Президентът пак ще избира главния секретар на МВР, реши НС

Депутатите приеха на първо четене промените, внесени от Цветанов и ГЕРБ
Обновена: 18 дек 2014 14:26 | 18 дек 2014 14:24,
22
Президентът пак ще избира главния секретар на МВР, реши НС
Снимка: архив, БТА

Президентът отново ще назначава главния секретар на МВР. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в закона за МВР, внесени от Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ.

Още по темата
В момента главният секретар се посочва от кабинета. С новите текстове на държавния глава се връща и правото да назначава председателя на ДАНС, който в момента се избира от парламента.

С измененията в ДАНС се оставя малко звено за подслушване, свързано с антитерористична дейност. Други досегашни правомощия на Агенцията по използването на СРС обаче се прехвърлят към Държавната агенция по технически операции.

Депутатите приеха и промени в закона, внесени от Реформаторския блок. Според тях полицаите, които охраняват масови прояви, вече ще трябва задължително да носят отличителни знаци, с които да се легитимират, на видимо място върху униформата си. Мотивите за изменението е да се извадят от анонимност полицаите, които охраняват масови прояви, защото често те си служат с грубости, прикрити зад нея.

Промените в Закона за МВР бяха приети след почти петчасови дебати в пленарната зала. По време на тях БСП обвини управляващите в „законотворчество напук“. „Вчера върнахте закона за Сметната палата в предишния вид, днес се готвите да го направите със закона за МВР“, припомни говорителят на социалистите Атанас Мерджанов. Според него ГЕРБ връща институциите в състоянието от времето на първия си мандат, но тогава то не е било добро.

Мерджанов атакува и изваждането на ГДБОП и службата по технически операции от ДАНС. „Представете си как се чувстват служителите, когато ги разхождаме като мечки от служба в служба“, призова той.

Колегата му Красимир Янков също разкритикува промените. Според него внесените от Цветанов промени са прибързани и с тях управляващите се опитват да пригодят системата на МВР към предишния модел „Борисов“.

Янков обясни и че тази реставрация е започнала още с парадокса, че Цветан Цветанов е вносител на промените и член на комисията за контрол над СРС. „Човек, срещу когото има и заведено дело за нарушения, свързани със СРС в качеството му на министър на вътрешните работи“, допълни депутатът.

Той разкритикува и проекта на Реформаторите. Според Янков с промяната цялата отговорност за поведението на полицаите се прехвърля на тях.

ДПС също разкритикува промените. „Твърдението за възстановяване на балансиращата роля на президента се оказва удобен начин за отклоняване на вниманието от истинската цел“, каза Хамид Хамид. Според него измененията са първа стъпка за ограничаване на правомощията на ДАНС.

Той прогнозира и че измененията ще предизвикат трудности при прилагането на закона.

Вносителят Цветанов обясни, че връщането на ГДБОП се прави заради докладите на евроатлантическите ни партньори. „Много важно е да се знае, че искаме да създадем по-добра среда за работа на всички структури, занимаващи се с борбата срещу тежката организирана престъпност“, каза той. Според него обаче промяната ще доведе и до прогнозируемост и последователност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
мен преди 9 години
За целта първо трябва да имаме президент,а не няква си *** гнусна,гадна,отвратителна,проста,уродлива кото е назначена а не избрана
17
4
 
7
 
! Отговори
Демокрация? преди 9 години
Защо не гласуват направо да станем президентска република, еднолична власт!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С промяната се създават райски условия за престъпленията на нашите хора за поне 2-3 години, защото в организираната престъпност няма работа на дребно. Да му мислим ние обикновенните хора. Днес вървях в града и научих,че трима служители от ГДБОП бягат от системата, като двама от тях напускат и страната.Добри специалисти са.
15
5
 
4
 
! Отговори
морски преди 9 години
50% от Нова телевизия вече е собственост на Бойко Борисов.
14
4
 
8
 
! Отговори
tosho преди 9 години
Жалко че нямаме президент
13
4
 
9
 
! Отговори
морски преди 9 години
Престъпника Цветан Цветанов е с ефективна присъда,защо не е в затвора?!
12
2
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Също като в казармата-тези камъни от тука,там-после обратно!
11
2
 
7
 
! Отговори
Луд преди 9 години
По един два калашника братя .......
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президента е никой, защо направо не дадоха правомощията на премиера, така и така той ще прави избора, а президентчето послушно ще изпълнява заръката на шефа си?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** не може обувки сам да си избере та камили нещо друго
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко грозно е всичко това могат да се справят с престъпността и са дали на уволнения и премествания,,демек виждате ли ние се борим ама не става,,,защо ли?????Смело твърда ,че това е немарливост и хабене на средства.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въртим се в един затворен кръг.Едните променят нещо, след две-три години, като дойдат другите, хайде обратно и резултат 0!И вносителя на законопроекти оправи ли си проблемите с правосъдието, че даже и закони кове?
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, дето ни се води президент, нали ни е послушничко, веднага ще назначи , този когото му посочат.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко, струва днес тука утре там???Скоро трябва да разберем колко е прозрачна политиката или ли е предното шоу без завеси.Кой има интерес,една система за сигурност да се мести като любовница-,,,тайна.,,надявам се работите за националната сигурност а не за интересите на една публична политическа личност и неговата мутреса
4
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тоя Цветанов не беше ли с ефективна присъда на първа инстанция, и щом този промения змвр .вкарват вълк в кошарата да пази овците
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука има - тука нема, егати "държавата".
2
1
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Преди една година на една спирка пометоха Съни.Някой от редакцията спомня ли си за случката,спомня ли си за слънчевото момиче?Нищо не става от вас,нищо!!!
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както е казал някога Чърчил, новото е добре забравено старо. Честито ви старото на Буда, арести без причина, основно на несъгласни да плащат но герб, за изнудване на все още успешни бизнеси, подслушване на несъгласните, събиране на компромати, използване на ГДБОП за лични цели като по времито на Флоров който се скри в едно село и трепереше да не му се върне и т.н. това ли искаше народе, да ти е честито ваденето на батериите като говорите по мобилните. Малък но много *** народ е казал някой и е