Преработеното грозде - два пъти по-малко през 2014 г.

Танева: Производителите изпращат тежка година
4
Преработеното грозде - два пъти по-малко през 2014 г.
Десислава Танева. Снимка: ГЕРБ

Преработеното тази година грозде у нас е 109 хиляди тона, което е над два пъти по-малко в сравнение с 2013 г. Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева след откриването на традиционното Дефиле на младото вино в Стария град.

По думите на министъра българските производители изпращат най-тежката си земеделска година от гледна точка на агрометеорологичните условия.

Поздравления за тези, които са произвели реколта, сигурно с много разходи и огромни усилия, надявам се поне винопроизводителите да получат добра цена, допълни министър Танева.

Тя уточни, че държавните помощи, които се предлагат у нас, са нотифицирани и специална подкрепа извън помощта за напълно пропаднали площи няма.

Танева припомни, че общият бюджет на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България е в размер на над 133 млн. евро. Програмата предвижда подкрепа и за промоционални програми, като в момента се работи по шест такива проекта.

Интересът към програмата е огромен и вярвам, че пакетът от мерки ще доведе до конкурентноспособност на българското вино на пазарите, които има и тепърва ще има, допълни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Вещ в занаята преди 9 години
Какво по-малко грозде, какви пет лева бе. Имаше си грозде колкото искаш, но изкуствено завишените цени го оставиха необрано и непродадено. Ако бяхте минали преди две седмици на борсата в Дружба щяхте да видите нещо уникално - изоставено грозде в касетки, станало кафяво, негодно за нищо, около половин камион. Търговец на грозде не сваля цената - почва от 90 и ме моли на 50 ст. кг да го купя, а то нямаше и грам захарност..
1
2
 
2
 
! Отговори
Ха ????????????????? преди 9 години
Колко " ИНТЕРЕСНА " ....... П О Л И Т И Ч Е С К А ..... новина. Интересно? Без коментар за професионализма на оформящия страницата.