Цачева и Манолова в спор за споразумение за 4 млн. лева

Левицата упрекна управляващите: Нарушавате законите
9
Цачева и Манолова в спор за споразумение за 4 млн. лева
Мая Манолова. Снимка: БТА

Бурни спорове между депутатите и лични нападки между Мая Манолова от БСП и председателя на парламента Цецка Цачева предизвика дебатът по ратификацията на споразумение, с което България плаща 4 милиона лева на германска фирма.

Става въпрос за нереализиран проект за завод за цимент от шлака от вече неработещия завод „Кремиковци“, за реализирането на който през 2005 г. германската фирма „Кльостер“ се е включила в инвестиционно дружество "Цемеко“. За това обаче е имало обезпечаване от правителството на Германия за политически рискове.

През 2008 г., след като не успява да получи разрешение по ОВОС за строителството на завод, фирмата се оттегля посредством ликвидация.

Заради това Германия обезпечава фирмата си, но предявява претенции към България в размер на 4 милиона евро заради нарушаването на Договора за насърчаване на инвестиции. След поредица срещи между българската и германска страна се стига до споразумението да платим половината от исканата сума.

От БСП остро се противопоставиха на решението и дори настояха да се прекрати дебатът, след като социалистът Петър Кенев съобщи, че на практика постановлението на МС за отпускане на 2 милиона евро е публикувано в Държавен вестник при това с мотив, че има ратификация на парламента, макар че към момента на обнародването на постановлението Народното събрание не я беше одобрило.

Мая Манолова от БСП беше категорична, че по този начин се нарушават законите. Тя обвини лично председателя на парламента Цецка Цачева, че не следи какво се публикува в Държавен вестник.

От своя страна Цачева й направи забележка, като я предупреди да си мери думите. „Г- жо Манолова, ще Ви съдя за публично нанесена обида тук, в тази зала“, закани се Цачева.

Тя обясни, че никой от ръководството на парламента няма задължение да следи за публикуването на решенията на правителството. Цачева определи като груба спекулация и манипулация твърдението на Манолова, че ратификацията на парламента е обнародвана.

„Всякакви твърдения на хора учили - недоучили уронват престижа на парламента. Днес върви нормална процедура по приемането на този закон“, настоя Цачева.

Аргументите на левицата бяха и по принцип срещу ратификацията.

"Тази ратификация мирише на политическо споразумение и като подарък, който трябва да направиш, когато отиваш на гости“, заяви Кънев.

"Четири правителства не решиха този казус, а служебното правителство реши, че трябва да ратифицира споразумението“, добави той.

Социалистът Георги Божинов коментира, че няма никакво основание да се плащат тези пари, защото има и съдебни решения, че не трябва да се издава разрешение по ОВОС. Съпартиецът му Румен Гечев пък настоя, че няма нито един документ от германската държава и даването на тези пари е престъпление.

Според него, ако сега парламентът отстъпи, след време и друга страна ще иска да платим заради това, че някоя частна фирма е направила лош анализ на инвестицията си.

"Няма документ, има само слухове и някой иска да му платим скъпото кафе за 4 милиона лева“,обобщи той.

Ферихан Ахмедова от ДПС пък обвини управляващите, че в момента, в който няма пари за нищо, се намират 4 милиона лева за частна фирма в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Уау преди 9 години
Другарката Цецка и другарката Мая в спор за какво ,коя от двете е по-червена ли ?
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като стане дума за пари, коалицията е винаги ГЕРБ-ДПС. за крадене на пари.
4
2
 
8
 
! Отговори
Деян преди 9 години
Спора е за пред тъпия народ, иначе там всички са си дружки и после делчо костов!!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кака Цеци, която е бивша стругарка по образование, много насериозно се взе.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лошичко се е получило, твърде неприятно е когато хора като манолова са прави.
1
6
 
15
 
! Отговори
АЦЕТО преди 9 години
Потупването по рамото на ТИКВАТА от Меркел струва парици. Хайде плащайте,ние си защитаваме фирмите,а на Вас,тиквун ще Ви каже,4е не ставате за нищо