Ще има промени в поправката "Пенсии" през януари, увери Дончев

Обсъждат хората да имат право да върнат парите си от НОИ във фонд
Обновена: 22 дек 2014 09:57 | 22 дек 2014 09:57, Камелия Цветанова
37
Ще има промени в поправката "Пенсии" през януари, увери Дончев
Томислав Дончев. Снимка: Булфото, архив

През следващите седмици ще тече разговор по отношение на решението на парламента хората да могат да избират дали цялата им вноска да бъде в НОИ, или част от нея да остане в пенсионен фонд, и е възможно да има промени.

Още по темата
Заради това вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев препоръча в ефира на Нова телевизия на хората да не предприемат каквито и да било действия, свързани с това решение през януари.

В петък депутатите решиха, че родените след 1959 г. ще могат да избират само веднъж, и то през следващата една година, дали да преместят парите си от частния фонд в НОИ. Освен това новопостъпилите на пазара на труда ще имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ.

„Месец януари е напълно достатъчен срок да се вземе решение по въпросната наредба”, увери Дончев и добави, че основно дебатът ще е по въпроса да има промяна за по-дълъг срок лицето да избира, както и за възможността да има право след време да реши да върне парите си от НОИ във фонд.

Дончев призна, че решението е предизвикало много скандали и дори е имало опит за натиск, но отказа да уточни от кого с лаконичния коментар, че явно има засегнати интереси.

Според него предложението е събрало, основателни до известна степен, критики в три посоки - начина, по който е взето – бързо, второ - лимитираният срок от една година, който ограничава правата, и трето – реверсивността, т. е. прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали имате право да направите обратното.

„Упрекът, е че решението е взето прекалено бързо само за една седмица, е основателен, но не съвсем. Разработвайки предизборната програма, подобно решение беше дискутирано. Но когато говорим за промяна, тя може да касае реверсивността и увеличаването на срока, в който лицето може да избира”, добави Томислав Дончев.

От прехвърлянето на вноски от пенсионните фондове не може да се очаква директен ефект в НОИ като пари, смята вицепремиерът.

За него най-важното е възможността човек да може да избира  между абсолютната сигурност в НОИ, макар и може би с по-малка доходност, и пенсионния фонд.

Относно критиките, че се формира нова коалиция между ГЕРБ и ДПС, защото с гласовете на двете партии решението мина в парламента, Дончев коментира, че още при формирането на Народното събрание и на правителството е било ясно, че по много от темите ще се търсят концептуални мнозинства, защото по някои въпроси няма консенсус в управляващата коалиция и партиите, които стоят зад кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВъпросЗаради КТБ се стреснаха да не фалират фондовете и да изгорят пенсиите.
26
0
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Стана ясно, че едни от основните идеолози на прехвърлянето на пенсионните влогове са синдикатите. Защо никой журналист не се сеща да ги извика да коментират решението си? Това ли разбират те под "защита правата на трудещите се"?! Или с това искане по-скоро защитават тия дето не са видели един ден работа!Кръвопийци!!!
25
1
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Ще има грънци ако продължавате с простотиите няма да издържите до януари!
24
0
 
5
 
! Отговори
менте реформа преди 9 години
Това не е никаква реформа. Като прехвърляш пари от едно място на друго, не увеличаваш парите. Пенсионна реформа е да вдигнеш заплатите като в ЕС и оттам и пенсиите ще скочат. Сега максималната пенсия 900 лева е по-висока от средната заплата 800 лева и от минималната заплата 350 лева и хората нямат стимул да работят а искат да се пенсионират.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГошоОтиват в бюджета Лукойл и Газпром внасят най-много данъци.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами добивайте си в България сами газ и нефт и изгонете Луккойл и Газпром - а?
21
6
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
А къде отиват милиардите печалби на "Лукойл" и Газпром,които те извличат от България?.Хайде и тях да ги изритаме от българския пазар,заедно с Менро,Билла и Карфур!
20
0
 
4
 
! Отговори
Математика преди 9 години
Тези от частните фондове обявиха , че осигуряват с 20% по високи пенсии.Когато с една трета от осигуровката , влияеш на другите две трети и за цялата пенсия получаваш 20% ръст , това означава, че осигуряват 60 % нарастване в частните фондове и то като се разпростре върху другите две трети , крайният резултат става 20 %.Това е невярно ,възпитано казано е бомбастична лъжа , а директно казано е просто измама.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясно е че от сега се подготвя почвата за МАШИНАЦИЯ КТБ 2.НАРОДЕ! АКО ВЯРВАШ НА БОЙКО,ДОГАН,ПЕЕВСКИ И БИСЕРОВ,сложи си парите в НОЙ.НЕ НАРОД СТЕ, А ***!ПАК ЩЕ ВИ ОГРАБЯТ И ЩЕ ПРЕПИШАТ ВСИЧКО НА БСП.
18
0
 
