Възрастта за пенсия скоро трябва да е 65 г., обяви Калфин

Според министъра така и парите за възрастните ще са повече
Обновена: 29 ное 2014 11:56 | 29 ное 2014 11:20,
71
Възрастта за пенсия скоро трябва да е 65 г., обяви Калфин
Снимка: архив БТА

В обозримо бъдеще възрастта, на която българите трябва да се пенсионират, е 65 години. Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред „Дарик”.

Изчисленията му са на базата на експертните сметки за увеличаването на възрастта за пенсиониране.

Още по темата
В момента мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените - на 60 години и 8 месеца. Предложеното увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина е с 2 месеца.

Според Калфин когато се увеличи възрастта за пенсиониране, хората ще могат да взимат и по-високи пенсии.

„Пенсията трябва да се обвърже и с продължителността на живота. Много хора в България обаче си отиват млади, има висока смъртност в предпенсионна възраст", каза още социалният министър.

Той предупреди,  че ако действащото законодателство не се промени, ще настъпи хаос в пенсионната система.

В петък в парламента социалният министър обяви, че продължава да се бори за ръст на минималната работна заплата. Калфин обаче припомни, че това не зависи само от него и призова въпросите за повече пари да се отправят и към други министри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
umirayte bokluci mladite nyamat rabota dirtite da rabotyat bokluci
52
5
 
3
 
! Отговори
Панайот преди 9 години
По добре турците да ни превземат.411 евро най-ниската пенсия в ТурцияВъпреки ранната пенсионна възраст, хората в Турция получават 64,5% от заплатите си, когато излязат в заслужен отдих. Защото в Турция доста рано може да се стигне до пенсия. Мъжете може да претендират за пълна пенсия на 40 г., а жените на 38 г. На практика 25 г. трудов стаж са достатъчни. Средната продължителност на живота при мъжете е 75 г., а при жените 76 г.Безплатни болници за тези които не искат лукс....... Ех мечти.Как можа Русия да ни окупира.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвсем скоро, пенсионната реформа ще започне с лишаването на политиците и държавните храненици и служители от пенсия.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това мекотело предлага...а ще се захване ли най-сетне за работа...? А неговия сатрап триперлиев гоце ще си клати топките...НЕКАДЪРНИЦИ!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфа като не разбираш от политика - къде се буташ,а ? Пак ли ще крадете...?!Всички "бивши"комунисти сте крадливи и некадърни...Съсипахте ни родината и изгонихте умните и кадърни българи....***!
48
0
 
1
 
! Отговори
старейшина от ГЕРБ преди 9 години
Предлагам още от догодина направо да се вдигне възрастта на 70 г. Мисля, че 70г е оптималната възраст за пенсиониране и за мъже и за жени.
47
0
 
6
 
! Отговори
набор 66 преди 9 години
Ако този охранен *** го опънеш да работи до 65г ще се спихне и гушите дето ги е вързал ще изчезнат но той е хитър и мнооого мързелив затова търси на хляба мекото и на сянката лекото.
46
0
 
12
 
! Отговори
Роси преди 9 години
Ето в съседна Турция работиш 20год и 500 долара пенсия няма значение на колко си години а тук дшицата ще ни извадят за 150 лв пенсия БЕЗСРМНИЦИ
45
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Калфин,аз се чудих защо те направиха министър,плазмодий такъв,а то било Боко да си закрие за.ника с тебе за увеличението на възрастта за пенсиониране! ***!
44
0
 
14
 
! Отговори
коко перник преди 9 години
Много скоро няма вие калфинчо да взимете пенсия по-простато причина, че заедно с другите айдуци ще се полюлявате на воля по дърветата.и нищо чудно и данък на пенсиите да въведат тия!Що чакаш бе народе -да изкукаш и да изпукаш тотално ли?
43
0
 
23
 
! Отговори
миньора преди 9 години
Ако индивида на снимката дойде да работи редом до мен не 65 месеца,не 65 дни а 65 часа и няма да издържи!!!Познавам хора на 23-24 години са почнали и след 10 години бъчкане в мината са се издухали и физически и психически!!!Защо се гледат годините а не вида на работата!?Как може да се сравни работата на хора в производството с човек който цял живот е носил някоя папка с документи от офиса на 2-рия етаж до офиса на 3-тия етаж и то с асансьора!
42
0
 
22
 
! Отговори
Х преди 9 години
При 40% безработица да вдигаш стажа за пенсия направо непонятно,като с току що завършелите-ще ги приемат на работа ако имат 5 години стаж.Искат невъзможното.
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин предлага увеличение с 2 месеца Горанов от ГЕРБ предлага увеличение с 4 месеца Накрая ще решат то да е 3 месеца и ще се чувстват горди от споразумението Крайно време е да се приеме да се пенсионираме само по трудов стаж както е в много други държави и да не се изисква възраст достатъчно е да си внасял 37 год или 40 год осигуровки и да имаш право да се пенсионираш нормално Който иска да работи още да си работи
40
1
 
19
 
! Отговори
87 преди 9 години
ЕГАТИ ЛОГИКАТА ,ОТ ТУК НАТАМ ДА НЕ СЕ ПЕНСИОНИРАМЕ ЗА ДА ИМА ПАРИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ МИЗЕРНИ ПЕНСИИ....ДА КАЖЕ КАКВА Е СЛУЖЕБНАТА КОЛА И КОЛКО ПАРИ ВЗИМА ....ВЛАСТОЛЮБИВА ***.....
39
1
 
22
 
! Отговори
Кольо лапада преди 9 години
1-во поздравявам всички гласували за ГЕРБ със статията и им пожелавам приятна работа да 65!!2-ро от днес спирам да плащам каквито и да е пари на държавата.....3-то започвам да събирам кинти,не влагам в пари в нищо защото е очевадно ,че ще се евакуираме от *** въпроса е само кога...4-то НЕ си дръжте парите в лева..... да няма после сълзи :)))
38
1
 
14
 
! Отговори
elkataneva преди 9 години
Този "защитник"на социално слабите, да се омете от политическото пространство.Стига са го хранили данъкоплатците.Ако е придобил някаква специалност,без чужда намеса, да върви да работи в сферата,за която се е готвил.Само да не е правораздавателната.От такива "знаещи" и"можещи"да се настаняват във властта и уеправлението хора, държавата загива.Той не е сам.
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ДРУГАРЮ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ВЪЗРАСТА ДА Е 65 ГОДИНИ. АЗ ПРЕДЛАГАМ ПЕНСИОНИРАНЕТО ДА СТАВА СЛЕД СМЪРТА НА РАБОТНИКА ПОСМЪРТНО. ТАКА Е ПО ДОБРЕ. НАЛИ? ХЕМ НЯМА ДА Е В ТЕЖЕСТ НА ДЪРЖАВАТА ХЕМ ЩЕ СИ ОТИДЕ ОТ ТОЗИ СВЯТ ДОВОЛЕН ЧЕ НЕЕ ПЕНСИОНИРАН СЪС 120 ЛЕВА ПЕНСИИКА. ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
36
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето защо аз и много млади хора мислим само за чужбина .. и не знам от кой ще крадете тогава *** такива .. разстрел за вАС !
35
1
 
26
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ДА НАПРАВЯТ НА 100 г да ВЗЕМАМЕ ПЕНСИИ,, И ДА ОДИМ С ПАМПЕРСИ НА РАБОТА ХАХАХА,,,, УЖАС
34
1
 
23
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Какво има да се анализира,у нас високите пенсии са за хора без принос в осигуряването,недоверието е взаимно между народ и управници.