Губернаторите се назначавали по схемата 22:5:1

Преглед на по-интересното от печата за днес, 27 ноември
Обновена: 27 ное 2014 07:57 | 27 ное 2014 07:00, Анисия Иванова
40
Губернаторите се назначавали по схемата 22:5:1
Снимка, архив Булфото

Скандали за постове е акцентна новина за страниците на днешните издания. Вестник "Преса" уточнява и пропорцията, по която се назначават губернаторите - схемата е 22:5:1 /ГЕРБ : РБ : АБВ/.

Вестник Дума пише по темата, че нов скандал с човек от партията на Корман Исмаилов разтресе властта вчера.  Острата разправия е била заради областния управител на София Веселин Пенев. Той е зам.-председател на Народната партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов и Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. До последно се знаеше, че постът е определен за юриста Стамен Янев от ръководството на "Движение България на гражданите". От стенограмата на вчерашното заседание на правителството става ясно, че вицепремиерката Меглена Кунева настоява да има областен представител от ДБГ.

Във водещата си новина "Сега" анализира: Кретаща икономика, рекорди с държавния дълг и мъчителна битка с бюджетния дефицит ще бележат новата 2015 година. Такива са прогнозите за развитието на България през идните 3 години. От документите на Министерство на финансите става ясно, че през 2015 г. правителството ще се опита да дисциплинира държавните разходи, но въпреки това "дупката" в хазната ще остане голяма и ще се наложи взимането на 8.1 млрд. лева нови дългове.

Акциите на КТБ претърпяха колосален срив с 99 процента, след като бе възстановена търговията им на Българската фондова борса, информира "Преса". Оборотът беше незначителен. Първо две акции бяха продадени по 16,739 лв. за брой. Двайсет минути по-късно последва продажба на още една акция за 0,205 лв. и на това ниво бе затворена търговията в 17,10 ч.

По повод кризата в КТВ предприемачът Красимир Дачев коментира пред "Преса": "Банката беше целенасочено окрадена. Това е публична кражба, на която все още се чудя как може да стане в ХХI век. Дачев засяга темата и за крехкостта на правителството. Според него трябва да бъдем по-търпеливи, защото за коалиционната култура е нужно време, нужно е натрупване. Въпреки всичко този кабинет има много силен екип, който се занимава с еврофондовете. "Но ако някой разбута правителството, ще си ритнем сами канчето. В сегашния кабинет има няколко души, които са с безспорен авторитет в Брюксел. Тримата вицепремиери - и Ивайло Калфин, и Меглена Кунева, и Томислав Дончев. Те нямат проблеми в Европа и съм оптимист, че ще направят всичко възможно, за да върви финансирането. Лиляна Павлова е много активна, Московски също. Така че бих пожелал едно - смело напред с реформите", казва Дачев.

През последните две седмици името на Орхан Исмаилов стана най-споменаваното от цялото правителство, пише "Сега". Причината е, че лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов поиска той да се оттегли от поста зам.-министър на отбраната, тъй като е от протурска партия. В противен случай фронтът ще оттегли подкрепата си за правителството. Исмаилов беше номиниран за този пост от Реформаторския блок.

"Няма да се подам на натиск заради измислици", категорично обявява в интервю за "Сега" Исмаилов. "Аз съм един български гражданин, който защитава националните интереси на България, и винаги съм го правил. С достойнство и чест мога да застана пред целия народ и да кажа: "Аз съм един от вас, който се бори за тази държава". Няма от какво да се срамувам. Няма от какво да се притеснявам", обявява още зам.-министърът. По повод твърденията на Симеонов, Исмаилов коментира: "Няма да вляза в полемика. Не обичам да се обяснявам. Мисля да се възползвам от конституционно установените си правомощия и ще си търся правата в съда."

"Лустрацията не е екзотика, а постижима в този парламент", казва в интервю за "Труд" Методи Андреев, депутат от 43-тото НС от гражданската квота на ГЕРБ. По думите този проблем трябва да се разреши. "По-добре е вече да говорим за по-общи принципи на лустрацията против корупцията, защото резултатът от действието на кръговете, създадени на основата на бившите спецслужби, вече се измерва със солидни банкови сметки, икономическо влияние, политически лобизъм и други инструменти на скритата власт. Те продължават да облагодетелстват кръгове на бившите номенклатурни кадри и на свързаните с тях фамилии и лица - синове, зетьове, внуци и т.н. Виждате кои са богатите в държавата. Няма нито един случаен", изтъква Андреев. Вариантите за уреждане на лустрацията са два: да се вкара нов закон или да се направи допълнение на конституцията. "За второто са необходими две трети мнозинство, но потенциал за това няма. За първото - обикновено  мнозинство. Но аз съм убеден, че КС няма да пусне такъв закон", смята още Андреев.

