Трус в коалицията: ГЕРБ и РБ на нож заради пенсиите

Реформаторите: Хората на Борисов да свикват, че трябва да взимаме заедно решенията
17 дек 2014 14:27,
67
Трус в коалицията: ГЕРБ и РБ на нож заради пенсиите
Радан Кънев. Снимка: Булфото

Пенсионната реформа предизвика сериозен трус в управляващата коалиция. Реформаторите се обявиха против предложението на ГЕРБ да се въведе задължение всеки осигуряващ се да избере дали парите му за втора пенсия да преминат към НОИ, или да останат в частния пенсионен фонд, в който са в момента.

Депутатите на Кънев и Кунева още вчера не подкрепиха текста, но той беше приет с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ПФ.

Още по темата
Заради напрежението беше свикана спешна среща в парламента между ръководствата на групите на ГЕРБ, РБ и АБВ, на която присъстваха и вицепремиерите Бъчварова и Кунева, както и финансовият министър Владислав Горанов и шефката на НС Цецка Цачева. След нея стана ясно, че сближаване на позициите няма. Дори напротив – спорът между партньорите се изостри.

„Партии с по четири-пет процента могат да подкрепят или да не подкрепят определени политики“, обяви финансовият министър Горанов след разговорите. Той обясни, че отговорността за финансовото състояние на държавата се носи от мандатоносителя ГЕРБ. „Моите притеснения са, че партии с по четири-пет процента и с реформаторски уклон не подкрепят една по същество реформа“, каза той.

Горанов обясни още, че решението е взето бързо, защото имало подкрепата на ГЕРБ и затова нямало смисъл да бъде отлагано. Така или иначе никой не може да отнеме възможността на премиера и на ГЕРБ да носят отговорност за управление на държавата и нейната финансова стабилност“, каза още финансовият министър.

„Беше труден разговор без резултат. Не смятам, честно казано, че поведението на ГЕРБ беше на висотата на момента“, коментира след срещата и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Колегата му от РБ Найден Зеленогорски пък припомни, че когато си в коалиция, трябва да имаш високо ниво на коалиционна култура. „Колегите трябва да свикнат, че ние сме коалиция и трябва да взимаме заедно решенията“, каза Зеленогорски.

Кънев обясни, че ако сериозната промяна в пенсионния модел бъде прокарана не с гласовете на парламентарното мнозинство, би било изключително тревожно. Все пак лидерът на ДСБ призова да не се коментира въпроса за стабилността на кабинета. Той разказа, че е водил и разговор с премиера по въпроса.

От АБВ не казаха категорично ще подкрепят или не спорното решение. Росица Янакиева обясни, че утре ще заседава Националният съвет на партията и ще има позиция. Според нея обаче нищо не налага бързото приемане на този текст. И Янакиева, както и Реформаторите, поиска обсъждания на експертно ниво.

Патриотичният фронт, които вчера подкрепиха предложението в комисия, днес обясниха, че нямат официална позиция. „Мнението на колегите е разделено, една част са „за“, други са „против“.Предстои утре да вземем решение допълнително“, коментира съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Единствените, които подкрепят предложението, се оказаха от ДПС. Бившият социален министър Хасан Адемов обясни, че в случая не става дума за национализация.

„Ако предложението беше в унгарския вариант, тогава ДПС ще бъде абсолютно против. Ако има посегателство върху тристълбовия модел, ДПС отново ще бъде против. В предложените текстове в момента такова нещо няма“, каза депутатът. Той призова да се обясни на хората, че няма конкуренция между НОИ и частните фондове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов - ОСТАВКА. Крадец и саботьор на държавата.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както вървят нещата, ГЕРБ е на път да остане само с подкрепата на ДПС за пенсионните осигуровки По равно ли ще ги делят или по братски?
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не забравяйте,че Буда(дс,кгб) е "БИВШ"комуно-социалист"....
49
1
 
3
 
! Отговори
ano преди 9 години
Дglasuvaite pak za Tikvata, hak vi e!!!!о Анонимен
48
1
 
