Никой не пипа парите на хората!

Риск за коалицията значи риск за държавата, така че преглъщам всичко, сподели Борисов
Обновена: 20 дек 2014 07:45 | 19 дек 2014 22:03, Елка Василева
273
Никой не пипа парите на хората!
Бойко Борисов. Снимка: архив, Булфото

Никой не пипа парите на хората. Те си остават и само тяхната воля е важна дали да бъдат преместени от едно място на друго. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама” по БНТ1 по повод приеманите промени, които касаят частните пенсионни фондове и НОИ и обвиненията, че с промените ще се извърши национализация.

„ Ако тези частни пенсионни фондове са стабилни, дават добра доходност и им харесват на хората, никой по никакъв начин не ги задължава да ги махат. Къде е думата национализация в това?”, коментира Борисов. Той посочи, че единственото, което се дава, е право на избор.

Министър-председателят отчете като пропуск факта, че в промените не е залегнала възможността, ако осигуровките на някого от работещите българи премине в НОИ, а след една година той реши да се върне в частен пенсионен фонд, това не може да се случи. Затова той заяви, че е поел лично ангажимента тази промяна да залегне в закона, така че всеки, който прецени, да има право да се връща, когато реши, че иска това да се случи.

Още по темата

„Плюсът за хората какъв е, освен че сами ще поемат рискове и сами ще взимат решения, другият плюс е, че по този начин частните фондове сега ще се борят за всеки клиент“, аргументира се Борисов и подчерта: „Никой не кара хората да си теглят парите. Къде е грешката – не мога да видя.“

Ако има риск за коалицията, има риск за държавата, така че аз преглъщам всичко седмици наред, много неща не ми харесват, стискам зъби, защото основната и важна цел е да влязат пари в държавата и те влизат. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в парламента пък дали има заплаха за целостта на управлението след днешното решение за пенсионните фондове. То бе прието в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Против бяха останалите три формации от управляващото мнозинство - Реформаторският блок /РБ/, Патриотичният фронт и АБВ.

Лидерът на ГЕРБ не виждал причина да бъдат "пришивани" към ДПС, само защото благодарение на гласовете на Движението са "минали" два от най-важните закони за ГЕРБ - запазване на плоския данък и предварителните отчуждителни процедури. Ако не бяха приети, щях веднага да си подам оставката, обяви Борисов и обобщи - това, че днес са подкрепили едно решение на ГЕРБ, не значи нито коалиция, нито кафета, нито каквото и да е било. Аз бих могъл да кажа обратното - коалиция между БСП и Реформаторите. Това честно ли е - не, надявам се вече да не го правят, заяви той.

Пред БНТ Бойко Борисов каза, че е обиден от Реформаторите. „Понеже имам прекрасно мнение, отлични отношения и с Радан Кънев, и с госпожа Кунева, и с Лукарски, и с техните министри, много ме обидиха с това, че са говорили, че ние сме в коалиция с ДПС, напротив – те влязоха в коалиция с БСП по тази логика“, каза Борисов.

Според него „те не искат правото на избор. Няма по-свещено от правото на избор, по демократично – човекът да бъде този, който определя къде да си държи парите. Те искат да решаваме ние от името на хората, това искат те, заедно с БСП“, каза още министър-председателят.

Бойко Борисов направи лапсус, искайки да спомене американския държавен секретар Джон Кери. Вместо това той каза „Джим Кери“. Водещият Бойко Василев веднага внесе яснота, като поясни че Джим Кери е актьор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.