Антиромската истерия качва рейтинги, вместо да бъде съдена

Местан: Човечеството унищожи хитлеризма, но не и ксенофобията
26 яну 2015 14:31,
130
Антиромската истерия качва рейтинги, вместо да бъде съдена
Снимка: архив БТА

Антиромската истерия, вместо да бъде осъдена, качва рейтинги. Тази констатация направи лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация, посветена на деня на Холокоста. Днес се навършват 70 години от освобождаването на концлагеристите от Аушвиц.

Още по темата
„Загиналите в концентрационните лагери 6 милиона евреи и милионите роми и много други представители на непокорни „неарийски” народи всъщност олицетворяват образа на различните, които са били използвани от тоталитарната националсоциалистическа идеология за формиране на представата за врага”, пише Местан. Той допълва, че този враг е трябвало да бъде унижаван, изтласкван, репресиран и унищожен.

Лидерът на ДПС отбелязва и че омразата и воюването срещу различните продължават и днес под формата на ксенофобия и изблици на расизъм, дори и в страни-членки на ЕС. „Примерите са налице, за трагично съжаление, и в България, в която лидери на политически сили - официални коалиционни партньори на днешното управление, крачат на Луков марш във възхвала на генерал – проводник на нацистка идеология”, пише Местан.

Според него фактът, че антиромската истерия, вместо да се осъди, качва рейтинги, „проявява риска узаконеното насилие от едно време да отстъпи пред днешното безразличие и конформизъм”.

Лидерът на ДПС заключава, че с унищожаването на хитлеризма и националсоциализма човечеството не е унищожило ксенофобията и омразата към различните. „Заклеймяването на нацизма и заклеймяването на съвременната ксенофобия имат един и същи демократичен корен и ценности”, пише той.

Той призовава споменът за насилието отпреди 70 години да не умира, защото само така няма да се допусне ново насилие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
uuuuuuu преди 9 години
МАЗЕН ТУРЧИН
87
0
 
4
 
! Отговори
46727 преди 9 години
Какво е ОСВИЕНЦИМ?- Едно добро начало.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MESTAN I VOLEN SIDEROV SA ZA ZATVORA
85
1
 
7
 
! Отговори
До Местан , преди 9 години
Местан ,Виж ПАПАТА какво казва :Не можеш да раждаш по 10 деца и да не те е грижа с какво ще ги храниш , обличаш и учиш . Ти си отговорен !!А Местан си говори , само да е против , че едва ли не ги дискриминираме . *** , който е с малолетна - трябва да е осъден и в затвора ! Това са законите на запад !В България няма никакви закони .Детските поощряват *** да имат 10 деца - за да се издържат те , а не мислят за децата - ?????
84
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
ДПС от самото си създаване паразитира върху етническите проблеми. Ако ги няма, са готови сами да ги създадат, защото без тях няма как да оправдаят съществуването си.
83
0
 
10
 
! Отговори
али разин преди 9 години
Местане, как си се изцъклил... Жадно за власт и пари ***. Как не се намери някой тероряга който да се гръмне в щаба на ДПС, та все се гърмат където има невинни хора!
82
1
 
7
 
! Отговори
Елементарно, Уотсън преди 9 години
Отношението към човека от друг етнос зависи от това, какво роля играе неговият етнос по отношение на твоя собствен етнос.
81
2
 
3
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Турската Комунистическа Партия се откъсна от БСП през 1990 преди изборите под вещото ръководство на партията хранителка БКП. По това време Болен Сидеров бълваше врели некипели от вестник Демокрация. При това постави в шах Българския избирател. На едните казваха: Ще ни вземат Турците, на другите: Вижте какви антагонисти са Демократите, И докато народа се ориентира си оправиха изборите. Трите партии Атака, БСП и ДПС са вързани с една пъпна връв и трябва да се знае че действат съгласувано.
80
1
 
13
 
! Отговори
ние знаем преди 9 години
Проблема с ромите е че ТЕ са расистите и не се интегрират. Това е причината във Франция да са добре дошли какви ли не черни, много по-черни от ромите, и в същото време да ни връщат ромите. Прочетете статиите от миналата година. Така че в случая става въпрос за предизборни приказки с откровено извръщаване на истината. Всъщност Местан с изказванията си създава етническо напрежение защото дразни хората като извръщава очевидната истина.
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
местане, не си ти, когато си гладен!
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя човек 25г. се заиграва с нашите турци ..сега започна да се заиграва с ромите,явно се пука от яд че не са в власта вече.
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рейтингите показват отношението на народа.Vox populi ,vox Dei ! /Глас народен , глас Божи /.Кого съди Местан - народа или Бог !
76
2
 
19
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Толкова хора изтрепаха от началото на годината,за тоя един коршум няма ли да се намери???
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя тотално изпращял
74
0
 
22
 
! Отговори
ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА преди 9 години
Това страшилище, наистина е замязал, на"адвокат на дявола".
73
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местане, Османската империя е унищожила много повече хора отколкото Холокоста в Германия.
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
малииии ,липсата на власт до какво води,до къде саа отнесъл човеко хитлеризъм,националсоциализъм,ксенофобия само защото поне засега "умре Мара"за ДПС
71
0
 
22
 
! Отговори
Nemeca преди 9 години
Радостно е, че политическата ситуация е такава, ДПС да бъде изолирана тотално. Товаги прави и толкова бесни и почнаха да се хващат по ромския въпрос, защото българските турци вече не искат и да чуят за тях. Колкото по-бързо изчезне ДПС от политическата сцена на България, толкова по-добре.
70
0
 
23
 
! Отговори
хатака преди 9 години
Ако трябва да се визуализира понятието "дяволско изчадие", просто погледнете Лютви Местан!
69
0
 
23
 
! Отговори
ПОЛИТИЧЕСКИ НЕКОРЕКТ преди 9 години
-А пантюркизма и панислямизма, ще бъдат ли унищожени. Бай султане?