ДПС се вдига в защита на новините на турски по БНР

Движението сезира СЕМ и КРС за проблема
Обновена: 15 яну 2015 11:52 | 15 яну 2015 11:46,
177
ДПС се вдига в защита на новините на турски по БНР
Четин Казак. Снимка, архив Булфото

ДПС поде кампания в защита на новините на турски по БНР. Партията на Лютви Местан сезира комисията по медии в парламента, СЕМ и КРС за проблема.

На 31 декември миналата година националното радио изключи предавателите на средни вълни в Шумен, Разград, Кърджали, Дулово и Търговище.

Още по темата

Това доведе до спиране на излъчването на редица предавания на турски език, които се излъчваха на тези честоти. От БНР обясниха, че до изключването на предавателите се е стигнало заради остаряло оборудване.

Днес ДПС призоваха СЕМ, КРС и комисията по култура и медии в парламента да изслушат шефа на БНР Радослав Янкулов и да предприемат действия за възстановяване на предаванията на турски.

"Въпреки че формално тези предавания не са спрени, те стават особено недостъпни за територията на България и особено за онези региони в страната, в които има значително население, което говори турски език“, каза депутатът от ДПС Четин Казак. Той обясни, че той и колегите му са получили много сигнали и жалби от хората в тези региони.

От ДПС припомниха, че според Закона за радио и телевизия БНР и БНТ са длъжни да изготвят предавания на майчин език. „С този свой акт БНР лиши хиляди български граждани да слушат любимите си предавания на турски език“, каза Казак.

Той обясни и че тези предавания се излъчват редовно по националното радио от 1947 година. Спирани са само по време на Възродителния процес.

Казак уточни, че БНР излъчва по три емисии новини и репортажи на турски всеки ден. Той обясни, че тези предавания сега не се чуват никъде освен в Северозападна България.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
3
 
! Отговори
vivian преди 9 години
ДПС са избрали крайно неудобен момент да защитават новините на турски, на фона на атентатите в Париж. В турско говорящите райони на България и без това си гледат сателитна турска телевизия, за какво им са тези 10 минути по БГ телевизия
126
2
 
5
 
! Отговори
Расист преди 9 години
А дали са само новини. Всеки Божи ден от 16.00 часа до не знам до колко си пускат и турска музика (помия). БНР и БНТ са Български и единственият език на който трябва да се излъчват репортажи, новини и т.н трябва да е БЪЛГАРСКИ. Трябва да се вземат някакви мерки, а не да спим и да вдигаме само рамене.
125
10
 
11
 
! Отговори
аъ преди 9 години
какви турски новини, повечето от "турците" в българия грам идея си нямат от този език, всички си говорят на български.
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Za poreden put kazvam Osmanskata durjava ne e bila samo na turcite,ne se surdete za gluposti zashtoto sled kraq na 18 vek Osmanskata durjava stava nekontroliruema,ne idvat danaci ot provinciite ili vilaetite,enicharite ne se podchinqvat i sus vseki izminal den stavali po-silni ot samiq sultan,egipetskiqt vilaet s Mehmed Ali pasha pobejdava osnovnata osmanska armiq.Vikate turcite turcite koy sa tiq turci be?maykata na Baqzid han ne li bulgarka Mariq,ba6ta i car Aleksandar,brat car Shishman ee
123
10
 
10
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Да се спират новините на турски, какво толкова ги е страх? Нали сме суверенна държава, а по конституция основен език е български, а партии като ДПС и НПСД са противоконституционни. Виновни за всичко са тези дето ни докараха до тук. Да ги споменавам ли? Вие ги знаете - знаете цялата 25 годишна върхушка без изключение.
122
23
 
14
 
! Отговори
бг турчин преди 9 години
В тази държава българския език е официален, а турския език е традиционен и втория по големина. Където и да идете- на пазара в мола - редом с българския звучи и турски. Това е реалност и няма нищо по естествено да бъде излъчван по национални медии. Колкото и да не им се иска на някои болни глави ние турците не губим надежда че нашата родина България някой ден ще бъде свободна и цивилизована държава.
121
12
 
