РБ пробват да задържат ПФ на фона на нови сметки за мнозинство

Желание за общо решение има, посочи Радан Кънев
28 ное 2014 16:00,
31
РБ пробват да задържат ПФ на фона на нови сметки за мнозинство
Снимка: Булфото

Реформаторският блок и Патриотичният фронт проведоха нови преговори за съдбата на мнозинството в парламента. Шефовете на групата на РБ Радан Кънев и Найден Зеленогорски се срещнаха с лидера на НФСБ Валери Симеонов, за да потърсят изход от кризата в управляващия съюз.

До нея се стигна след назначението на Орхан Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство" за зам.-министър на отбраната. Това накара Патриотите да обявят, че може да напуснат властта. Напрежението ескалира преди дни, когато стана ясно, че и новият областен управител на София Веселин Пенев е от партията на Корман Исмаилов. Крайното си решение ПФ ще обяви във вторник, стана ясно след днешната среща.

Още по темата

"Явно ще трябва да се водят още разговори, за да се стигне до общо решение. Но желание за общо решение има“, коментира Радан Кънев след преговорите. Зеленогорски пък обясни, че за Реформаторите е ключово важна подкрепата на Патриотите.

Валери Симеонов потвърди, че за ПФ назначенията на Орхан Исмаилов и Веселин Пенев са неприемливи и противоречат на заявените им позиции по време на преговорите за мнозинство. Той похвали Реформаторите, че искат да намерят решение на ситуацията, и даде да се разбере, че това не е изключено. „Може би би било много ефектно и красиво да кажем: "Край, тяхната веричка!" Но не е така“, каза той и допълни, че има различни варианти за действие.

Поредният опит да се склони Патриотичният фронт да остане зад кабинета стана на фона на нови сметки за мнозинство. Те започнаха да се правят, след като стана ясно, че ДПС изключва двама свои депутати. Така независимите в парламента стават трима и биха могли да помогнат за мнозинството до нужните 121 депутати, ако Патриотите напуснат.

Пръв за тази възможност заговори лидерът на ББЦ Николай Бареков. „Чувам, че двама депутати от ДПС са се откъснали. Дано това не е сделка и сега мнозинство да се прави с тях и с Баракова“, каза Бареков в парламента. Според него Брюксел е дал срок на ГЕРБ до другата седмица Патриотите да бъдат извадени от властта или сами да си тръгнат. В противен случай Борисов го чакали „нелицеприятни“ разговори в Европа.

"Тази аритметика е за първи клас, правили сме я", коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев опцията тримата независими да спасят мнозинството след напускането на Патриотите. Той обаче отказа да коментира тази възможност, защото в момента се преговаря за оставането на ПФ в мнозинството.

"Ние говорихме от самото начало за стабилно мнозинство. Неслучайно то включва и АБВ, които са ни далечни идеологически, за да не се броят гласовете до един и двама, за да не се трепери и разчита на подкрепа на ДПС“, каза Кънев. Той обясни, че има всички шансове да се запази мнозинството с ПФ.

От ГЕРБ обаче отрекоха да правят сметки за мнозинство с независимите депутати. "С никого не правим договорки, кой коя партия напуска и кой става независим, си е техен проблем“, коментира зам.-шефът на групата на управляващите Красимир Велчев. Той обясни, че ГЕРБ не са разговаряли с независимите и няма и да водят разговори.

"Как ще гласуват, това си е тяхна работа“, каза още Велчев. На въпроса възможно ли е ГЕРБ да разговаря с коалицията на Бареков за влизане в мнозинството, ако Патриотите все пак напуснат, той отвърна: "Разговаряме с всички парламентарни групи, искаме да има разбиране и стремеж за излизане от кризата. С всички ще разговаряме, стига да имат разумни идеи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: ПФРадан КъневРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
ъхъ преди 9 години
"Радан Кънев" до там четох. Тая партия ако се осланя на тоя човек, дето толкова години слугуваше на костов, зае$и. Но по едно време имаха нелоши идеи, кофти е.
17
1
 
3
 
! Отговори
ЕМО преди 9 години
БЕЗХАБЕРНИКА Е ОТДАВНА СПОКОЕН - ОЩЕ ОТ ПОЯВЯВАНЕТО НА НАДПИСА "ГЛАСУВАШ ЗА ТИКВАТА -ПОЛУЧАВАШ ЛИКВИДАТОРА КОСТОВ" !
16
1
 
