Орешарски проговори: Не ни дадоха време дори за сериозна грешка

Във "Фейсбук" той обясни, че фискалната позиция е влошена по времето на Борисов
Обновена: 21 дек 2014 13:07 | 21 дек 2014 13:06,
161
Орешарски проговори: Не ни дадоха време дори за сериозна грешка
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Пламен Орешарски проговори за първи път откакто подаде оставката на кабинета си през юли тази година. В профила си във „Фейсбук” той коментира критиките за влошената фискална политика в страната.
Той нарече обвиненията неаргументирани и литературни по характер, а критиките – самокритика на тези, от които идват. Орешарски допълва и че е парадоксално да се критикува правителство, на което не е било дадено време дори за сериозна грешка.

Още по темата
„Изглежда външните инвеститори са оценили сравнително високо нещо, което някои коментатори вътре в страната характеризират с катастрофическа терминология...!”, пише Орешарски и допълва: „Парадоксът в случая е, че подобни коментари са по същество самокритика, облечена във формата на обвинения срещу едно управление, на което не бе дадено време дори да направи каквато и да е по-сериозна грешка”.

В профила си бившият премиер излага редица цифри, с които подкрепя тезата си, че не може да му се вменява вина за силно влошената фискална позиция в страната.

„За целия период след голямата монетарна и финансова криза от 1997 година до 2008 година няколкото български правителства се въздържаха от големи бюджетни дефицити, натрупваха фискални резерви и намаляваха публичния дълг. Най-отчетливо това пролича за периода, в който имах отговорности да ръководя фискалните политики на страната - 2005-2008 година, когато бюджетът последователно приключваше с излишъци от 3 и над 3% от БВП – рекордни постижения в рамките на целия ЕС”, обясни той.

Орешарски допълва и че в средата на 2009 година, когато дойде на власт първия кабинет на Борисов, фискалните резерви са достигнали 8 млрд. лева, а публичният дълг е слязъл на около 12% от БВП. „Това е уникален резултат (втори в ЕС) на фона на неговия размер от над 120% от втората половина на 90-те години”, изтъква още бившият премиер.

След това според него тенденцията се е обърнала. „Възприеха се политики на бюджетни дефицити, намаляване на фискалните резерви и увеличаване на правителствения дълг. За периода от средата на 2009 година до първото тримесечие на 2013 година фискалната позиция бе влошена с над 8 млрд.лв. – намалени фискални резерви от 8 на под 4 млрд. лева и увеличен дълг от 10 на над 14 млрд.лева”, пише Орешарски, описвайки в цифри управлението на първия кабинет на Борисов.

„Сред причините имаше и обективни – лоша икономическа среда вън и вътре в страната, но те не могат да обяснят напълно влошаващата се фискална позиция”, коментира той.

Орешарски изтъква и че кабинетът, който е ръководил, е стопирал негативните тенденции. Това е било и единствената възможна задача за краткия период, в който е управлявал. „Това го показват цифрите, а не е словесно заклинание”, пише още той.

Бившият премиер признава увеличаването на публичния дълг, за сметка на фискалните резерви. Орешарски уточнява, че към средата на тази година те са достигнали малко под 9 млрд. лв. – ниво, по-високо и от 2009 година.

„Част от техния прираст – за сметка на новоемитиран на външните пазари дълг при най-добрите параметри за цялата ни нова история”, допълва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
миндила Орешарски е ударникза една година успя да разсипе икономиката, да докара НЕК и БДЖ до трагично състояние, да фалира банката, да източи здравната каса, спряха му еврофондовете, намалиха ни рейтингаизобщо задмина крадеца Жан Виденов по "успехи"
125
1
 
1
 
! Отговори
О свещенна простота преди 9 години
Драги сънародници, като чета коментарите, ме е срам че има толкова глуповати изказвания, в които и да си вярвате! Престанете да се промивате с телевизия, защото тя ви сломява и обездушава, както се вижда от начина Ви на мислене! НЕграмотните хора лесно се манипулират нима толкова лесно и очевидно си признавате че Сте такива? Моля се вече на всевишния, защото незнам друга сила която да помогне на това объркано племе да поеме някаква посока каквато и да е само да не продиктуване от някой друг!
124
1
 
2
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
До 50047Що не питаш за Фидосова ААААААААА?Мълчите като риби, щом Фидосова и компания може, Бисеров защо да не може/не че го защитавам/.Ще питаш за Фидосова но довечера още Цв.Цв. ще изпрати бойкот на врата ти.Страхливци и нищо повече.
123
1
 
4
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Орешарски със свещ ще те търсят!!!!!!Въпреки протестите на вратата на парламента ТИ СЕ СПРАВИ.
122
3
 
1
 
! Отговори
PILOT преди 9 години
Добре то е ясно този не става , ама защо и сегашните нищо не правят? Тия не разбраха ли, че докато няма политик от ранга на Пеевски и още много като него в затвора , нещата няма да се оправят! А и тези дето си раздават бонуси в съда и те са за там !Отговора е ясен всички са в кюпа , тежко му на електората !
121
4
 
6
 
! Отговори
Шаро преди 9 години
Викаш да та върнем да можеш по-сериозни грешки да напрайш? Най-добре да върнем баща ти да те излее в саксия.
120
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Числата не са в полза на "умният" електорат на БСП и АТАКА.
119
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този е долна турска изтривалка и момче за всичко
118
6
 
13
 
! Отговори
50047 преди 9 години
Къде е Христо Бисеров. Къде са парите на българите. Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС????
117
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не беше това измислено напрежение с пенсионните фондове щяхте да сътворите нещо друго.Вие сте големи специалисти.Дори ако трябва Борисов щеше да бъде обвинен, че слънцето изгрява от изток!
116
12
 
28
 
! Отговори
Когато ... преди 9 години
... числата говорят, простият електорат на ГЕРБ, воден от неграмотниците Борис и Цветанов, бълва простотии и ***.
115
9
 
7
 
! Отговори
ВАСИЛ ВАСИЛЕВ преди 9 години
Абе изпразнен *** , Вие се осрахте като Курталански вълци , , , ,
114
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пламене,Пламене по рождение си сбъркан! С баща и брат шеф на затвор!? Дефектен си , но си най голямото перде на земята!
113
11
 
10
 
! Отговори
Градски преди 9 години
АЙДЕ ПАК ОПРАВДАНИЯ - АМИ КАТО БИЛА ВЛОШЕНА ФИСКАЛНАТА ПОЗИЦИЯ ИМАШЕ ГОДИНА И ПОЛОВИНА ДА СМЕНИШ РЪКОВОДСТВОТО НА НАП......
112
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ognyanzот кутевите *** май само ти остана. Толкова ли си я окъсал?
111
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ни дадоха време дори за сериозна грешкаЦялото ти правителство е една голяма грешка.
110
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мишката Бисеров къде се скри?
109
15
 
12
 
! Отговори
nedkodd преди 9 години
улигарски,ти що не си в затвора???
108
3
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 132: Не говори така за Пеевски. С Бойко те са стари прятели, а и сега ДПС е скритият стратегически съюзник на ГЕРБ.
107
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неви дадоха време за серюозна гре6ка,но намерихте време да оберете КТБ.Обръчът се скъсява и започвате да се обаждате.Никои не казва каде са 4 те милиярда.Сигорно 6те кайат че Боико гие взел.Мръсни грабители.