3
 
! Отговори
annon преди 9 години
До кандидат пенсионерTikvata e vinoven - barza na tamno.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама големи глупости са написани от много хора по-долу. Уж разни коалиции (а, бе смешници как виждате коалиция ПФ и ДПС), катастрофи, нови избори и т. н. Няма да има - а и да има нищо ново няма да се появи.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чак пък трус! Просто различни мнения по един важен въпрос за реформа в даден сектор. Такива е нормално да има и ще има по много други теми.
45
2
 
6
 
! Отговори
кандидат пенсионер преди 9 години
Няма никакъв шанс да вземеш нищо .Толкова е ясно че и децата вече знаят как се фалира било то КТБ или друга фирма
44
4
 
5
 
! Отговори
симпатяга до 52 преди 9 години
Има доза истина в думите ти, но даже и да е ясно, че при фондовете има проблеми, от тях (например чуждите, които са си от) поне има шанс да вземеш нещо (*** и наследяване). Малък-голям, поне е някакъв шанс. Докато от НОИ имаш 0 шанс - там е заигравка за политици с наивните хора, някой бъдещ супермен да определя какви да са пенсиите както му скимне, за да има от общия кюп за ***,чиновници,милиционери и псевдо-инвалиди (гласоподаватели иначе), без достатъчен осигурителен принос.
43
1
 
4
 
! Отговори
кандидат пенсионер преди 9 години
и в частния ив държавният фонд парите ще изчезнат.това е ясно не ни правете на наивници
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До симпатягаНОИ плащат пенсия на всяко от децата ти даже и без да си внасял, докато УПФ само според какво си внасял т.е може и по 5 стотинки. Застраховка живот е най-добре ако искаш да платят на децата ти след смъртта. УПФ и НОИ вече са по-скъпи и неизгодни от застраховка.
41
4
 
8
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
А, и още нещо - партидата в УПФ се НАСЛЕДЯВА; ако аз се гътна, няма да отиде на вятъра, а частичката от моя труд (5% вноска) ще отиде при детето ми! А в НОИ си дотам, внасял-невнасял, малко-много, гътнеш ли се по-рано, всичко отива при ***,чиновниците, милиционерите, шапкарите и всякакви други хрантутници. То и да преживееш до пенсия, с уравновиловката, пак намазват *** от гореизброените групи с недостатъчен осигурителен принос.Това справедливо ли е?
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново едни крадливи ръчички се протягат чааак от сараите, умело прикрити зад казионни синдикати и широката гърбина на силно десния премиер и финансовия му министър!
39
4
 
3
 
! Отговори
nemam nervi преди 9 години
До Анонимен Ако Болния мозък ти е надеждата емигрирай в Северна Корея
38
4
 
12
 
! Отговори
симпатяга до 17 преди 9 години
Пич, вярно е че става въпрос за лични партиди срещу общ кюп, ама я си представи лични партиди в НОИ каква тъпотия значи-какво, ще ти ги управляват чиновници и ти ще се кефиш? Във фонда поне си виждаш партида, доходност,можеш да го смениш, горе-долу знаеш как се управлява, виждаш му отчетите (и портфейла, макар и рядко). Не че няма 2-3 калпави фонда, но чуждите са си ок. А в НОИ какво имаш-една голяма каца без дъно. Мерси, да си го пълнят НОИ *** и чиновниците и да си го разпределят на воля.
37
2
 
13
 
! Отговори
цирк преди 9 години
Това ако е реформа, по-скоро поредния цирк и отклоняване на вниманието от това, че ще резнат пенсиите.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ - ДПС Коалицията БОСТАН
35
3
 
14
 
! Отговори
наши и ваши преди 9 години
Режимът на т.н. "герб" действа точно така, както действа фашистката хунта в Куев! Разделя нацията на наши и на ваши. Първо ще посегнат на най-слабите - пенсионерите, онкоболните, майките и децата!
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
#КОЙ предложи национализацията? #Оставка! #ДЗПОwithme
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов - ОСТАВКА!!!