Държавата ще стовари върху всеки около 8000 лева задължения

Плащаме средно по 4579 лева под формата на данъци, такси, глоби и лихви
113
Държавата ще стовари върху всеки около 8000 лева задължения
Снимка: Булфото, архив

През 2015 г. държавата ще стовари върху всеки българин около 8000 лева задължения, акцентира "Сега". Това изчисли Институтът за пазарна икономика в анализ на бюджета за догодина, който вече бе приет в парламента на първо четене.

През идните 12 месеца правителството ще вземе от всеки данъкоплатец средно по 4579 лева под формата на данъци, такси, глоби и лихви, за да подсигури разноските на хазната.

А освен това в края на 2015 г. всеки от нас ще носи на плещите си и 3418 лева държавен дълг, който ще трябва да се погасява през следващи години. Бюджетът ще похарчи през 2015 г.за лихви по държавните заеми повече, отколкото за наука, култура и спорт, взети заедно.

"Четири стъпки за по-добри държавни финанси", очертава в "Труд" икономистът Петър Ганев, Институт за пазарна икономика. Той посочва, че в правителствения бюджет за 2015 г. има хронични дефицити и нарушаване на правилата, заложени в Закона за публичните финанси. Бюджет 2015 е бюджет на стагнацията.

Алтернативата, която предлагат от ИПИ, е: На първо място това е фискалната стабилност. Догодина дефицитът трябва да е под 2%.

Вторият фокус е върху растежа и инвестициите. Тук мерките трябва да бъдат не толкова в разходните политики, а по-скоро в посока децентрализация. На трето място - финансирането на здравеопазването е възможно да бъде променено, без да води до дългосрочни фискални проблеми.

Въпросът е дали средствата, които постъпват в системата, ще преминават през монолитната здравна каса, или този модел ще бъде разбит. И четвърто, най-голямото предизвикателство сега е, че не се създават нови работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
19
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Ако сме народ, ако имаме някакви остатъци от ум в празните глави трябва да спрем да плащаме данъци. Никакви, абстолютно никакви пари за престъпната власт! Нищо по ДДС - само натурална размяна и най-необходимото, никакви общински данъци. Нека взимат заеми - омразните бандитски дългове не сме длъжни да плащаме. Колкото повече взимат, толкова повече ще връщат фамилиите им докато са живи! Другият вариант е да скочим, да ги изметем и изправим пред съд на народа преди да е късно. Стига геноцид!
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще стовари, дръжки.Данъци върху дохода и осигуровки не плащам.Пазарувам от частници и от малки магазини които не са регистрирани по ДДС.Купувам крадена нафта от държавни шофьори за колата.И т.н.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има си логика.Няма само телефонните измамници да грабят пари, я. Щом беден пенсионер има скътани 5 бона, значи по-способните млади все ще намерят 25 отнякъде!Та така, тази година 8, догодина - 16! Ръсете паричките, стисни такива. Трябват за нова столова парламента, за повечко чер хайвер на филиите, ремонтче тук-там, ново апартаментче и т.н. Народните ни представители няма да живеят като скотове, я. :)
62
4
 
22
 
! Отговори
Мето преди 9 години
Тези,дето дойдоха на власт чрез сваляне на законното правителство на Орешарски ,май най много ревяха по площадите, че не трябва да се вземат заеми ! Кажете бе ,господа седесаро-гербери,защо излъгахте за пореден път народа и се добрахте пак до кацата с меда ! Пригответе си уредите за измерване на кръвното !
61
3
 
18
 
! Отговори
ласи преди 9 години
Къде са сега стачкуващите?Влезоха във власта и сега си кротуват.Реформатори.Много бързо се реформираха.Смешници!Налапаха кокала.Затвориха им устата.
60
3
 
