С Бюджет 2015 Горанов търси начин да се вместим в дефицит от 3%

Синдикатите и бизнесът се мръщят, че в проекта няма реформи
Обновена: 28 ное 2014 19:40 | 28 ное 2014 18:29,
52
С Бюджет 2015 Горанов търси начин да се вместим в дефицит от 3%
Финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов Снимка: Булфото

С бюджета за 2015 година търсим начин да се вместим в  разрешения от Брюксел дефицит от 3 процента и така да премахнем  заплахата от наказателна процедура срещу България, каза финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на  НСТС.

Още по темата
Той уточни, че дефицитът на бюджета над нивата от 3 процента от БВП ще бъде само през 2014 година.

Намерението на нашето правителство е да се опитаме чрез фиска да създадем условия за увеличаване на инвестициите и импулс на  крехкия икономически растеж. Всички забавени плащания по европейски проекти да бъдат разплатени и така ще се налее  ликвидност, ще се намали междуфирмената задлъжнялост и ще се увеличи потреблението, каза Горанов, цитиран от БТА.

В последните месеци потреблението стагнира, увеличават се парите в банковата система, което не работи за растеж на икономиката, каза Владислав Горанов.

Надяваме се тази година  дефицитът на касова основа на бюджета да е 3,7 -3,9 на сто от  БВП, а на начислена основа - 3 - 3,6 на сто от БВП. Приходната  част е консервативно планирана, каза Горанов. Ще се търсят  законодателни решения през 2015 година, които да подпомогнат  приходните администрации, допълни финансовият министър.

Най-чувствителната част от политиките в бюджета за следващата  година са за намаляване на разходите за персонал номинално с 10 процента. Има изключения - в спешната помощ, в областта на  грижата за хората с ментални увреждания, за кръвните центрове.  Ако се наложи, ще има прелокация на ресурси към други дейности,  отбеляза Горанов.

В бюджета има и държавни гаранции за подкрепа за Фонда за  гарантиране на влоговете, посочи министърът.

За първи път виждаме бюджет без доклад за мотивите, заяви от своя страна изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на заседанието на тристранния съвет.  По думите му БСК е очаквала да види реформи в отделните министерства. Приветствахме програмната декларация на правителството, но не виждаме зад нея бюджета, който е най-мощният инструмент за реформи, допълни Данев.

Очаквахме от правителството да има смелостта да почне реформите - искаме конкретно колко души ще бъдат съкратени от администрацията, конктретни индикатори за здравеопазването - с колко ще бъде увеличена средната продължителност на живота, с колко ще бъде намалена детската смъртност, допълни Данев.

Според него правителството си е осигурило сериозен комфорт със силно занижена приходна част. Ще я срутим ли икономиката от този момент, в който работи, попита Данев и се аргументира с това, че отчетеният ръст на БВП за деветте месеца на 2014 г. е над 1.6 на сто, на добавената стойност - около 2.2 на сто, на потреблението - 1,8 на сто. Данев заяви, че безпокоят и някои елементи в разходната част.

БСК ще подкрепи бюджета в частта за запазване на финансовата стабилност.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров без мерки, които да стимулират потреблението и в домакинските бюджети, българската икономика няма как да се върне на пътя на растежа. За първи път от 10-15 години има спад на потреблението на хранителни продукти и държавата трябва да прояви повече трезвост, аргументира Димитров нуждата от мерки за стимулиране на потреблението.

Димитров призова правителството да преосмисли позицията за замразяване на минималната работна заплата, защото по думите му държавата няма да спечели от тази мярка. Президентът на КНСБ определи и като грешка решението пенсионната възраст да се увеличи с 4 месеца от 2015 година.

По думите на Димитров това, което не се вижда в бюджетните политики, е стимули в икономиката, в частност към индустрията. Криминализирането на укриване на неплащането на осигурителни вноски, както и поставяне под условия на въведената осигурителна вноска, която държавата плаща в размер на 12 процента, са част от предложенията на КНСБ за повече приходи.

В проектобюджета за 2015 година няма никакви пари за  енергетиката. А там ситуацията не е лоша, тя е безнадеждна, коментира  президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.  Каквото и да говорят работодателите, ако енергетиката тръгне надолу, ще ги повлече и тях, заяви Тренчев. 

