Борисов заръчва: Обяснявайте за ебола, за да няма ужас

"Министрите да работят в синхрон, каквото може да се предотвратява"
Обновена: 28 ное 2014 18:39 | 28 ное 2014 18:36, Веселина Йорданова
34
Борисов заръчва: Обяснявайте за ебола, за да няма ужас
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов оценява като адекватна реакцията на здравните власти по случая с българина, за който имаше съмнения, че е болен от ебола.

На правителственото заседание в сряда премиерът поздравява здравното министерство за действията „при този случай с малария, който просто като бомба се разпространи в медийното пространство, и тревогите на хората за ебола“, става ясно от правителствената стенограма.

Още по темата
„Според мен здравеопазването реагира изключително адекватно – от страна на министъра, лекарските екипи, болниците и всички длъжностни лица, включително и с начина, по който беше представено на хората, едва когато сме сигурни в това, което говорим, а не да се бърза и да се изприказват приказки, които след това да бъдат цитирани“, посочва Борисов и дава заръка на здравния министър Петър Москов: „Хубаво е да продължите да обяснявате.“

„Аз на другия ден слушах директора на „Пирогов” и други доктори, които от обществото се знаят, че (по целия свят го има вече, дай Боже да ни подмине)… но дори и да го има, това не е толкова фатално. В смисъл, този стрес и ужас, който се нагнетява… А просто профилактично да се обяснява“, аргументира се министър-председателят.

Москов пък посочва, че всички мерки са били взети, в случай че пациентът се окаже болен от ебола, вирусът да не се разпространи.

Борисов дава задача и на службите. „И тук МВР и ДАНС също да внимават с хора, посетили подобни страни, и да се води една профилактика. Да им се обяснява, че е хубаво да преминат на някакъв преглед. Знам забраните и ограниченията, но по метода на убеждението да им се обяснява, че, не дай Боже, ако го има, след това и други хора ще бъдат въвлечени. Надали някой би искал това да се случва, така че в синхрон работете и каквото може да се предотвратява с „Гранична полиция” и с колегите там“, поръчва той.

Москов информира министрите, че в момента между него и комисаря по здравеопазване тече кореспонденция, която е свързана със запитване до всички здравни министри в ЕС за възможност за изпращане на медицински екипи в огнища на опасни инфекции.

„Позицията, която сме изготвили и която е предоставена и на комисаря, е свързана с ясно отчитане на моментната ни невъзможност ние да предоставим тези екипи, базирано на това, че на територията на страната разполагаме с ограничен контингент от такива специалисти“, изтъква здравният министър и допълва, че това е позицията на много от европейските страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ние българите - такова животно като ебола нема
21
0
 
1
 
! Отговори
сд преди 9 години
мани мани, до сега си мислех, че ебола е опасна само за някакви изостанали африкански държави, тоя като го гледам, българия не е съвсем безопасно, добре, че няма толкова *** все още ...
20
2
 
4
 
! Отговори
без майтап преди 9 години
Собственика на патента за вируса ебола е американското правителство! Номерът на патента е US 20120251502 A1.
19
2
 
3
 
! Отговори
МУНЧО преди 9 години
БЕЗХАБЕРНИКА ПРЕПОРЪЧА : СПАСЯВАЙТЕ СЕ , ЗАЩОТО НИТО СИМЕОНОВО , НИТО ДС ЩЕ ВИ ИЗБАВИ ОТ ТОВА БЛАТО ,В КОЕТО ВИ ВКАРАХМЕ СДС И ПО КЪСНО ГЕРБ!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДА ТИ Е ЧЕСТИТО!
17
0
 
4
 
! Отговори
колибри преди 9 години
"......и каквото може да се предотвратява с Гранична полиция"Да е жива и здрава гранична полиция, че ще бъде пръв помощник на здравеопазването.
16
0
 
3
 
! Отговори
карина преди 9 години
Обяснявайте, ако го правите няма да има ужас. Ужасът е другаде.......
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-голяма ЕБОЛА от Бостанския плод на снимката, едва ли има !
14
3
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
dali 6te bade 4uto ?
13
1
 
20
 
! Отговори
миньора преди 9 години
Честно да ви кажа новината за това ,че ще трябва да работя до 60+ години и че дори и да успея да оцелея по някакъв невероятен начин и взема пенсия ,ще живея мизерно докато умра ме ужасява много повече от новината ,че имало ебола......Аз нямам какво да губя.....за разлика от господина на снимката...
12
1
 
21
 
! Отговори
Castor преди 9 години
Хората в БГ са много по-ужасени от тебе, не от ебола. Както си я подкарал... пак с камъни ще си ходиш!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Главен специалист по медицина - Би Би.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да бе ебола -ужас.ми това че няма повишение на пенсии и заплати какво е.УЖАС ИЛИ НЕЩО НОРМАЛНО ПРИ ТИКВАТА.
9
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пи6ете колкото си искате и каквото си искате .Нии си имаме Боико Борисов а кажете вие какво си имате Стани6ев Доган И Сидрефенди.Пълен *** сте.В никоя държава неве познават.О6те много 6те квичите като прасета болни от син език.Няма да спите сега поне 4. години.Аиде да вие честито безсънието.
8
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незнам но моето семеиство и моят квартал ве4е е по спокоино,и за Българя и за хоръта,Боико 6том ни поведе отново,бог даму помага и да го пази АМИН.При Боико никога е нямало мафиотски мисли и работи,тои е истински 4естен Български политик.Напред Генерале с теб сме.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей това е истинското лице на комунист/социалиста! Да създава нестабилност и хаус, да разпространява лъжи и пропаганда сред ниските слоеве на обществото, да взема от работещите и да дава на мързелите , да харчи и краде чужди пари...... Запомнете го веднъж за винаги че само комунистите имат изгода от беден и *** народ! Защото основно бедните и простите гласуват за комунисти/социалисти понеже са зависими от системата и вечно чакат на държавата да ги храни.
6
1
 
5
 
! Отговори
Аспержа преди 9 години
Обяснявам ти тикво ***... хващай си измекярите и се омитай, щото зимата е дълга.... и се очертава много, много люта....
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДАНО ТЕ ПРАТЯТ В КОСМОСА, ПРИ ПЛАНЕТАТА НА ТИКВИТЕ
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дела и Документи.кой е Бойко-той е работил в държавна сигурност с псевдоним Буда.Бойко е комунист от БКП и майор от УБО.бащта му е служител на МВР.Бойко има досие в ЦРУ и ОЛАФ като престъпник и мафиот.кой е Цветан Цветанов-той е член на БКП и старшина от държавна сигурност и син на шофьора на най довереното лице на началника на държавна сигурност и масов убиец Григор Шопов.коя е Цецка Цачева-тя е член на БКП и висш ПАРТИЕН СЕКРЕТАР на окръжен народен съвет плевен.Цачева вечеря за 1700 лева на ве
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОБЯСНЕНИЕТО Е МНОГО ЯСНО И КРАТКО ДРУГАРЮ ТИКВАРОВ. ------ЕБОЛА СИ Е МАМАТА У ***.