В интервю за "24 часа" Желю Желев, президент на РБългария /1990-1997/, споделя: "Две са големите ми грешки. Първата беше за изборите за ВНС, за които Кръглата маса реши да бъдат през юни 1990 г. Ние вярвахме, че ще ги спечелим. Еуфорията от големите митинги, подкрепата, която усещахме, и надеждата на хората за по-добро бъдеще ни правеха оптимисти. Но загубихме. Трябва да кажа, че нашите по-стари политици, които дойдоха от партиите, забранени от комунистите след 1947 г., имаха усет и казаха, че е рано изборите да бъдат през юни. По-добре за нас ще е да са през есента или дори в края на годината. За това настоява д-р Дертлиев, бай Милан Дренчев и други. Да не избързваме - казаха те, нали виждате какво става? Ще рухнат още повече комунистите, ще им лъсне задникът и ние ще дойдем на бял кон. За първата грешка помогнаха и американците. Те държаха изборите да бъдат през юни. Втората грешка беше, че не успяхме да осъдим БКП за национално предателство спрямо българския народ и за държавна измяна."

От страниците на "Дума" Стоян Мирчев, депутат в 43-тото НС от "БСП лява България", очертава грешните ходове на социалистите по време на последните избори. Според него БСП не направи най-важното - "осветляване на управлението на Борисов и неговите престъпления". "Имахме напълно грешно отношение и поведение с коалиционния партньор. Липсваха ясно разписани параметри и политики в съвместната ни работа. Да не забравяме ключовата грешка с Пеевски.

"Чрез държавната помощ за частните училища ще следим за качеството им", смята Снежана Дукова, депутат от ГЕРБ. За "Монитор" тя подчертава, че броят на тези школа в страната е около 150. "Техните ученици също са деца на България и имат нужда от това, което се дава и на връстниците им. В противен случай на практика имаме дискриминация. За да искаме мониторинг на това образование, да има качество, инспектиране, да упражняват държавната образователна програма, то можем да го направим само чрез държавна помощ. И средствата, които ще са необходими за това, няма да са много големи", посочва Дукова.

US танкове скоро може да пристигнат у нас. Новината съобщи главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис. Според него 150 машини ще бъдат разположени в няколко държави в Източна Европа, сред които е и България, акцентират под глава "Стандарт" и "Монитор".

"Напълно реална е заплахата от радикализация на ромите, докато социалните, образователните и политическите институции не навлязат вътре в гетата и не работят пряко и ежегодно с хората там. Не намирам за изненадващо, нито за извънредно, че службите за сигурност наблюдават ромските квартали и извършват респектиращи проверки там", заявява пред "Стандарт" Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимоотношения.

"По време на пости често се напълнява", отбелязва в интервю за "Телеграф" Донка Байкова, специалист по хранене. Става въпрос за 2-3 кг отгоре, а причината за това е, че растителните храни са обемни, често пъти с ниска засищаща способност. "За да притъпят чувството си на глад, постещите хора често приемат по-големи количества хляб, маслини, олио, картофи, ориз и затова излизат от поста с няколко килограма отгоре. Постът е духовно пречистване", казва Байкова.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Резили смешни и елементарни !!! Долнопробни продажници !!! Истински *** !!!
25
0
 
2
 
! Отговори
Дясно правителство! преди 9 години
На снимката - партизанската щерка до снахата на политбюро!"Дясно" правителство, ама постсоциалистическо и по нашенски. Сакскобургготски сложи началото на "привличането" на наследниците на бившата номенклатура към високите постове в държавата. Нали по нещо трябва да проличи, че уж-царят е в тесни връзки с комунистите? Комунисти, ама щедро плащат на агентите си с присвоени чужди пари!РЕЗИЛ !!!
24
2
 
