подкрепа на правителството. БСП като партия информира президиума на ПЕС и в точката за актуалните политически ситуации в страните това беше разгледано. Членовете на президиума поискаха да има позиция на ПЕС, разясни той.

На въпрос трябваше ли БСП да направи коалиция с ГЕРБ, той отговори, че левицата не е канена за такива сериозни разговори. Станишев разясни, че Бойко Борисов не е избрал пътя на Меркел в Германия за голяма коалиция.

По думите му БСП не е можела да участва във властта на всяка цена. „Може да участва във властта само ако вижда програма, ангажименти, които отговорят на това, което сме отстоявали пред гражданите – защита и отстояване на интересите им. Българите не могат да понесат втори десен преход и това ме притеснява в новия формат на управлението – че цената ще я платят гражданите“, заяви социалистът.

Сергей Станишев не коментира тиражираната след евроизборите информация, че е настоял пред Ахмед Доган да стане премиер, но уточни, че пред ДПС е заявено ясно, че трябва да се засили ролята на партията мандатоносител – БСП. От движението обаче избрали друг път - да свалят правителствоно на Пламен Орешарски и търсели разговори с ГЕРБ в този период. Неслучайно още преди евроизборите имаше една символна среща в Кърджали, посочи той.

Председателят на ПЕС заяви, че очаква от БСП много по-аргументирано и със самочувствие да отстояват това, което са вършили заедно и вършат за страната.

Той коментира и представения днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер план за инвестиции с думите, че социалистите са очаквали много по-мащабен план, с много по-свеж финансов ресурс.

"Нашата амбиция е по-мащабна – да се даде възможност за капитализиране на Европейската инвестиционна банка с реални пари, в това число от държавите-членки. За това обаче трябва да се дадат гаранции на държавите, че евентуални техни вноски няма да се броят като нов дълг и няма да се отчитат в бюджетни дефицити, защото това е за обща европейска кауза и общи европейски нужди", обясни Станишев.

По думите му наред с това трябва да се подготвят и много добри проекти, които да са балансирано разположени териториално, за да не се реализира рискът парите да отидат в големите икономики.

Един от позитивните моменти  в плана, според Станишев, е, че се създава специален европейски фонд за стратегически инвестиции, който е извън европейския бюджет и извън досегашните инструменти за инвестиции.

По темата за членството ни в Шенген и вероятността Румъния да ни изпревари по пътя към него, председателят на ПЕС настоя, че има критерии и след като България по мнение на ЕК и ЕП ги е изпълнила, няма основания членството ни в Шенген да става заложник на друг механизъм. Това подкопава доверието у нас за ЕС като справедлив партньор на България, посочи той и се обяви за координирана работа от опозиция и управляващи по темата пред европейските институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
оплют от ганьовци преди 9 години
Донесоха мастика и мезе. Ама ще попита бай Манолчо, какво мезе? То не е важно, важното е, че бай *** и Данко Харсъзина се запретнаха да ръководят общественото мнение. Данко бе, нашия комшия страшно ми се пери, учен бил, честен бил и н'ам какви дивотии. Да му теглим ли един калай? Калай не, ами със земята барабар го направваме заявява специалистът на псувните.а ББЦЦИФ свети води ненапити, те са удобни на бай ви ***. ТЪПЕЙ НАРОДЕ!!!!
53
1
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Суекът в затвора!
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дебел,*** и грозен съветски съсел с обратна "захапка" и меки китчици!
51
1
 
4
 
! Отговори
88 преди 9 години
Ти ли го каза бе *** с мека китка
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До59 невероятен коментар.Виденов-ни направи милионери,сега Сергеи качи пенсиите с 4лева-ето ти просперитет-нали
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Цецо-Спомням си Жан Виденов-много рязко ни се вдигнаха тогава доходите:-ха-ха-станахме за една нощ милионери-а ти навярно Милиардер ха-ха.Нищо извънземните и ,,световния империализъм ,,са винивни ха-ха
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажи му серГЕЙ....и пусни сифона! Повече не заслужава това съветско кгб-истче....
47
15
 
