Борбата срещу тероризма е обща кауза!

Плевнелиев даде традиционния прием за дипломати
Обновена: 23 яну 2015 19:55 | 23 яну 2015 19:52, Веселина Йорданова
48
Борбата срещу тероризма е обща кауза!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Сериозните предизвикателства, пред които се изправя светът, свързани с промените в климата, политическите кризи и тероризма, могат да бъдат решени само с общите усилия на демократичните държави. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

Държавният глава подчерта, че като част от демократичния свят, страната ни защитава върховенството на закона и международния правов ред и се противопоставя на агресията и силовия подход в международните отношения.

„Терористичният акт срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо“ доказа, че за омразата няма граници и затова борбата срещу тероризма е обща кауза, а свободата и толерантността – наше верую“, посочи в изказването си президентът Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Най-важният приоритет на Европейския съюз трябва да бъде изграждането на функциониращ и интегриран вътрешен пазар за електроенергия и природен газ, подчерта Плевнелиев и призова за завършването на интерконекторните връзки между отделните държави, за либерализация и диверсификация на пазарите и доставчиците. „Трябва да свържем мрежите в региона – магистрали и железопътни линии, електроенергийните мрежи и телекомуникациите. Нашето „оръжие“ е интеграцията и върховенството на закона, а не изолацията и върховенството на силата“, заяви той.
 
Президентът благодари за положените от Италия и Гърция усилия по време на председателство на ЕС през 2014 г. и пожела успех на новия председател на Съюза - Латвия. „Европа се нуждае от повече конкурентоспособоност, растеж и работни места. Можем да постигнем това единствено чрез завършването на Единния пазар във всичките му форми и намаляването на прекомерните регулации“, посочи президентът.

Държавният глава припомни, че през изминалата 2014 година външните граници на обединена Европа бяха подложени на безпрецедентен миграционен натиск, породен от кризите в Близкия Изток и Северна Африка, и призова за общ подход за преодоляването на това предизвикателство.

„България е незаобиколим фактор в Югоизточна Европа и работи за позитивна промяна на Балканите, за свързаност, за свободно движение на хора, стоки и услуги, за бизнес и културен обмен, за приятелство и добросъседство“, заяви още президентът Плевнелиев.  

В изказването си пред дипломатическите представители държавният глава подчерта, че днес българският политически елит демонстрира нов подход – конструктивен диалог и търсене на съгласие. „Очаквам политиците да докажат, че българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции и че имаме политическа воля да предприемем всеобхватни реформи. 2015-а трябва да бъде годината на екипната работа и на реформи за България“, посочи президентът.

Държавният глава беше категоричен, че през 2015 година българските институции могат да придвижат напред реформите във важни за обществото сфери и открои съдебната система, здравеопазването, енергетиката, образованието, административната и пенсионната реформа, водния сектор, сектор „Сигурност“.
 
„Българската банкова система е стабилна и се ползва с висока ликвидност“, заяви още президентът и добави, че страната ни ще се присъедини към Единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за присъединяване към Европейския банков съюз. „Влизането на България в Шенген е стратегически приоритет за страната“, посочи още държавният глава.
 
„През 2014 г. светът стана свидетел на много въоръжени конфликти и сблъсъци, на прояви на тероризъм и убийства на цивилни граждани. Затова международната общност е сплотена повече от всякога в решимостта си да намери мирно решение на тези конфликти и ефективно да противодейства на тероризма“, заяви доайенът на дипломатическия корпус у нас д-р Ахмeд Ал Мадбух - извънреден и пълномощен посланик на Палестина в България.

Ахмeд Ал Мадбух подчерта, че независимо от смяната на няколко правителства в България през последните две години, страната ни не е преставала да отстоява демократичните ценности и диалога с гражданското общество. Посланикът пожела на българския народ светло бъдеще, просперитет и успехи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Браво Росене!!!!! Най-накрая един достоен президент, който да докаже на нашите партньори от САЩ и НАТО, че България е надежден съюзник, а не троянския кон на руснаците и КГБ! Росен Плевналиев- достоен президент!!!!!
32
1
 
7
 
! Отговори
гдг преди 9 години
честно мислех си ,че от Желю по-зле няма на къде е има и това не е дъното - охранителя ще стане президент и това ще е дъното
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затвори си един път устата бе ей! Ще вземе да ти влезе нещо,къде малко ,къде големо!
30
1
 
15
 
! Отговори
В а р н а преди 9 години
Г-н Плевнелиев, не ви ли е срам? Защо продължавате да се дупете на тези от Запада? Не ви ли е срам какво причинявате на народа? Хората умират от глад, нашите деца, майки и бащи, баби и дядовци - всички, вижте докъде ги докарахте? На фона на всичко искате и ИСИС да ни докарате като гледам? Защо позволявате подобно нещо да се случва? Защото си ***, моето момче, жалка малка кукла на конци! Всичко се връща на този свят, невестулке продажна. Всичко!
29
1
 
14
 
! Отговори
Наш плевню преди 9 години
Барабар Петко с мъжете! Решил е да се тика между шамарите, че и нас всички да натика. Да не бъде сам в начинанието. Да ни иска съгласието? Йок!
28
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 9 години
До Анонимен 29Та какво е показал? Де у него такова нещо?
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прецедента е лишен от свободата на словото си по свое желание - срещу власт. Не му се сърдете, много му е кеф да тичка по червен килимец. И *** докато е послушничко детенцето да му викат браво, истински паРтиот
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох ветропоказателчето, допреди няколко месеца още хвалеше ислячистите в Сирия, и хулеше исламистите в Ирак, а като се обединиха сега хули всичките заедно. Много ми е смешна като се разберат Раша и УСА какви ще ги плещи. Как ще се кланя на Лаврата.
25
1
 
12
 
! Отговори
SmaZanGulub преди 9 години
На мистър Бийн само да му хвърлят един калашник в ръцете и като го докосне ще се е насрал и ще събере границите!
24
1
 
24
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
Рокси, Рокси...Бог да ни отърве,от теб, Местан.Бойко-Бокси!
23
1
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Минус за теб. Извини ме обърках се за предателите само минуд . за сега
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква ли пък е неговата кауза!?
21
1
 
22
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Много странно обяснение защо, ти, Плевлю, искаш да ни превърнеш в летище за хамерикански самолети, които ще бомбардират ИД.Изобщо, такава комбинация на мекотело и продажна марионетка!
20
0
 
19
 
! Отговори
ТОЗ ПЪК КОЙ БЕШЕ преди 9 години
че не си го спомням
19
0
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Имам идея. Да пратив Росич да се бори с тероризма в Близкия изток.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешници
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роско ти не беше ли приятел със Сирийските Терористи които днес се казват ИД.. Ти си първия за унищожаване..
16
0
 
18
 
! Отговори
Дъ фак преди 9 години
Тоз пък пръв ще се покрие, ако нещо се случи щот е ***.
15
1
 
34
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
А, тероризмът в Одеса при който бяха затворени и живи изгорени над сто цивилни в сградата на Профсъюзния дом, той дали е кауза на Запада ? ...А ????
14
1
 
23
 
! Отговори
последният Българин преди 9 години
НИщожният потуркан символа на робството плужека на тиквата има само една цел. Една малка скала в Търновската крепост близо до Янтра.