13
 
! Отговори
бг политици преди 9 години
Скоро да са умирали политици от РАК?Вече трета година един инвалид,болен просяк лежи и не може да стане. Той е там на улицата до контейнера с *** и дори не проси. Той е българин. Някой му дал консерва боб,а друг олио. Смесва ги и така си прави манджа.МАЙКА ВИ КРАДЛИВА.ПРОКЛЕТИ ЩЕ БЪДЕТЕ. ДЕЦАТА ВИ ЩЕ БОЛЕДУВАТ.МИЛИАРДИ ОТКРАДНАХТЕ И НЕ СЕ ПОГРИЖИХТЕ ЗА ИНВАЛИДИТР,БОЛНИТЕ,МАЛКИТЕ.ИИСУС казва:"Горко на онзи,който направи лошо на малките ми братя и сестри. Воденичен камък да си сложи на врат
17
2
 
8
 
! Отговори
Математика преди 9 години
Методи Андреев е завършил математика.В едно предаване говореше за частни диференциални уравнения и такива простотии говореше , че на човек свят да му се завие.Рентиерство и лихварство /ключови думи във всеки саит на частните фондове/ при НОИ няма и затова за доходност неможе да се говори.Дохода при НОЙ расте от осъвременяване на пенсиите , чрез нарастването на средната работна заплата , което е в пъти по голямо от доходността която самите фондове обявяват
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво лошо има в това Пеевски и Горанов да ни управляват? Това са млади и чевръсти финансисти, които ние заслужаваме да ни управляват. И защо Бареков да не ние е премиер, щом Борисов може? Какво муе лошото бат Сали да отговаря за енергетиката? С какво е по-лош от Овчаров, малкото нескуикче или пък от царската орда? Ама това сме ние, тези не са внос!!!
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам какво ще точат от БСП и ДПС ама тия искат 8 милиарда заем + 8 милиарда от пенсионните фондове.Общо 16 МИЛИАРДААз по-голяма кражба не съм си предствял
14
9
 
6
 
! Отговори
n преди 9 години
Като се върне на власт коалицията бсп-дпс и източи няколко фонда както източи ктб, всички ще ревнете държавата да ви плаща пенсиите.И тогава ще търсите виновен, че не сте имали възможността да разполагате с парите си и да ги депозирате, някъде където е по-сигурно.Да не говорим за това,че тези фондове лапат по 120-150 милиона месечно и никой не знае какво става с тези пари.А в Чехия,Полша и Унгария,несравнимо по-цивилизовани от нас тази система рухна с гръм и трясък, та правете си сметката...
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дончев е най-обикновен учите, преквалифицирал се незнайно как в еврофондов експерт.Стига глупости!Какво друго да очакваме от него?
12
1
 
5
 
! Отговори
Перко преди 9 години
Ако промяната е да го върнете по старому - ее добре, съгласен съм!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дядо Добри събира пари пред черквата "Александър Невски" и ги дарява на бедните.Министър Горанов събира пари от Частните Пенсионни Фондове и ги дарява за социални пенсии на хората.Такъв благороден човек.Заслужава награда Мъж на годината!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонименТова е правилното, само че не това е идеята. Всъщност в България едва ли някога ще стане, защото управляващите не са заинтересовани. Много по-удобен е модела "всичко е общо", така пенсиите се определят по неясни правила, парите изчезват незнайно къде /вероятно където и пенсионните вноски на работилите преди 89г/, възрастта се увеличава, щото видиш ли парите не стигат...
9
4
 
13
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Това недоразумение ГЕРБ е наследило най-характерните черти на създателите си:Некадърни и крадливи, като комунистите!Алчни и нагли, като мутрите!Явно, народ с робска психика това му допада!
8
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Е, като как ще има възможност за обратно връщане на вноските от НОИ в частните фондове, след като в НОИ няма ИНДИВИДУАЛНИ партиди??????????????Мисля, че именно това трябва да се направи първо - въвеждане на индивидуални партиди в НОИ, както и правото на унаследяване на тези суми в случай на смърт на вносителя.Което реално би било стъпка в преминаването към индивидуално пенсионно осигуряване.Който колкото е внасял, докато работи, толкова и да получава след пенсионирането си.