2
 
! Отговори
ЦЕЦО преди 9 години
До bb: ПРОСЕШКАТА ТОЯГА СЕ ПОЯВЯВА ВИНАГИ СЛЕД УПРАВЛЕНИЕ НА ДЕСНИ ПАРТИИ ! ТАКА БЕШЕ СЛЕД "УПРАВЛЕНИЕТО " НА СДС - ЛИКВИДАТОРИТЕ , ТАКА Е И В МОМЕНТА СЛЕД УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ - БЕЗХАБЕРНИЦИТЕ ! ВНУШЕНИЯТА ,ЧЕ ВИДЕНОВ И ОРЕШАРСКИ СА ЗАТРИЛИ ДЪРЖАВАТА СА ДОЛНИ МРЪСНИ ЛЪЖИ ,КОИТО КАТО СЕ ПОВТОРЯТ СТО ПЪТИ ,НАРОДА ЗАПОЧВА ДА СИ МИСЛИ НЕЩО ТАКОВА,НО СЛЕД КАТО ГИ ОСМИСЛИ РЕШАВА И ПРАЩА ЛЪЖЦИТЕ И ЛИКВИДАТОРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ,НА СМЕТИЩЕТО ! ФАКТ НЕУСПОРИМ !
46
3
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Кажи му Дмитриевич и не го обиждай повече...
45
2
 
14
 
! Отговори
bb преди 9 години
ако те срещна в Брюксел,ще те направя дан пира мръсен червей !!!бих ти пригризал и колата с която се движиш мръсно червено *** !!!!! скрий се завинаги,само така може да те позабрави народа,който докара до просешка тояга!!..*** си ти гад !!
44
2
 
15
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Някой да му събере бисерите дето ги говори-дебела книга ще да е.Ако има глупомер ще му изкриви стрелките.
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е да се постави въпроса за отнемане на Българското Гражданство на лицето Сергей Станишеф на основание систематично увреждане на имиджа на България и Българския народ пред международната общественост.
42
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ДО СЕГА НЕ ПОЗНАВАМ НИКОГО ДА Е ИЗБЯГАЛ В РУСИЯ ИЛИ ДА СИ КУПИ РУСКА КОЛА ИЛИ НЯКАКВА РУСКА ТЕХНИКА. СВЕТА НЯМА НУЖДА ОТ ДВЕ НЕЩА---ОТ РУСИЯ И ОТ КОМУНИСТИТЕ---ТРЯБВА ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ НАЙ-БЕЗМИЛОСТНО.РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ. РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗПАРЧЕТОСАНА И УНИЩОЖЕНА. А НИЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ ПОД РОБСТВОТО НА ПИЯНИЯ ДИВ РУСНАК. САМО ЧЕ МУ СЕ ВИЖДА КРАЯ---БОЙКО БОРИСОВ Е НАШИЯ ОСВОБОДИТЕЛ ОТ РУСКО РОБСТВО.
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
съсела и моника купиха имот в олтен Швейцария за 26 милиона евро,пука му за българския народ
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък не мога да понеса да ти гледам грозната Цайсата мутра повече
39
2
 
21
 
! Отговори
S O S преди 9 години
До кога ще показвате КГБ-то на снимки...Този не е никакъв политик а е едно съветско гаменче подготвено от кгб за България....да и пречи на демократичното развитие...Марш *** искариотска!
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей този гаден червени крадлив ***. Благодарение на него ДПС станаха толкова силни.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей това е истинското лице на комунист/социалиста! Да създава нестабилност и хаус, да разпространява лъжи и пропаганда сред ниските слоеве на обществото, да взема от работещите и да дава на мързелите , да харчи и краде чужди пари...... Запомнете го веднъж за винаги че само комунистите имат изгода от беден и *** народ! Защото основно бедните и простите гласуват за комунисти/социалисти понеже са зависими от системата и вечно чакат на държавата да ги храни.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комонистите сега няма да работят в Донецка и Луганска република,те за това драпат.И в БГ това искат комонистите за6тото така се нау4иха от преди ама нана.За това трябва да ги водим 2 ра категоря хора- ***.Комонист лие на кур6ума.Ако неса те представяте лиси какъв 6тее светът,великолепен,аман от тези хал4ни *** ненаситни.Някои ден 6те доиде да бъдат изтребвани като евреите амин дано дае по бързи4ко.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откраднал сиги Станишев 7 папки със съкретни докоменти в Америка ги разстрелват за такава далавера и сам сиси признал за виновен,и сиги пратил на Путин,ако Цацаров нети повдигне обвинение то следващият главен прокорор които щее до 1 . 2 месеца ще го направи.Ти сиси престъпник винаги със Доган.Тиси Руски шпионин Серго,рано или късно някои ще ви види сметката с Доган.Вие убихте България.