Русия едва ли ще премисли за „Южен поток” заради кризата там

Въпреки това България трябва да изпълни ангажиментите си, убеден е Калфин
Обновена: 21 дек 2014 14:17 | 21 дек 2014 14:14,
71
Русия едва ли ще премисли за  „Южен поток” заради кризата там
Снимка: архив Reuters

Русия едва ли ще преосмисли решението си за спиране на „Южен поток” с оглед на икономическата ситуация в страната. Това прогнозира вицепремиерът Ивайло Калфин пред БНР.

Въпреки това той изрази убеденост, че страната ни трябва да изпълни всичките си ангажименти по междуправителственото споразумение. Трябва да дадем необходимите разрешителни, защото е важно да не се окажем виновни за нещо след като проектът спре, каза още Ивайло Калфин.

Още по темата
Според него „Южен поток” е поредната загуба на добър проект, чрез който страната ни да си гарантира газови доставки. Той беше категоричен и че всички опити газът да се избута към Турция, не са в наш интерес. Според вицепремиера трябва да си направим нашия план за инвестиции и заетост и да мобилизираме всички европейски ресурси.

Калфин коментира и взетото решение, с което се дава възможност за прехвърляне на пари от частните пенсионни фондове в НОИ. „Добър вариант е да има движение на пенсионните вноски в двете посоки – от частните към държавния фонд и обратно”, каза той.

Той обаче поиска в закона задължително да се опише с каква сума ще излезе от НОИ лице, което е било в НОИ, но иска да се прехвърли в универсален фонд, ако бъде дадена такава възможност. Това по думите на министъра ще отвори редица въпроси като например как се управляват парите от вноските от частните фондове.

Припомняме, че заявка за промяна в обратната посока - прехвърляне на средства от пенсионни вноски от НОИ към УПФ, бе коментирана като възможност от финансовия министър Владислав Горанов.

Калфин обясни промените, като посочи, че те предвиждат, който сега започва да се осигурява, да има право на избор, какъвто сега няма. Второ – който има вече партида в капиталова схема, може да прецени без ограничение във времето къде да се осигурява - в НОИ или в пенсионен фонд, като изборът ще бъде активен с изрично заявяване на желанието.

Вицепремиерът коментира, че темата не е нова и се обсъжда отпреди 15 години, когато е създадена капиталовата схема. Калфин призна и друго – че е лошо примерът с професионалните пенсионни фондове, като подчерта, че трябва да се води дискусия за начинът, по който се управляват капиталовите схеми.

Ивайло Калфин припомни, че има различни аргументи за и против тази промяна и обясни, че ако парите отидат в НОИ, се губят личните партиди. Идеята е, че частните пенсионни фондове трябва да докажат, че тяхното съществуване ще увеличи доходите на хората, което обаче по думите му не е сигурно

Вече има готови анализи как да продължи пенсионната реформа, а и всички аргументи са казани, нужно е само политическо решение, допълни той. Калфин обясни и че промяната не е радикална, но трябва инвеститорите да убедят хората, че при тях пенсията ще  е по-добра.

Не е радикална промяната, каза  и нека инвеститорите да убедят хората, че при тях пенсията ще е по-добра. Сега няма гаранция, че с капиталовата схема ще имат по-висока пенсия, подчерта Калфин.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
59. Ми кой ти каза чи в Русията хаос..нямати акыл ...ва лъжат, вярвайте *** магари..
39
0
 
3
 
! Отговори
2+2=7 ????? преди 9 години
Всички в купом направихте и невъзможното с действие или бездействие този проект да бъде прекратен. Сега ревете , че може неустойки да се плащат и ще издавате разрешителни за нещо , което вече е спряно ?????Зорлем на луди ни правите , а от това ще патим всички.
38
0
 
5
 
! Отговори
BG преди 9 години
Каква Рубла. Турция ще го построи. после ще го прекара през България за ЕС и Турция ще определи цената. и КОЙ ще плаща........?
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До за 55 Ами тя заради кризата ,премисли и сега -Турски поток. Честито . Както и да си чешете езиците .Турски поток. Че и пари имат да го построят.А тука сега ,другаря Борисов разиграва ,,Кой ми се ..*** в гащите,,.Мачът отдавна е свършил. И само ,,селският *** ,,тича по стадиона, и си играе собствената игра.
36
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 60-61: Виждам, че всичко ти е ясно, само дето си забравил да изключиш Caps Lock на клавиатурата си.
35
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че Бойко се разтича из Европа за да им обърше задниците на Орешарски и компания
34
14
 
