Калфин затяга режима за детските надбавки, спира парите на ръка

Те ще отиват за такси за забавачки, ако родителите злоупотребяват
Обновена: 26 яну 2015 14:04 | 26 яну 2015 10:07, Камелия Цветанова
53
Калфин затяга режима за детските надбавки, спира парите на ръка
Снимка: Булфото, архив

Ще има промени в Закона за детските помощи, които ще доведат до ограничения, за да се намалят злоупотребите, закани се вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по Нова телевизия.

Още по темата
Причината за това е, че родители не харчат парите за детето, ами за себе си и според него начинът е да не се дават помощите на ръка, ами социалните работници да имат повече свобода при преценката си за какво да отидат средствата.

„Такива деца могат да получават такси в детските градини или дрехи и учебници. Трябва да се дадат повече условия на социалните работници да работят. Има смисъл в случаите, когато има съмнения, че тези средства не стигат до децата”, обясни Калфин.
 
По думите му законът ще се промени, особено в частта за ранно раждащите родители.

В момента непълнолетните родители получават детски за своите деца, а техните родители пък получават надбавки за тях, защото още не са навършили 18 години. Идеята е детските помощи, които са 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете, да отиват при децата, а не при техните родители.

Според него трябват да има по-сериозни мерки в тази насока, защото миналата година се е увеличил броят на изоставените деца в родилните домове.

„Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията – да не раждат като деца", поясни  Калфин.

Относно майките студентки, които получават 3000 лв. за раждане на дете и впоследствие се отписват от университета, социалният министър заяви, че се готвят промени в закона, които да променят тази лоша практика.

„Много хора го използват за бизнес. Майките записват един семестър, получават 2880 лв. помощ и повече не стъпват в университета. Това със сигурност ще го променим. Една от мерките е тази сума да се разпредели на три части”, коментира още вицепремиерът, пояснявайки, че е получил сигнали от ректори на различни висши учебни заведения.
 
Относно великденски добавки за хората с ниски доходи, социалният министър обяви, че при добро изпълнение на бюджета ще се види каква сума може да се отдели за тях.

По повод предложението за увеличаване на осигурителните вноски с 0,5% и острата реакция от страна на работодателите, Калфин пресметна, че на 1000 лева осигурителен доход утежнението ще е 3 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
8 преди 9 години
До AZ22Защо ли имам някакъв спомен,че другят Калфин беше комунист?!Моля,ДРУГАРЮ Калфин,ДАЙТЕ ВАУЧЕРИТЕ КЪМ МОЯ МАГАЗИН! Оооо,аз пък нямам магазин!
40
0
 
1
 
! Отговори
Социален раб. преди 9 години
Щом е по моя преценка значи преценявам да ми дадеш 30 процента и преценявам да ти дам на ръка останалите 70 процента. Е не директно. Вече сме измислили цаката. Значи за да има ред трябва да няма преценка. Преценката е на закона. Пари на ръка примерно - не. А ваучери и купони за детски стоки.
39
0
 
2
 
! Отговори
иво преди 9 години
браво ,так трябва , дао успее
38
1
 
5
 
! Отговори
AZ22 преди 9 години
Калфин, браво! Бях малко скептичен, че като министър ще се впишеш в картинката. Ето, това са реформите господа ***.
37
0
 
8
 
! Отговори
tribun преди 9 години
Долната граница от която почват да раждат ,значително пада,защото имаме майки на 12-13 години , тези млади майки не знаят дори български и не могат да пишат,но говорят доста добре турски и явно осигуровките които плаща държавата са достатъчен стимул,да продължават да раждат.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
познавам много семейства в изключително добро финансово състояние, в които работи само бащата, но с фалшиви документи декларират доход, достатъчно нисък, за да получават семейни добавки.---Да! Но затова са виновни данъчните служби!Защото, след като си декларирал доход от 300 лв., а си закупил имот за 50 000 лева, трябва да бъдеш привикан на разпит и да обясниш от къде са парите, иначе - в затвора и така ще има справедливост! Също е хубаво да няма студена зима и горещо лято, ама уви ... има !
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката се вижда бял, леко омачкан отгоре пакет. Пакета с пачките :)))
34
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 9 години
ДА ГИ СПРАТ ТЕЗИ ДЕТСКИ НАЙ-ПОСЛЕ, КАТО В ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА. Или да ги дават във вид на ваучери в определени магазини за храна и детски облекла и учебни пособия и ще се реши въпросът за харченето им по предназначение. Все трябва да откриват топлата вода!!!!! И след 3-то дете да няма никакви детски. Въпрос на избор е раждането на дете, а не за някакви 50 лв да го раждат и да се мъчи цял живот в *** и по скотски.
33
0
 
