Орешарски с равносметка: 2014-а не беше благоприятна

"Не допуснахме влошаване на ситуацията в нито една сфера"
Обновена: 28 дек 2014 16:29 | 28 дек 2014 16:28, Веселина Йорданова
77
Орешарски с равносметка: 2014-а не беше благоприятна
Пламен Орешарски. Снимка: архив, БТА

Експремиерът Пламен Орешарски определи отминаващата година като динамична и не особено благоприятна за цялостното ни социално-икономическо развитие.

„Година, в която природните и обществени сътресения се редуваха в разрушителна последователност. Година на разочарования, надежди и очаквания, които не се сбъдват. Година, която всички чакаме да отмине... Втората поредна година, в която страната има три правителства“, коментира Орешарски в профила си във Facebook.

Бившият премиер напомня, че кабинетът, който е ръководил, приключи своя мандат след загубата на парламентарна подкрепа.

„Правителство, което започна своята дейност в условия на дълбока институционална криза, продължителна икономическа депресия и задълбочаващ се дезинтегритет в обществото. Затова и всички наши действия бяха насочени към стопиране и обръщане на негативните тенденции. В някои сектори имахме видими резултати, в други – времето не достигна, за да се появят първите ефекти. Те ще останат за отчитане от следващите власти. В цялост, не допуснахме влошаване на ситуацията в нито една обществена и социална сфера“, посочва Орешарски.

По думите му правителството му е работило и за заличаване на изкуствените конфронтационни линии в обществото – „стил, който редица наблюдатели тълкуваха като слабост в една среда, напоена с дълго насаждано разделение“. Амбициозна задача, която трябва да се следва занапред още по-упорито, смята той.

Преодоляхме трудности и взехме уроци, които трябва да ни направят по-умни, по-сплотени, по-успешни. В края на годината си заслужава да се вгледаме в тях, не за да се обезсърчаваме, а за да коригираме пътя си напред. И да не повтаряме грешки, които могат да бъдат избегнати, пише още бившият премиер.

Пламен Орешарски пожелава на всички българи здрава, успешна и щастлива 2015 година.

„В навечерието на новогодишните празнични дни да си пожелаем нови, по-светли хоризонти през идната година. Всеки от нас да намери своето удовлетворение в дома, в работата и в обществото, а всички ние с общи усилия да направим нашата страна едно по-уютно място за живеене“, пожелава още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Пламен Орешарски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
3
 
! Отговори
ДОНЧО преди 9 години
До до 60 : ТОЧНО ТАКА ,ФОНДОВЕТЕ ОТ ЕС БЯХА СПРЕНИ ,НО КОГАТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЛЕВИЦАТА ВЕЧЕ БЕШЕ ИЗБРАНО -ТОВА Е ТЪНКОСТТА,НЕ ЗАРАДИ КОГО СА СПРЕНИ ФОНДОВЕТЕ !ТОВА ВЕЧЕ Е ТРАЙНА ПОЛИТИКА НА ЕС И ВСЯКО ЕВЕНТУАЛНО БЪДЕЩО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЛЕВИТЕ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ ,ЩЕ БЪДЕ СВАЛЯНО ПО ТОЗИ НАЧИН ОЩЕ НА ДЕВЕТИЯ СИ МЕСЕЦ !ТАКА БЕШЕ И ПРИ ВИДЕНОВ ,КОГАТО СЪЩИТЕ *** ПРЕДИЗВИКАХА БАНКОВАТА КРИЗА !НИКОЙ /ДОРИ И БСП/НЕ ГОВОРЕШЕ ЗА СДС-ЛИКВИДАЦИЯТА ПРЕДИ ВИДЕНОВ ! НА НЕГО ЛЕПНАХА И ВИДЕНОВА ЗИМА!
62
1
 
4
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
Апропо, генерал. Доган направи Борисов генерал-майор и главен-секретар на милицията. Борисов е застраховката на Доган за безгрижен живот. Кога Борисов арестува Доган, ела и ми се обади.
61
3
 
7
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
При Орешарски бюджетният дефицит беше 2.4%, т.е. под договорените по Маастрихските Критерии 3%.Е, надвиши с 0.4% закона на Дянков за 2% бюджетен дефицит. Но ти не отговори къде е Дянков и защо беше уволнен? Това е доказателство за тоталния провал на "политиката" на неконтролируемия хаос на Борисов.
60
2
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
Нищо не си видял!Къде ги видя тези 10 милиарда лева тогава!? Че това с 1% бюджетен дефицит е най-голямата глупост! Така Борисов унищожи 245.000 работни места и лиши така от доходи и препитание близо 1 милион българи, и забатачи икономиката и заетостта в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година. Докара дефлация.
59
3
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
Фондовете бяха спрени - по думите на ЕК в заключителния и доклад през юни 2013 - "заради катастрофалните резултати в програмния период 2010-2013 година".Е, кой беше премиер?Точно така - Бойко Борисов! Абсолютно всеки един проблем днес е наследство/"резултат" от "управлението" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-март 2013 година, преди да бъде изритан от Народа. Ти не отговори къде е Дянков и защо беше уволнен от Борисов през февруари 2013 година?
58
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видял съм динамиката на държавния дълг.Но ти не си видял, че при генерал Борисов дефицитът по бюджета беше 1 %, а при корифеят на икономика Орешарски - 4,5%.Това какво ти говори, червен "икономисте", платен фен на Станишев и Сидеров.Нищо не ти говори, защото нямаш мозък на второкласник за да ти проговори каквото и да било!И лягай да спиш, че утре нормалните хора работят. Свърши вашият мързел, когато даваха пари от червената касичка на Позитано 20!
57
5
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
Няма такова нещо!Виж динамиката на държавния дълг на страниците на МВФ, на Световната Банка, на Евростат, на БНБ, на МинФин. Първо четете, после пишете електоратът на Борисов сте скарани с фактите.
56
4
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
Напротив! Борисов унищожи 245.000 работни места като наду двойно и без причина безработицата от 6.8% на катастрофалните 13.8% (младежката, от 16.2% на ужасяващите 33%) и лиши така близо 1 милион българи от доходи и препитание преди да бъде изритан от Народа като първият с Жан Виденов. Къде е Дянков като се живеело по-добре? Къде е този корифей на икономическата мисъл? Защо Борисов го уволни като било супер? Това е тотална абдикация и признание за "управлението" на неконтролируемия хаос на ББ
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Борисов ако е взе рекордни 4 млрд, то комунистите на Орешарски взеха рекордните 10 млрд още на първият месец.Забравихте ли? Забравихте ли?
54
6
 
