Ще връщаме до 205 млн. евро по ОП "Околна среда"

Загубата вероятно ще е през следващата година
1 дек 2014 20:07, Екип на Investor.bg
16
Ще връщаме до 205 млн. евро по ОП "Околна среда"
Снимка: Булфото, архив

България ще трябва да връща на Европейската комисия (ЕК) между 145 и 205 млн. евро тази година по оперативна програма „Околна среда“. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на конференция, организирана от Камарата на строителите в България.

В момента от екоминистерството се опитват да верифицират с бързи темпове исканията за разплащане, които са предоставили общините. Така до края на тази година се очаква да бъдат внесени за одобрение от ЕК сертификати за 400 млн. лева.

„Надяваме се да приведем в действие и други два механизма, които са налични по смисъла на регламента – да представим на комисията анализ за забавянията, които са причинени поради обжалвания на тръжни процедури“, заяви Василева. Страната ни ще представи и информация за забавяния и съответно финансови загуби, които се дължат на щетите от наводненията", обясни тя.

Колко от тези рискови средства ще бъдат загубени, ще стане ясно след решението на комисията относно двата анализа. По-точна информация ще бъде получена през първите месеци на 2015 г.

След възстановяването на плащанията по „Околна среда“ ЕК е превела на страната ни 166 млн. евро по Кохезионния фонд и 74 млн. евро по Европейския фонд за регионално развитие, обясни Василева. Възстановяването на плащанията ще спомогне и за намаляване на разходите от националния бюджет, припомни екоминистърът.

Тя очаква новата оперативна програма да бъде одобрена в началото на тази година, след като вече бе изпратена за съгласуване с Брюксел. Ако това не се случи сега, то одобрение може да има най-рано през юни следващата година.

България няма да загуби през тази година средства по оперативна програма „Транспорт“, категоричен бе транспортният министър Ивайло Московски. До момента по цялата програма са разплатени 67% от средствата.
Предстои обаче една тежка година, в която ще трябва да дадем всичко от себе си и да постигнем максимално разплащане по проектите, заяви той. В крайна сметка е вероятно да имаме загуба на средства през следващата година, обясни още Московски.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
ени преди 9 години
А бе аз не мога да разбера, защо не се направи една агенция ,която да движи тези европейс-ки фондове, без да зависи от политиците,с хора назначени с открит конкурс,с подобаващи заплати,ако някой от тях се издъни да си носи отговорност- лична и след издънката да няма право да заема длъжности, които са в държавния сектор. Имам чувството,че политиците само се чудят как да откраднат тези пари, и от много чудене и некадърност сме стигнали дотук. Хора,които са на държ ясла са повече от произвеждащите!
8
0
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 9 години
Сега ,пак Орешарски ще е виновен ,нищо че седесаро-герберските ликвидатори на България не го оставиха на мира още от първия ден ! Никакви 100 дни ,изядоха го -още не бе оформил правителство ! Сега ликвидаторите искат 700 дни толеранс,но май няма да изкарат и 200 дни!
7
0
 
2
 
! Отговори
kiro преди 9 години
ЕЙ МЪРШИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ
6
0
 
3
 
! Отговори
Encho преди 9 години
Za poreden pat,kak rabotyat nashite politizi.Vzemat za tyah a sega ,hora tryabva da vrastame....rastrel pred narodnoto sabranie za teya prodajnizi...
5
1
 
5
 
! Отговори
>>>>> преди 9 години
Тоа Московски не беше ли от Дасикане Рома
4
0
 
3
 
! Отговори
ай преди 9 години
Нищо не връщам.
3
0
 
5
 
! Отговори
Цеко преди 9 години
Хайде... квото си взел, давай го!Щото си взел дал.... ***!
2
2
 
21
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
Връщайте бе , турците взеха южен поток ,правят руска АЕЦ - току що го съобщиха от Анкара , ние ще го Д-хаме ,зарад Бойко , Плевнелиев и сие - смърт за цялата ни политическа класа ! Белене и свинарци !
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грешка, ние министрите няма да връщаме, вие балъци ще връщате!