Ако всеки път съкращавахме администрацията с десет процента, както заявявахме, тя сега щеше да се събере в Гранитната зала на МС, каза Тренчев.

Необходими са стимули за работа и за хората,  които са останали в администрацията, подчерта той. Не осем милиарда лева, десет милиарда дълг вземете, но контролирайте харчовете, каза Тренчев, като се обърна към
финансовия министър. Тренчев предлага да се вземат големи  държавни заеми за секторите в стагнация, парите да се сложат в  банка и да се ползват под обществен контрол. 

Вие нямате чувство за дълголетност и затова с бюджета за  следващата година не се предлагат реформи, каза Тренчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали вземаха заеми,сега ще намаляват,да ние сме си ги избрали тези,прав е тренчев,трябва да се мисли за всички работещи
31
0
 
2
 
! Отговори
176 преди 9 години
"Светата финансова дисциплина" на всяка цена. Това искат господарите от Брюксел и отвъд океана. Майната му на народа. За подобряване на стандарта на живот дори и не става дума. И предния път действаха така. Явно толкова си могат. Нищо повече от това да изпълняват стандартното, наложено им отвън. Резултатът е предизвестен - бедност. Жалки са. Жалки сме и ние, че такива са първите хора в държавата ни.
30
0
 
4
 
! Отговори
аа преди 9 години
А, това ли е целта на тоя парламент/правителство - да се вмести в 3% дефицит? Е поздравления, може и потупване по рамото и конграчулайбанс да получите. Трябва растеж от поне едно 10-15 % за да настигнем нормалните държави в Европа. Но къде ти, тея не мислят за такива подробности.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без Дянков -по дянковски. Нека помнят, обаче, какво се случи заради Дянков. Надявам се т.н. суверен, демек оголелия и обосял народ да не настъпи за трети път мотиката. Но ако все пак си затрае или я настъпи пак, не остава нищо дуго, освен да се спасяваме поединично и дано няма навалица по терминалите.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Замразяване на доходите, вдигане всяка пролет на цената на тока, парното и водата, увеличаване на годините за пенсия, скандали, инфаркти, тефтерчета. Това беше поръчката, това ви сервират! И да не сте си го поръчвали, пак това щеше да бъде, колония сме!
27
2
 
18
 
! Отговори
Castor преди 9 години
И какво ако не се вместим? ***, трябва да сте преди всичко държавници! Стига с този манталитет на селски счетоводители!
26
1
 
16
 
! Отговори
Митака преди 9 години
"Криминализирането на укриване на неплащането на осигурителни вноски..." Тренчев ти луд ли си, ненормален ли си, ли си?! Хората като нямат работа откъде ще ти вземат пари за вноски, пък и неплащането ще е криминално деяние...с камъни да ви изгонят, *** ***
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква поука не си е взел от провала през февруари. Повтаря елементарни грешки и мисли че хората ще му простят.
24
1
 
11
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
До АнонименНе са колики, пак е вдигнал кръвно.Трябва му лечение на човека,пък той за политик се мисли.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХахахахахахаРазбивачи!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво му става ,на тоя, на снимката...? Колики ли има?
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нов държавен дълг от 8,1 милиарда лева през 2015 г.
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам ги тия двамата самозванци и си казвам :" Тежко и горко на тоя глупав и търпелив народ!!!!"
19
2
 
16
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Пак ли бе, Бокоооооо????
18
1
 
20
 
! Отговори
gio преди 9 години
а бе , шо не си гласувате още едни 10млрд. например да си подсигурите бюджета. *** смотани дете втори клас по-добре ще се справи от Вас. Долни нещастници. И съм сигурен, че след нова година държавния рекет над фирмите ще започне с пълна сила
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Немска фирма набира зидарокофражисти, арматуристи, кулокранисти, технически ръководители за обектите си в Германия. Заплата от 1 500 до 3 500 евро.
16
2
 
14
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Верният син на Партията, нищо ново не е научил и нищо старо не е забравил. Гееееерп!
15
0
 
11
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
По традиция Боко си назначава некадърници за финминове и си подава оставката. Гееерп!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя на снимката пърди или направо ак@
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочети още на: dnes.bg/politika/2014/11/28/s-biudjet-2015-tyrsim-nachin-da-se-vmestim-v-deficit-ot-3.246847