Не приемаме бедните хора да понасят пълната осигурителна тежест

С прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове се търси буфер за НОИ, смята Миков
Обновена: 19 дек 2014 22:32 | 19 дек 2014 22:28, Елка Василева
14
Не приемаме бедните хора да понасят пълната осигурителна тежест
Михаил Миков. Снимка: архив, Булфото

Председателят на БСП Михаил Миков заяви, че не приема бедните хора да понасят пълната осигурителна тежест. „Проблемът е, че продължават хората с по-високи доходи да плащат по-ниски осигуровки, а бедните хора, с по-ниските заплати да понасят пълната осигурителна тежест“, аргументира се той в предаване на БНТ.

Миков изтъкна, че ГЕРБ искаха да свалят максималния осигурителен праг под 2400 лв., но социалистите  гласуваха против това. Той допълни, че БСП е предлагала този праг да бъде 3000 лв.

Председателят на левицата обясни, че прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове към държавните ще да бъде по служебен път.

„В хипотезата, която се гласува обаче, няма да може средства да се прехвърлят обратно”, обясни той.

Миков изрази мнение, че с тези мерки се търси буфер за НОИ. „Буфер от частните партиди във втория стълб на системата, за да се компенсира по-малко изплащане на средства от бюджета към НОИ, без да е ясно колко ще бъдат те. Според мен тези мерки могат да бъдат приети с гласовете на ГЕРБ и тези на ДПС”, каза Миков.

За  Бюджет 2015 Михаил Миков обясни, че има замразяване на социални плащания в 14 категории. „Това не са капани, а ясни послания и честитки за Коледа от дясната политика,  която се прокарва днес в парламента“, коментира той.

Председателят на БСП каза, че партията му е единствената последователна формация и опозицията, която е алтернатива на днешното управление. Миков даде пример със Закона за народната просвета, в който БСП настоява държавата да се грижи за общественото образование, държавните и общински училища, а не за частните. „Необходимо е и едно по-справедливо данъчно прогресивно облагане, по-високи скали за социално осигуряване, защото в кризата бедните и хората с по-ниски доходи плащат най- висока цена“, подчерта той.

Различните мнения в партията не притесняват лидера на БСП и според него настроението е много добро - правят се промени в ръководствата по места и текат оздравителни процеси, които ще продължат, за да може партията да бъде най-силната, освен че е партията с най-голяма история в България. „Когато някой се опитва да пречи, лекичко трябва да се отстрани - да излезе, ако не му харесва. Ръководствата и хората, участващи в тях, трябва да бъдат във високо степен единомишленици “, коментира той.

По темата „Южен поток“ Миков заяви, че България е изгубила  поредния шанс да бъде енергиен център. „Първо го изгуби с АЕЦ „Белене“, когато ГЕРБ го спря.  После- с Бургас-Александруполис, когато в последните дни те денонсираха споразумението и оставиха на Турция цялото движение на петрола да бъде само през Босфора. Сега- когато ни заобикаля „Южен поток“ и се превръща в „Турски поток“. Трагедията е за българските граждани, а не става въпрос за отношенията с Русия“, категоричен е председателят на БСП. 

Той е на мнение, че ако се направи хъб във Варна, първо трябва да се осигури газ. „Може би е по-добре г-н Борисов и правителството да се заемат с импорт на бобови насаждения“, каза той и обясни, че единственото, което остава да се направи сега е кризисен ПР за успокояване на обстановката, след като ни заобиколиха трасетата.

„Видно е, че това правителство не направи нищо, за да се защитят националните интереси“, изтъкна  той. Михаил Миков очерта причините, довели до тази ситуация- колебливата и непоследователна политиката, отказ от реализация на интересите на страната и прекаленото снижаване в сложната обстановка в Югоизточна Европа и кризата в Украйна.

„Когато отстояваш националните си интереси, всеки партньор, който има други интереси, може да те разбере“, поясни той. Миков припомни и аферата „Цемеко“- България е показала липса на характер и 4 млн. са дадени за обезщетение на немския бизнес, без да има основание за това.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
стар комунист преди 9 години
Миков, Миков омитайте се ояли се дебелаци от тази партия ,защото я сринахте и погубихте Хората ви мразят,а и нас ,които ви построихме държава, която да крадете заедно с боко.Горе в ръководството сте все десни и за нищо не ставате освен за празни приказки по събранията ни и безкрайни лакърдии в Народното събрание Защо хора като Н.Малинов и Л.Костов ги няма във висшия съвет-*** е отговорът те не са удобни, защото говорят истината!
9
2
 
2
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Ще има опашки пред НОИ да си прехвърляте вноските , помнете ми думата.Частните пенсионни фондове , въобще не са в цветущо състояние , голяма част от парите ни там отидоха за яхти , лимузини , палати .Точно за няколко часа може да се фалира такъв фонд , достатъчен е един сериозен отчет , малко подбутване от медиите и си е отишъл , а от там и останалите ваши пари там.При частните пенсионни фондове няма гарантирани вноски , както е при банките , тача че мислете.
8
1
 
1
 
! Отговори
Писна ми преди 9 години
Тая скапана партия противопоставя бедни и богати откакто е създадена. Приема да има необразовани, неосигурени, мързеливи и др., но не приема те да плащат полагащото се на системата. И в случая не е проблемът на наистина богатите, а на онзи мижав процент средна класа, които влачат всички останали. Само че другарят Миков забравя, че за тези хора е най-лесно да си стегнат куфарите. Но ще оставят родителите си в среда от *** и безработни, управлявани от популисти.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предвид на криминализирането на укриването на осигуровки искам да ни честитя:- последващото намаление на заплатите- увеличеното финансиране на ***, политици и пенсионери- последващото увеличение за рушветите на лелките от Инспекция по труда
6
2
 
0
 
! Отговори
а на здраве преди 9 години
До къркач 1Оти питаш уа ? Още ли не са ти пратили сметката на боко - за по-бързо директно на него.
5
1
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Миков, тук е по-бетер от Елцин навремето...
4
3
 
6
 
! Отговори
Божката преди 9 години
А бе аверче,не е ли национално предателство да провалите ЮП и след това да внесете декларация за отмяна на световните санкции срещу Русия?
3
2
 
9
 
! Отговори
дърт червен педераст преди 9 години
БСП се е променила и Миков също,само дето продължават да се държат и говорят така все едно никога не са управлявали.
2
1
 
1
 
! Отговори
фасдасд преди 9 години
И още нещо - от началото на финансовата криза до сега, МРЗ се е покачила с над 40%!!! ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО!!!
1
7
 
7
 
! Отговори
къркач преди 9 години
Защо Миков трябва да ми казва къде да се осигурявам допълнително?Ако искам,в частен фонд,ако искам в държавното НОИ.На който където му изнася в крайна сметка.