9
 
! Отговори
до 148 преди 9 години
Нагли сте вие.Защо не си стоиш в България ами си в Англия.Защо си учил английски,за теб само българския не е ли достатъчен.И в космоса да отидеш ще си останеш ***.Нищо ли не научи след като си в Англия,или от робуване не виждаш как живеят в цивилизования свят.Потурите със теб ли са,а розово масло носиш ли
120
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре бе..как в Англия където е пълно с арабска *** и ***..няма едно предаване на турски по ТВ и радио..а в БГ където турците са броят на пръсти и са по селата и си копат доматите..трябва да им се предоставя такова. Защо като си говорите на турски не ви е по-добре да сте в Турция..аз като съм навънка да не би да искам да ми правят новини на Български?!? Нагло племе..криещо се зад религия и правещо се на потърпевшо...винаги !!!
119
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 9 години
Айде къшш... !!!
118
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Млъкнете един път за винаги мръсни фесове за винаги,никои няма нуйда от вас.Докато не изметете старите *** от парламента няма да видите власт.Духаите супата на Ердоган.
117
7
 
10
 
! Отговори
до 144 преди 9 години
Който живее с миналото остава в миналото,никога не се развива.Аз не съм виновен,че нашите прадеди са били силни тогава.България също е граничела на три морета,сигурно не са завладели тези земи с пасти.Във война винаги има жертви
116
9
 
11
 
! Отговори
SALAJADIN преди 9 години
KAM OSTANALITE TURCI OT OSMANSKATA IMPERIA V BALGARIA,NIE BALGARI,GARCI,ARMENCI I KIURDI NIKOGA NIAMA DA ZABRAVIM I PROSTIM KLANETATA I SISTEMNIA GENOCID.....
115
12
 
13
 
! Отговори
Хасан от Омуртаг преди 9 години
Не искаме никъкви Новини а Папка Възродителен Процес в Европейския Съд че 25 години нито една Партия не се заема с Проблема , не ни МАНИПУЛИРАЙТЕ с вашите Комунистически МЕТОДИ
114
20
 
6
 
! Отговори
до 139 преди 9 години
Тази конституция от кога е?Защо не я цитирахте когато всеки петък в националния ефир е имало по един час новини на руски.Защо не я цитирахте,когато сидеров ползваше руски песни в кампанията си.Излезте от капсулата си и отидете да видите децата на малцинствата по селата.Защо не знаят български,след като се плаща на български учители да ги обучават,а си гледат само заплатата да им върви.Всеки да си върши работата и не се правете на адвокати.Искаме новини на майчиния си език
113
4
 
17
 
! Отговори
salajadin преди 9 години
A KOGA SHTE VIDIM TURCIA NA MEZDUNARODNIA SAD PO CHOVESHKITE PRAVA,ZAARMENSKIA I KIURDSKIA GENOCID,KAKTO I SRESHTU GRACKIA I BALGARSKIA NAROD
112
30
 
10
 
! Отговори
български турчин преди 9 години
След като работим за България,плащаме си данъци,осигуровки...след като сме граждани на България,нормално е да има предавания в България на майчиния ни език.Защо са против някои не мога да ги разбера,а едва ли и те знаят защо са против.
111
6
 
14
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Юрушистите са *** на ДПС!!!Да живее България!
110
17
 
7
 
! Отговори
Тюркян преди 9 години
До иво калпазановА ко шъ праим с "възродителнию прусес"? Кога ще видим *** пред съда в Хага, аз това питам! Тия от ДПС да не се ослушват много-много и да престанат да ни занимават с глупости, ами да намерят начин и да я пратят България на съд в Хага, защото търпението ни вече се изчерпва!!
109
4
 
18
 
! Отговори
иво калпазанов преди 9 години
В Турция няма българи понеже турците ги изхвърлят като кучета и им конфискуват земите или ги избиват (около 50 000 убити),а какво да кажем за арменците- геноцид !И от тука ПАРАДОКС-колкото си бил по толерантен,толкова по ти се качват на главата и обратното-"няма човек(народ),няма проблем"
108
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ставриДа, има - дневни ТВ и радио програми! А защо го имат, след като в Турция броят на етническите българи е само няколко хилиди, е нещо да се замислиш малко.