6
 
! Отговори
А, СТИГА ,БЕ... преди 9 години
КАКЪВ "ЮЖЕН ПОТОК" ...КАКВИ 5-ЛЕВА...ХА,ХА,ХААААААА....РУБЛАТА МИНА ПСИХОЛОГИЧНАТА ГРАНИЦА ОТ 100-РУБ. /ЗА 1-ДОЛАР!!!!!!!НА БОРСАТА В РУСИЯ ЦАРИ ХАОС И СТРАХ!!!ХОРАТА МАСОВО , ИЗКУПУВАТ СТОКИТЕ ОТ МАГАЗИНИТЕ И ЧАКАТ СРИВА НА РУБЛАТА ДО МИНИМУМА ...ТИЯ НАШИ УМНИЦИ ОЩЕ СПРЯГАТ --"ЮЖНИЯ ПОТОК"!ПРОБЛЕМА Е --ЧЕ НЯМА ПИСМЕН ОТКАЗ ОТ ПРОЕКТА ОТ СТРАНА НА РУСИЯ!САМО ГОЛИ ПРИКАЗКИ!ЦЕЛТА Е ДА ЛАПНЕМ ВЪДИЦАТА ---ДА НИ ИЗКАРАТ ВИНОВНИ ЗА ДА НИ ОСЪДЯТ И НИ ГУШНАТ ПАРИТЕ ПО НЕУСТОЙКИТЕ!ХИТРО , ..НАЛИ?!
33
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До за 55Тролче, малка България има износ 3800 долара на година на глава на населението, а ''могучая'' има 3300 долара....със всичкия им нефт, злата и пр. *** са по-назад от нас :))Ако нямаха нефт щяха да по-зле от Африка..---------Те и сега са по-зле от някои страни в Африка...
32
14
 
9
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
От самото начало е ясно, че България няма абсолютно нищо общо със спирането на "Южен поток". Братушките просто нямат пари да построят тръбата и ловко си измиха ръцете с нас.
31
10
 
5
 
! Отговори
за 50 преди 9 години
Като спрат бядките да се занимават с България, тогава и ние Българите ще спрем .....
30
7
 
3
 
! Отговори
за 55 преди 9 години
Със спада на цената на петрола догодина роССия ще има не повече от 2800 долара средна износ на глава от населението....цъфнаха и вързаха под ръководството на бащицата :))
29
9
 
1
 
! Отговори
за 55 преди 9 години
***, малка България има износ 3800 долара на година на глава на населението, а ''могучая'' има 3300 долара....със всичкия им нефт, злата и пр. *** са по-назад от нас :))Ако нямаха нефт щяха да по-зле от Африка..
28
5
 
11
 
! Отговори
до светло бъдеще преди 9 години
Ти гледай българската икономика, Путин не го мисли! Той е ВЕЛИК!
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е че че при тази криза в Русия няма пари и проекта е неизгоден и за тях Доста е скъпо и неизгодно да подържаш две газови трасета през България И СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СЕ ИЗМЪКНАТ
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на кан Аспарух ще му внасят по-евтин газ от Америка или ще дупчат Добруджа?
25
12
 
4
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 9 години
*** изнася единствено нефт, *** , оръжие и пропаганда.... с такава путиномика след Нова Година 200 рублей для доллар...
24
5
 
5
 
! Отговори
кан Аспарух преди 9 години
Да си вземат тръбите, мафиозите и *** и беж в широка страна родная !Казах !
23
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз като 90% от българите не харесвам русия,но не може да им се отрече че имат пропагандна машина за завиждане. Чичо Сам ще отдели $500 млн. следващата година за борба с руската пропаганда в източна европа :)
22
3
 
2
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Митов и Плевнелиев ще оправят нещата!
21
2
 
4
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До варадерски лидерСин поток и той ли им е в бъдеще на путинистите?