3
 
! Отговори
Б.Б. преди 9 години
Роби, след 20 години вашите деца ще учат за мен и моите дела. Ще наизустяват историята: как съм се борил с лошите, за да строя магистрали и да режа лентички; как съм накарал семейството на едно убито момиче в Плевен да подарят телешка пържола на кучето, което откри трупа й; как съм теглил заеми, които ще платят те, за да ми е готоно и удобно през зимата, а народът да мизерува и търси прехраната си по контейнерите и в чужбина и куп други неща!
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли изобщо нужда от областни управители?Това е бюрокрация в стил "да намерим място за нашите хора".Областните управители ги виждаме по два повода:първият е само с представителни функции - да режат ленти,да присъстват на събития завършващи с големи маси и вторият повод е ,когато спорят с кметовете за това,кой парцел земя е общинска и кой е държавна собственост.Последното касае случаи в които кмета е намерил инвеститор,а те не го искат,защото не е от техните хора .
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЗИ НА СНИМКАТА ГИ ЧАКА НАРОДИН СЪД!
21
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
СХЕМАТА Е ВЛАСТ СРЕЩУ НАРОДА БЬЛГАРСКИ И ТОВА СЕ ВИЖДА ОТ НАЗНАЧЕНИТЕ 70 процента ТУРСКИ УПРАНИЦИ В БЬЛГАРИЯ---искахте герб ПОЛУЧИХТЕ ДПС
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червено просто и необразовано *** , не знам кой как се е напъвал , но Доган два пъти прави коалиция с БСП и Станишев го целува . Сега каквото и да пишете няма значение , важното е , че БСП-ДПС-ДС са вън от властта . Така и не разбрахте , че народа мрази БКП-БСП-ДС поради факта , че 70 години го тормози и тъне в мизерия .
19
2
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА ! преди 9 години
НАПЪНАЛ СЕ АМЕТ ДОГАН И РОДИЛ КОАЛИЦИЯТА БОСТАН ОТ БОЙКО,ГОЦЕ И РАДАН ПОД НАДЗОРА НА МЕСТАН С ПАРИТЕ НА ДЕЛЯН
18
2
 
18
 
! Отговори
КОЙ,КОЙ КОЙ преди 9 години
КЪДЕ СТЕ БРЕ ПРОТЕСТЪРИ ДА СЕ ТЪРКАЛЯТЕ НА ЖИЛТИТЕ ПАВЕТА СРЕЩУ ПОРЕДНОТО НАЗНАЧЕНИЕ НА КОАЛИЦИЯТА БОСТАН ,НАЧЕЛО СЪС СИКАДЖИЙСКАТА МУТРА ББ ,КОИТО СЛОЖИХА ЗА ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СОФИЯ ,ЧОВЕК ОТ ПАРТИЯТА НА КОРМАН ИСМАИЛОВ И ДПС
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Методи Андреев предлага комунистически методи за лустрация - внуците на комунистите имали постове. Абе аланколу, стига с тия комунистически плашила направи нещо реално за България - най-бедната държава в Европа, какво ще помогне лустрацията - нищо.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Губернатори се назначавали по схемата 22:5:1. Не върви някак си. Кандидатите са повече. Веднага страната да се раздели на 100-150 области. Ще се реши въпроса с кандидатите за областни управители. Скъпичко за държавата, но полезно за 22:5:1 свинете.
15
10
 
5
 
! Отговори
Сноудън преди 9 години
Другари червени *** , след като са комунисти трябва да се радвате. Нали са от вашите , а вие само плюете . Айде чао и много поздрави на вашия Станишко-защото сме комуносоциалисти .
14
1
 
14
 
! Отговори
Сноудън преди 9 години
Кой от снимката не билкомунист или син на комунисти.
13
9
 
2
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Тиквун меквун обаче БСП ще са вън от властта поне още 100 години . Този път Борисов няма да прости на всички , които се надпреварваха да говорят как ГЕРБ трябва да бъде ликвидиран . Е сега ще видят какво е ликвидация .
12
11
 
7
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Всички от БСП и ДПС вън от държавната власт . След това съд и затвор . Тези *** само за една година докараха държавата до фалит. Още по жестока чистка е необходима .
11
0
 
6
 
! Отговори
pipo преди 9 години
P I N O C H E T ...
10
2
 
18
 
! Отговори
БОСТАНджи преди 9 години
Остана сал. . .. . БОЙКО, ДУДУК и МЕСТАН = на БОСТАН = на модела #КОЙ . . . . . а шеф им е ДОГАН с пророк Делян . . . .. К О Н Г Р А Ч У Л А Ш К О Л С У Н !!!!
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ критикуваха комунизите за системата 8:5:3....а сега същото! Нали нямаше да повтаряме вредните практики? Не напразно се казва, че в ГЕРБ има най-много БКПейци, повече от БСП. И ако очаквате нещо продуктивно, забравете! Мизерия, крадене и много простотии които ще доведат до измитането на Доцента от Банкя и умните му съветници.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Валиите се назначавали по схемата 22:5:1
7
1
 
22
 
! Отговори
Политически игри преди 9 години
Орхан Исмаилов да не ми се прави на български патриот,защото беше кадър на ДПС,а сега пък е на партията на Корман. Няма никакво значение дали е бил члена на някоя партия или не. Съшественото в случая е кой те предлага. На всички ни беше писнало от политическите назначения на ДПС. Отворете си очите.Те продължават. И ги ПРАВИ Борисов. София град с областен от етническата партия НПСД е скандално. Политически игрички ,които няма да бъдат простени.