ГЕРБ не се отказва от поправка "Пенсии", но ще я ревизира

От партията на Борисов готови на отстъпки
Обновена: 19 дек 2014 14:40 | 19 дек 2014 13:07,
89
ГЕРБ не се отказва от поправка "Пенсии", но ще я ревизира
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

ГЕРБ няма да се откаже от решението си да даде възможност на българите да местят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов след заседание на управляващите в парламента.

Още по темата
Партията на Бойко Борисов обаче даде да се разбере, че е готова на отстъпки от първоначалното си предложение.

Решението дойде няколко часа след като президентът призова ГЕРБ да отложи поправката. Ден по-рано стана ясно и че всички работодателски организации са против изменението, а няколкостотин души протестираха срещу него пред Министерския съвет.

„Не намерихме аргументи за смяна на позицията“, каза Горанов в кулоарите на парламента. Той допълни обаче, че управляващите са съгласни между 1 януари и 31 март да подобрят предложението си и да го надградят.

„Между 1 януари и 31 март сме готови в дебата за цялостния пенсионен модел да приемем и тезата за връщане от НОИ към частните фондове“, каза финансовият министър. Той беше категоричен, че няма техническа пречка за това.

Горанов е убеден, че макар и да няма индивидуални партиди в Националния осигурителен институт, той ще знае във всеки момент колко пари е получил от лицата. „Не съществува технологична пречка да се върне същата сума обратно в избран от тях универсален пенсионен фонд. В началното обществено осигуряване няма лихви и доходност, това е въпрос на избор“, каза министърът.

Друга отстъпка, на която ГЕРБ са готови, е да се даде възможност за смяна на решението „Фонд или НОИ“ повече от веднъж, стана ясно от думите на Горанов.

„Днес ГЕРБ ще гласува този текст, защото той е първата стъпка в правилната посока хората да имат свобода на избор“, каза министърът. По повод недоволството срещу поправката той обясни, че протестите са най-хубавото на демокрацията.

На въпроса дали идеята за поправка „Пенсии“ е негова, Горанов отговори с въпрос: „Ако първоначалната идея е моя, щяха ли работодатели и синдикати да се сбият?“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: ГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
стоян преди 9 години
много нагъл наглец,хитрец като тотю младенов,който си пълни за наша сметка джобовете с пенсионната форма. длъжността е за по-неуки хора,които са от народното общество,тия бяха прекалено за себе си умни,вкарващи всички останали в гробищата
66
0
 
1
 
! Отговори
Anton преди 9 години
Поредната кражба на няколко милиарда след кражбата от КТБ. Точно след две години парите няма да ги има, но Герб ще се направят на приятно разсеяни. Нека се разсейват приятно защото са за последно във властта и избирателя ще им отдаде заслуженото за наглите лъжи и поведение.
65
0
 
5
 
! Отговори
гробарят преди 9 години
Оставката на кабинета е задължителна след този варварски акт който "Герб "сътвориха,коалиционните партньори да оттеглят доверието си към мутрата ,Борисов и да се върви към избори,пладнешки крадци не ни трябват имаме ги в изобилие начело с" Герб".
64
0
 
7
 
! Отговори
гърмян заек преди 9 години
лалугер с лалугергафовете тепърва започват ,това е само началото в това криминале вече сме участвали
63
0
 
9
 
! Отговори
крадец долен преди 9 години
Този рахитичен *** е една миризлива *** и нищо повече. Преди година и нещо напусна парламента, щото не можел да си храни семейството само с няколко хиляди лева, така каза. ***.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Усмихнат хитър кариерист, който не знае какво е да се издържаш с пенсия от 200 - 300 лв.
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На практика това решение ни дава една възможност повече, а именно: да си преместим 5-те процента в НОИ, ако желаем. Защо се вълнувате толкова и наливате вода в мелниците на частните фондове, не мога да разбера. Защитниците на сегашната система също лъжат. Например оня *** Иван Нейков взел да ми обяснява тая сутрин, че две пенсии винаги било по-добре от една. Айде бе! Ако едната ти е 400 лева, а двете заедно - 350, верно ли две е по-добре от едно?
60
0
 
12
 
! Отговори
nemam nervi преди 9 години
Защо ми се струва,че тоя гелосан комсомолец иска да бута кабинета--време е ББ да го привика в тъмната стаичка
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А разрешено ли е да си преместя парите, които са ки заделени за пенсия в НОИ, в частен пенсионен фонд?Защото трябва и тази опция да я има.Годината е 2014, а нашите политици живеят в 1990 г. Промениха се нещата много.
58
0
 
12
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
ГЕРБ и в частност Горанов са безнадежден случай ...! - първата ми мисъл когато зърнах снимката на Горанов и заглавието на статия, т.с пак същият - Горанов да коментира пенсиите!
57
0
 
10
 
! Отговори
пфу преди 9 години
егати отврата
56
0
 
12
 
! Отговори
ще яде тигана преди 9 години
тая нагла физиономия ще го отнесе най-много!
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
герберски тикви, засрамете се бе.
54
1
 
2
 
! Отговори
позорище преди 9 години
за мен по-голям проблем е неравенството в пенсиите след пенсионирането и огромната ножица между най-ниската и най-високата пенсия...до тук добре,но защо ножицата още трябва да се разтваря при индексирането на пенсиите и още повече да се задълбочава бедността....като за някои се вдига с лев два ,а за други със стотина лева....едва ли се прави заради миньорския труд,а главно за разните му там депутати и държавни креатури...тук е заровено кучето на позорнато ограбване от всички правителства до сега
53
1
 
14
 
! Отговори
мафия преди 9 години
Обяснението на случващото се е просто: ГЕРБ + ДПС = мафия Нищо по-различно не случва от това при предишното правителство.Вместо да започнат да работят за развитието на икономиката, да привличат инвестиции,да създават така нови работни места, те работят и то ударно за прехвърлянето на едни готови пари от ЧПФ в бездънното НОИ.
52
0
 
5
 
! Отговори
възможност преди 9 години
До АнонименИ сега е разрешено да си преместите парите от един частен фонд в друг. Поинтересувайте се.Пиша ви това не да се заяждам,а да сте осведомен и ако не сте доволен от вашия фонд се преместете.
51
0
 
13
 
! Отговори
наглост преди 9 години
Нагъл, по-нагъл, най-нагъл Горанов. Борисов само такива обича да назначава. Да му вършят мръсната работа.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Частните пенсионни фондове не са само български.Разбира се може в някой чуждестранен пенсинен фонд да се внася, те не фалират като българските.И не ми обяснявайте, че всички ястни пенсионни фондове били на мустака.Защото лъжете.А НОИ гарантирано ще те излъже.
49
1
 
13
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ТИКВАТА ВМЕСТО ДА ЗАДЪЛЖИ МО И МВР ДА СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ И БЕЗ 20 ЗАПЛАТИ ПРЕДИ ПЕНСИЯ...В ТОВА ЗВЕНО ИЗТИЧАТ ПО 1 МИЛЯРД ГОДИШНО
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато започнат да се пенсионират 60-ти, 61-ви набор, ще се разбере що е то частен фонд и има ли той почва у нас. Хубавото е, че поне от частен фонд към НОИ можеш да се прехвърлиш по всяко време.