Борисов помага на Перник: Добрият кмет не е който харчи най-много!

Премиерът - арбитър между министри виновна ли е Янакиева
Обновена: 17 дек 2014 16:50 | 17 дек 2014 16:49, Веселина Йорданова
57
Борисов помага на Перник: Добрият кмет не е който харчи най-много!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов възлага на финансовия министър Владислав Горанов да обсъди с кмета на Перник начина, по който правителството може да подкрепи общината за стабилизиране на финансовото й състояние.
 
Иван Иванов присъства на част от правителственото заседание днес, за да изложи проблемите пред местната власт.

Пред министрите той съобщава, че общите задължения на общината са близо 16.5 млн. лв без лихвите, става ясно от стенограмата на заседанието. Не се разплащат старите задължения поради невъзможност, а в същото време приходната част е малка – среднодневно около 20-25 хиляди на ден, които не стигат за нищо, казва още Иванов. По думите му под въпрос са заплати, а вчера почистващите фирми отказали да чистят, защото не им е плащано.

Кметът предлага на кабинета да помогне, колкото е възможно, и обещава „Оттук нататък стягам силно финансовата дисциплина, и да работим в тази посока – колкото изкараме, толкова да харчим“.

Вицепремиерът Ивайло Калфин заявява, че проблемът е от 2007 година и „който и да дойде за кмет, му виси на главата“. Финансовият министър Владислав Горанов обаче пита къде са парите от такса смет и за какво са изхарчени.

Премиерът Бойко Борисов се намесва с думите, че това е така, но „не можем да оставим града да затъне в боклук и да гледаме отстрани как се развива една криза“.

„Разбира се, не може да разчитате, че ще ви дадем безвъзмездни пари, защото това означава всяка една община да иска след това по същия начин. Мисля, че безлихвен кредит е единственото правилно решение, за да заработи градът, да ви се даде шанс във времето. Оправете си дефицитите, разплатете се и оттук нататък колкото събирате – толкова ще харчите. Това е положението, за да излезем от ситуацията, която е към момента“, дава решение Борисов.

С този вариант се съгласява и Калфин, според когото „най-добрият кмет трудно ще се справи без помощ“. Доскоро кмет на града беше Росица Янакиева, която сега е зам.-председател на НС от АБВ.

Борисов изтъква, че не коментира кметовете, защото въпросът е, че "ситуацията е бедствена, гледам какво показват по новините“.

Горанов обаче не е съгласен и пита кое е докарало държавата до състоянието, в което е в момента. „Не знам кой е виновен и не търся вина, но няма аргументи нещо преди седем-осем години да е било така и след седем-осем години добро управление да си е пак така и изводът да бъде, че всичко е наред. Не се управлява така нито община, нито държава. Вие не коментирайте, знаем, че сме партньори с колегите от АБВ, но не се прави така“, отсича той.

Според вицепремиера Томислав Дончев отвъд политическите емоции има изцяло системен проблем - разходите на общината в годините са повече, отколкото позволяват приходите или тя не може да реализира толкова приходи, колкото съответстват на нуждите. Според него в общината трябва да помислят върху това и ако трябва, Дончев, който беше кмет, обещава помощ.

Тук Борисов се сеща за финансовия си министър от първия кабинет и също споделя опита си като градоначалник.

„Ако искате, Дянков мога да го поканя от руския университет да дойде да ви каже как се прави, защото той в тази сфера е ненадминат. Така че се стягайте. Добрият кмет не е този, който харчи най-много, а този, който може да си направи най-добрата сметка“, дава съвет премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
to e stara istina , 4e ne triabva da se har4i pove4e ot tova s koeto se razpolaga
37
1
 
3
 
! Отговори
void преди 9 години
Всеки тук се опитва да пусне някой особено оригинален коментар за сметка на премиера, а в същото време думите на Борисов са самата истина - от години в Перник се харчи повече отколкото са приходите и това не трябва да е така. От село или не от село, мутра или не мутра, тиква, пожарникар, борче или каквото си щете да го наречете, ама човекът е прав - разходите на общината не трябва да са повече от приходите, така просто не се прави.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ти дървени шопи като се имат за най-най и за по, по от другите в тая държава,що не се отделят като град държава?И без това окрадохте всичко от БГ и може да се оттеглите спокойно
35
1
 
4
 
! Отговори
Гоце Боце и Рамадан преди 9 години
Помага на Перник щото са в коалиция с АБВ на Първанов от Перник!!!!Иначе Будалисов отказа да помога особено в Пловдив когато кмета не беше техен!!!!!
34
0
 
7
 
! Отговори
Гоцко преди 9 години
Защо на Перник?
33
1
 
11
 
! Отговори
чичо от село преди 9 години
Хитър димукрат е Борисов.За преговори на запад ходи той, а за преговорите с руснаците праща расилните от министерствата. Ама номера му сега не мина.Окончотелно ,след този скандал,го отрязаха за,, Южен поток,,
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хе, хе! Тиквуня тръгнал да дава за пример Дянков - "да дойде да ви каже как се прави". Дянков, който обикаляше по екзотични дестинации с любовницата си и нейното кученце Джиджи, докато народа мизерстваше с постната му пица! Наглец!
31
1
 
1
 
! Отговори
1111 преди 9 години
Zastotazi alkoholichka R.Ianakieva ne e veche v zatvora?Sled kato okrade celia grad,a sega veche e i v parlamenta........i darjavata li da prodaljava da krade???????
30
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов също не е софиянец, той си е селско момче, банкянче и мутре.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-скоро наводнената със *** София е квартал на Перник. Иначе ориджинъл софиянците са точни пичове, ама малко останаха. Селянията ги превзе през последните 10-20 години.
28
4
 
9
 
! Отговори
Борисов-Фандъков преди 9 години
Теоремата на Фандъковна-Борисовна / Борисов-Фандъков гласи:Добрият кмет не е който харчи на-много за другите!Добрият кмет е който харчи най-много от доходите на другите /за себе си!
27
0
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
Интересно защо реши че съм в София. Нет има и в Перник - или ти мислиш, че като в твоето село няма нет, никъде извън София няма такъв.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТи кат си от Пеуник стой си на село не в София.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти ли си София бе селтик ?Я кажи от кое селце си - със сигурност го няма на каратата.А Перник е град от 2500 години - още от римско време.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боката и на картичка да види пари, па че ги украдне !
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО БОЙКО - народът те подкрепя. Честните хора са с теб и против вдигане възрастта за пенсиониране, която е от полза единствено на Олигарсите.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 15Като е отделен град си плащайте за Перник а не София да ви плащаа
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко тикво проста със тези пенсиони реформи които правие вие герберугите целите да окрадете парите на пенсионерите и на хората със увреждания в България.Никой не ти гарантира ,че и НОИ няма да фалира някой ден.Ако и НОИ фалира парите на пенсионерите и на хората със увреждание отиват на кино но ти тикво проста и твоето *** не сте го помислили щото мозъ вие много кух.Явно пак 2015 ще има протести пред парламента и този път никой няма да спаси тиквето от гнева на народа.
20
2
 
6
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Добре,че има кой да дава,ами ако нямаше,какво щяхме да правим?Щастливи българи,гледай и им се радвай!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До чичо от селоЧичка, тая работа не става със слушане, а с пари... А пари от умряла икономика не се вадят толкова лесно...