8
 
! Отговори
ox преди 9 години
Май някой си е пил отново кафето, тоя път - тайно. Очевидно е, че Тиквата и Местан си правят алъш-вериша. Това правителство е на БОСТАН-а от самото начало (справка: гласуването за плоския данък). От миналото управление на Герберастката групировка, единственото което пострада беше барбекюто на Доган. Но не пипнаха с пръст цялата престъпна депесарска империя, дори я захраниха тлъсто като натъпкаха КТБ с държавни пари. И сега е същото. Разиграват ви някакъв дебилен татър. Наистина ли се хващате бе, хора?!?!?!
15
2
 
7
 
! Отговори
черноризец преди 9 години
пф трябва да запеят на глас песента ето ердоган пристига министри в рб си реди самоубииствената коалиция с рамадан кунев орхан ефенди и *** незабавно мощен ритник
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сближиха ли се братята?
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незнам но като чели гн Борисов ги направи всичките народни представители по демократични по чове6тни по интелегентни.Браво гн Министър Председател.Как да неве уважава човек.
12
12
 
6
 
! Отговори
ПУ преди 9 години
Тия чушляци какви патриоти са. 100% играят с дпс. Скачените съдове. Да не забравяме кой създаде Вол Сид ага.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радане, няма бивш *** и бивша ку*рва. Който се е хванал с ДПС, не е цъфнал и вързал. Както и с бившите им кадри, сега уж новобоядисани демократи. И няма никакво значение дали въпросния Орхан Исмаилов ще е министър или заместник министър, както и дали е турчин. Има значение от КОЯ ПАРТИЯ ИДВА, затова ще ви чукат канчетата и заради областния на София. Срещу останалите десетина етнически турци в министерствата никой нищо не е казал, защото хората са с чисто минало и доказани професионалисти!
10
2
 
13
 
! Отговори
ОПИТОМИТЕЛ преди 9 години
НЯМА ЛИ БОБ, НЯМАБОБ СЪС ЗЕЛЕ Как вие РБ ще направите реформи в съда, здравеопазването БЕЗ ПФ? АМАН ОТ НЕСТАБИЛНИ ПАРАДИГМИ В ПОЛИТИКАТА. За сега има само една партия в парламента, която НЕ ЖЕЛАЕ ДА ИЗНЕВЕРЯВА НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ и НЕ СЕ ИЗМЯТА.
9
4
 
27
 
! Отговори
долу османистите преди 9 години
Това скалъпено правителство е съставено с единствена цел няколко партийни водачи на дребни партийки да се докопат до кокала. Това е правителство на Кунева, Корман Исмаилов и Касим Дал от ДПС и Реформаторския блок, т.е. на османиста Ердоган. Това е опасно за България.
8
5
 
9
 
! Отговори
смях преди 9 години
Има една песен на братя Аргирови "Ненужен" дали Боце няма да му я запее.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не виждам как ще стане ако т.н. патриоти се отдръпнат от правителството,абсолютно всички други са с коренно противоположни програми за развитие на страната като може би само ДПС в определени неща би подкрепило правителството,а идва бюджетът за догодина и последващите 2 години и ако и АБВ се отдръпнат а вече тук и ДПС са с различен поглед по отношение дали доходи или магистрали то тогава правителството ББ2 може спокойно да се смята за свършено,така че с една дума не виждам как ще стане без т.н.ПФ
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правителството ще се крепи до президентските и умира!!!За съжаление държавата ще бъде разсипана финансово дотогава най-вече от Борисов и съучастниците му!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Раданчо майка, изгорЕха ли министерските кресла,а? :)
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Седмица преди изборите предизборният щаб на ГЕРБ се събрали в къщата на Борисов в Банкя за да обсъдят последните подробности в изборната нощ касаещ пресконференцията в НДК. Обсъждали, пийвали, хапвали и около полунощ се изпонапили и решили да си викнат ***. Дълго мислили коя да извикат.............. и накрая извикали Радан Кънев!
3
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
всички разбрахме какво е искал зам министъра базата с данните дайте му иразузнавачите в турция и спете спокойно европа ще ви похвали
2
0
 
33
 
! Отговори
??? преди 9 години
"за Реформаторите е ключово важна подкрепата на Патриотите." Като е така ,защо му трябваше на Радан Кънев да подкрепя тези политически назначения? Той много добре знае ,че и двамата са бивши кадри на ДПС. А на българите им писна от политически назначения на ДПС. Нима няма хора със стаж и опит в армията ? Един от тях трябваше да бъде зам.министър.Защо му трябваше да подкрепя областен на столицата София от партията на Исмаилов. Сега радан Кънев да си носи последствията.
1
0
 
27
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Ха-ха и тоя взе да се усеща ,че при системата бостан и мераклиите на *** може да стане ненужен .Колко тревожно а ?