Русия е готова да разгледа предложение за газов хъб у нас

Чака от страната ни разрешителните за "Южен поток"
Обновена: 19 дек 2014 14:34 | 19 дек 2014 14:28, Веселина Йорданова
121
Русия е готова да разгледа предложение за газов хъб у нас
Снимка: архив, БулФото

До момента Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа. Това е завил руският енергиен министър Александър Новак в телефонен разговор с българския енергиен министър Теменужка Петкова.

Още по темата
Петкова е представила пред Александър Новак предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с „Южен поток“, съобщиха от МИЕ.

Както е известно, идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода „Южен поток“. Тази идея беше представена и пред Европейската комисия от премиера Бойко Борисов при посещението му в Брюксел.

В разговора Новак е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода "Южен поток".

Министър Петкова е пояснила, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор, е посочила още тя.

Министър Петкова е запознала руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта „Южен поток“.

За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода, е казала тя. Петкова е била категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.

Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, е подчертала министър Петкова. Тя е пояснила, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.

Двамата министри се съгласиха, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз. В края на разговора министър Новак е получил покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Теменужка Петкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В разговора Новак е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода "Южен поток".Не мисля че има какво още да се каже по въпроса искат ли руснаците да строят или не. Едва ли искат разрешение за строеж, само за да може Путин да си го окачи в рамка на стената.
75
1
 
1
 
! Отговори
из России преди 9 години
Не знаю .... чтобы с Вами договориться по газу было время упущено.Хотя я всегда за Болгарию был ,а не за турцию
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проверих в речника, думата хаб (енгл. hub) идва от "хабер си нямам"
73
3
 
5
 
! Отговори
Прозрял преди 9 години
Газта ще мине през Гърция защото. първо гърците ще си изберат проруски президент. след това ще прекратят вноските по ЕС кредити. а накрая ще направят референдум и ще излезат от ЕС и евротоКакто каза Путин: гърците са приятели:-)
72
3
 
4
 
! Отговори
az преди 9 години
Тая Теменужка от коя магистрала я доведоха?Какво нахалство да кани руския министжр на гости в България.По-добре да си стегне куфара и отлети веднага до Москва!Има ли представа от дипломация?Поредната герберова калинка!
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците не пропускайте своя независима държава , че не харесват някои
70
3
 
4
 
! Отговори
дим дири дам преди 9 години
Дим диридам дам диридам дам дам дамАз ли полудявам или не рабирам ако греша поправете ме.Преди една седмица Не бешели цялото управление на Русия че Южен поток категорично няма да има и но обясняваха колко сме изгубили макар по договор да няма нищо??????????А сега са готови да разгледат връзка на БГ порт е нали тръбата категорично ще е от Турция ама май пак трябва и от там да се мине през България да се мине.Май май се бихме в гърдите та се разкашляхме .Сега май на нас ще ни се молят
69
1
 
6
 
! Отговори
Мирянин от 218 преди 9 години
Да, Да. Приказката за дядо поп и мандалото научихтели е.
68
2
 
5
 
! Отговори
Мирянин от 218 преди 9 години
Така е Бойко, като изпусна рибата, сега раци че ручиш.
67
1
 
8
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Популизям несигурност характерно за нашите политици. Още 25 години ще се влачим на опашката в ЕС.
66
3
 
12
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Русия няма да се откаже от проекта си с Турция, това е заковано ! Русия няма да харчи пари за втора тръба до Варна ! Следователно, може да се говори само за ХЪБ на база на турската тръба. Но Турция няма да отстъпи защото тя иска да бъде разпределителят, или по-скоро продавачът на газа ! Влакът замина ! Бойко остана на перона да маха с бяла кърпичка , ако има такава !
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nali go biaha spriali, be?!?!
64
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин избърза като каза че няма да строи ЮП през България, поредния му провал А сега ще го строи просто защото от тук им е по евтино на руснаците
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 89Има и по - просто обяснение, ако са взели по някоя и друга рубла
62
4
 
11
 
! Отговори
do 83 преди 9 години
Както Стоичков казва, виж ся. Някои страни в ЕС са доста независими от горива като газ, понеже почти цялият им ток се генерира от алтернативни източници. Германия дори, която е огромна индустрия ползва едва 25% газ от Русия. Технологиите се менят и ако има правилните политици, които да ги въведат без просташки надценки, то тогава една страна става енергийно зависима само от слънце, вятър, вода, *** и прочие. Просто в България зелената енергия попадна в ръцете на мафията и за това е скъпа.
61
1
 
1
 
! Отговори
do 81 преди 9 години
Не съм сигурен, дали няма да има други доставчици. Както написах в 82 коментар, чрез фракинг технологията съм сигурен, че страни с по-големи територии извън ЕС (разбира се) ще се съгласят да го използват, което ще ги направи на доставчици на евтин газ. Дори сега Азербейджан е готова да внася газ.
60
5
 
4
 
! Отговори
do 74 преди 9 години
Прочети 70 и 71. Идеята на хъба е Русия да не върти просто ей така кранчето, защото ако го направим, няма да има влияние. Хъбът в дългосрочен план осигурява голяма независимост на България и колко по-бързо се реализира, толкова по-добре. Благодарение на фракинга до няколко години ще има много страни, които ще изнасят евтин газ. И целият този газ може да се влива в хъба ни. Не е задължително да е с траби. Може и с кораби. Хъбът просто е стратегически хитър проект за България
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само дето няма други доставчици освен Русия и няма и да има. Което беше и причината за провала на Набуко-няма кой да доставя газ по него. Иначе отдавна щеше да е построен и ЕС да купува от други доставчици. Сега в интерес на САЩ е да прецака Русия като доставчик на ЕС, затова долетяха тримага сенатори. И българите играят важна мръснишка роля в тази игра. Иначе на всеки е ясно, че Русия няма алтернатива като доставчик на газ, освен шистов от Америка, но за това на е необходим газов хъб във Варна
58
1
 
5
 
! Отговори
do 76 преди 9 години
Да така е. Но Русия е икономически притисната и на нея и трябват пазари. Така че ще е изправена пред избора или да загуби европейският пазар, който изобщо не е малък или да се съгласи на междинен вариант, от който ще има икономическа полза, но няма да има геополитическа, разбира се. Всичко зависи от Русия, дали ще продължава да се дърпа или ще преговаря и тогава ще си спаси и рублата от катастрофа. Ще изчакаме, ще видим.
57
2
 
5
 
! Отговори
от 71 преди 9 години
С газовият хъб, Русия няма да има лост за политически натиск. Тя ще е само един от няколко доставчици и като такъв ще бъде принудена да е конкурентноспособна. *** пазарен принцип! Това е ествествено в интерес както на България, така и на ЕС. Русия също има интерес от този проект, защото както виждате руската икономика е клекнала и има нужда от купувачи на газ. По този начин ще може да си осигури европейски пазар без Южен Поток. Ако рашките включат разума си, то тогава ще се съгласят!