При проблем - 7 дни за плащане на гарантираните влогове

Очаква се предложението да бъде прието приоритетно от НС
Обновена: 17 дек 2014 15:09 | 17 дек 2014 14:15, Веселина Йорданова
2
При проблем - 7 дни за плащане на гарантираните влогове
Снимка: Reuters, архив

В 7-дневен срок да се изплащат гарантираните влогове при настъпване на условия за това, предвижда проектозакон, одобрен днес от правителството.

Проектозаконът за гарантиране на влоговете в банките ще въведе в българското законодателство изискванията на Директива 2014/49/ЕС относно схемите за гарантиране на депозити.

Още по темата
Директивата предвижда поетапно намаляване на срока за изплащане на гарантираните влогове при настъпване на гаранционно събитие, като към 1 януари 2024 г. той трябва да е 7 работни дни от датата, на която депозитите са станали неналични.

Със законопроекта България въвежда съкратения 7-дневен срок едновременно с влизането в сила на закона, като няма да се възползва от преходния период. По този начин правата на депозантите ще бъдат гарантирани в максимална степен.

Очаква се законопроектът да бъде приет приоритетно от парламента, тъй като с него са отстраняват идентифицирани несъответствия от страна на Европейската комисия със стартирала процедура за нарушение, част от досъдебна фаза по неизпълнение на задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС.

Брюксел "размаха пръст“ на България през лятото заради ситуацията в КТБ, оказвайки натиск за осигуряване на достъп на вложителите до техните гарантирани депозити.

Еврочиновници заявиха тогава, че българските власти са надвишили правото си да отлагат решаването на въпроса, защото върховенството на европейското право изисква изплащането да започне 20 дни след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Директивата не важи за валутен борд. Ако можеш да печатиш банкноти, може и без гаранция на влоговете, просто печатиш и пълниш в чувалче или на гише докато свърши опашката.
1
3
 
7
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Алооо робският народ, сега ще плащате на *** и пульо гарантираните влогове!!! Е това ако не е Робство с главно Р, а вие си седете още на топло и псувайте...Жалка картинка, поставиха на колене хилядолетен народ, а той тегли ли тегли.....