21
 
! Отговори
една преди 9 години
Мдаа, вече се научих да се постригвам сама, вече се научих да ям месо само 1 път месечно, вече се научих да не ползвам градски транспорт. Сега само ми остава да се науча да спя при минусови температури, да ям 1 път дневно и като умра да се погреба сама.
59
6
 
9
 
! Отговори
бързо се забравя! преди 9 години
До Анонимен 67 Само дето бързо се забравя,че правителството на Олигарски помогна много за ограбването и състоянието на България Отговорност от някой да има?-Станишев удобно се скри да смуче евро пари в ЕС,а Чобанов го наградиха за КТБ,като го приеха в турската партия ДПС! Някой да пое отговорност??? Къде е Цветлин Йовчев?
58
5
 
2
 
! Отговори
хммм преди 9 години
"Труд" не го ли купи онзи Петьо Блъсков дето защитаваше правителството на Орешарски и говореше мило за Пеевски?! Ей веднага една статия публикувана си свърши работата да манипулира и всички ревнаха в едно!
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо да плащаме всички?Да плащат тези,които си ги избраха.Аз каква вина имам,че някой *** се е вързал на сладките обещания,за да плащам солидарно с него безумията на властта???
56
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Все пак хранилките трябва да бъдат заредени.Бюджета показва ,да не очакваме промени,който бачка-дране ,службогонците остават и се увеличават
55
6
 
5
 
! Отговори
върл гербераст преди 9 години
Нема страшно !! Само ГЕРП !!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименIzvinete che pisha na latinica.. Ne sym finansist no 8-9 mlrd.leva v dyrjavniq rezerv ne e li po dobre da se vyrtqt da se vlagat nqkyde s prerspektiva :? ...
53
3
 
25
 
! Отговори
само така преди 9 години
за тъпите българчета,дето ОТНОВО гласуваха за най-големия унищожител на България,така се пада,то и парите ще ги вземат от ВАС,поради разбираеми причини-те не плащат...и ще отидат за тях,дето ви тормозят всеки божи ден...САМО ТАКА ЗА ВАС-тъпо,по-тъпо,най-тъпо,БЪЛГАРЧЕ!
52
2
 
14
 
! Отговори
хахахаха преди 9 години
добре де,какво ревете,избрахте си да бъдете унищожавани и ДИСКРИМИНИРАНИ,именно дискриминирани,щото едни други индивиди,са вече с много пред вас,относно соц.помощи и закрилата от страна на бхк и др.НЕЛЕГАЛНИ,а не неправителствени организации,дето не е ясно кой и защо им плаща,и дето даже не ги и вкарват в затвора-прочетете как брата ром от Меден рудник си признал дето изнасилвал БГ жени и го осъдили условно-в днешните новини,как бият докторите и т.н.,Ами заслужавате си съдбата....ОХЛЮВИ СТЕ !
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще вземат ако има от кого,още преди 3 години пуснах в нап уведомление че не желая да се осигурявам и не им желая нито пенсиите нито здравеопазването,така че от мен няма да вземат тия 8 000лв,значи вашите се вдигнаха с по още някоя стотинка,щом можете плащаите,аз от умрял писмо не искам да чакам,в тая държава нито прокуратура има нито банките са му банки а живи крадци и измамници нито здравеопазването е здравеопазване,които както може да се оправя мен не ме броите
50
1
 
18
 
! Отговори
Допълнение преди 9 години
към анонимен 71:"българино , спри да им плащаш и купувай само най- необходимото !" ... и недей да те мързи да си произведеш това ,което можеш !
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nakraia shte posegnat kam bankovite smetki na depozitite, spestiavaniata na horata predi da izpapkat darjavnia rezerv
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плащайте тея по тв скат почнаха да се гримират и пари за боя ще трабват а и Любомир Желев трябва зъби да си прави.
47
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българино ,спри да им плащаш и купувай само най необходимото!
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 67Лошата новина за теб е че си ...мнооооого си далеч от истината! Добрата е че не си сам в заблудата си! :D