7
 
! Отговори
до 54 преди 9 години
Напротив! КТБ е последствие от удвояването на държавните пари в периода 2010-2012 година при нулев контрол от страна на държавата от началрто на 2011 година. Това наду лихвения балон, довел до проблемите в КТБ. Четириглавата доклада на одиторите. Борисов взе рекордните 4 милиарда лева заеми. Борисов унищожи 245.000 работни места като наду безработицата от 6.8% на катастрофалните 13.8%. Орешарски създаде 50.000 нови работни места като намали безработицата на 11.2%.Чети преди да пишеш глупости.
53
5
 
7
 
! Отговори
десен преди 9 години
Ама при "палачът на икономиката" се живееше в пъти по-добре и нямаше почти никаква престъпност, докато при Орешарски хората масово емигрираха, а убийствата достигнаха Мексико и САЩ на глава от населението.Затова ни бяха спрени всички еврофондове и България беше в пълна международна изолация.
52
7
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
За само 3.5 години Борисов върна икономиката и заетостта с 12 години назад, на ниво 2001-2002 година и унищожи така постигнатото от 1997 година насам. Борисов е Палачът на икономиката и затова беше изгонен като първият с Жан Виденов.
51
6
 
7
 
! Отговори
До 55 преди 9 години
За 3.5 години Борисов унищожи 245.000 работни места като наду двойно и без причина безработицата от 6.8% на катастрофалните 13.8% (младежката, от 16.2% на ужасяващите 33%), изяде фискалния резерв, облозга резерва на Здравната Каса, взе рекордните 4 милиарда лева заеми, при рекордната безработица, незнайно за какво, наду лихвения балон в КТБ при 0 контрол, докара дефлация, спря окончателно икономическия растеж и забатачи икономиката и заетостта в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година.
50
6
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
Кой нормален, средноинтелигентен човек, имащ сиво вещество, ще вярва, че неграмотникът, без образование, Борисов ще е в състояние с малоуникът Цветанов да сътвори нещо сиислено. Та той няма образование, т.е. не отговаря на минимума за тази работа.Явно катастрофата, в която вкараха страната, не беше малко, та сега да я повторят. Къде е корифеят Дянков тогава, като било супер в периода август 2009-март 2013!? Защо го няма? Нали било преврат?
49
8
 
6
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
Ти си абсолютно дезинформиран. Типично за електората на Борисов, непознаващ нито една макроикономическа и финансова статистика. За 3.5 години Борисов изпразни фискалния резерв, докара дефлация, наду лихвения балон в КТБ, докара катастрофална безработица, унищожи 245.000 работни места, източи здравната Каса и забатачи икономиката и заетостта в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година. Всеки един проблем днес се свежда до некадърното "управление" на Борисов.
48
4
 
17
 
! Отговори
до 49 преди 9 години
Доблестният Орешки изтегли 7 милиарда заеми, които ги прилапаха кръговете от комунистически и турски фирми! Фалира КТБ като и от там отмъкнаха 4,5 милиарда, а сега държавата взе нови 5 милиарда дълг за да изплати 3,5 на вложителите, дотук станаха 15 милиарда! Заради кражби на европейски пари от фирми на БСП и ДпС ни спряха всичките еврофондове! Уволнени бяха хиляди, а Станишко обещаваше нови 100 000 работни места! Борисов тъкмо позакърпи държавата от техните кражби и те пак дойдоха да крадат!
47
4
 
13
 
! Отговори
СЪД ЗА ОРЕШАРСКИ преди 9 години
До За разлика от ...Което не му попречи да фалира две банки, да му спрат еврофондовете, да уволни 100 000 българи за 5 месеца, да взема 10 млрд заеми, които той няма да връща.Да изброявам ли още?
46
3
 
20
 
! Отговори
Бисер преди 9 години
Абе не мога да разбера този какъв експерт е, още преди да стане премиер все вика кокъв велик експерт е, но НИКОЙ не напомни че този разбирач докато беше финансов министър при съсела излизаше по ТВ-то и разправяше първо че финансова криза в света няма, докато фалираха банки, а после пък разправяше че щяла да ни заобиколи
45
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано този абсолютнен некъдърен неандерталец според мен,не се върне никога със неговите експерти че не можем се оправи никога в България.Аз Орешарски ще го запомня със спрените еврофондове винаги когато е на влас,със ниската подкрепа от Европа със спрените Руски и Европейски проекти и със фалитите на банки и фирми.Това му е експертността.Експерти като този за покупка на дъфка няма да ги попитам.
44
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ORESHARSKI E BALGARIN, ZASHTO MRAZITE BALGARITE,VSICKI PISALI DOSEGA SA TURZI.