22
 
! Отговори
загрижена преди 9 години
познавам много семейства в изключително добро финансово състояние, в които работи само бащата, но с фалшиви документи декларират доход, достатъчно нисък, за да получават семейни добавки.Майките и децата им могат да минат за модели на маркови дрехи и обувки.А самотни майки с реален месечен доход от 700 лева нямат право на детски добавки...
32
1
 
17
 
! Отговори
Какво преди 9 години
Какво обсъждаме. Невероятен да е броят на децата , примерно 2 милиона.За всички да се плаща максимума по 50 лв.Получава се 1% от БВП.При тези невероятни условия , се отделя нищожна част /сума/в провъзгласилата се за социална държава България.За 2 милиона деца , една стотна от БВП.Та това е сума кратно по малка само от контрабандата на цигари която се присвоява ,или от парите които се изнасят от офшорките в офшорните зони.
31
0
 
33
 
! Отговори
Прасето Гошо преди 9 години
Има ли в един закон думата АКО и ако това АКО трябва да зависи от преценката на някой чиновник с триста лв. заплата да му пикам на и на Закона и на Законодателя и на Измислителя му.
30
1
 
11
 
! Отговори
До Брей (30) преди 9 години
Няколко пъти предложих за случаите, за които ти говориш - детски надбавки могат да се дават и от фондации. Ако фондацията е частна, никой не може да им нареди на кого да помагат.Нещата могат да се уредят така че отговорни хора с българска етническа принадлежност да получават надбавки за три и повече деца. Вероятно те ще трябва да подпомагат също и арменците и власите.Бъди сигурен, че Турция и Израел ще намерят начин да подпомогнат семействата на кръвните си братя, ако имат повече от две деца.
29
0
 
34
 
! Отговори
депутат Прасето Гошо преди 9 години
Този закон е мъртвороден....и много добро анят тези в парламент какво трябва да направят...но не го правят защото гледат да коткат паразитния електорат...А е много просто.Детски надбавки за всички деца без значение от доходите но до три деца вкл..с изкл на трето дете четвърто дете близнаци)Ако решиш да имаш четвърто знаи имаш пари и не се нуждаеш от детски за всички деца.Детските надбавки се плащат от работодателя на единия родител а на него от държавата.Ако решиш че можеш да имаш четвърто
28
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕДЛАГАМ:3. Ако пълнолетен създаде повече от две деца, сам да ги издържа. Изостави ли дете в дом - принудителен труд, за да му отработи издръжката. Онзи, който е изоставил детето си в дом, губи родителските си права, ако се появи подходящ кандидат-осиновител.4. Нямам особено доверие на повечето служители от социалните служби и на тяхното мнение.
27
0
 
12
 
! Отговори
Брей преди 9 години
До голфаджиятаДолу-горе си прав, но понякога се случва и семейство БЪЛГАРИ да им се роди и трето дете, като нямат кой знае какви финансови възможности..... Някак трябва да се пообмислят нещата...
26
1
 
27
 
! Отговори
По-ефективни мерки преди 9 години
ПРЕДЛАГАМ:1. Отнемане на децата от малолетни родители и от непълнолетни неработещи. Впоследствие тези родители с принудителен труд да отработят издръжката, за която са били похарчени средства от хазната. Ако има желаещ да осинови детето, преди родителите му да са станали пълнолетни, да му се даде.2. По-щедри помощи, но само за първо дете. Неработещите и такива без образование да искат административно разрешение, за да имат второ дете. На работещи и с образование - надбавки и за второ дете.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО!!!!
24
2
 
58
 
! Отговори
голфаджията преди 9 години
Ето как трябва да се направи:- роди ли преди 18 години - никакви помощи за което и да е дете подред- за първо дете родено след 18 години на майката - помощ- за второ дете родено след 18 години на майката - помощ- роди ли се трето дете - спират се помощите за всичкитеКойто е решил да има повече от 2 деца определено има пари и едва ли тези смешни помощи ще му трябват, а така филтрираме тези с по 7-8 деца (знаем кои са).
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На теория-супер, ама дайте да видим какво ще излезе на практика от тоя приказки. Защото всички си знаем какви са проблемите, ама трябва някой да ги разреши и то не само на приказки.
22
0
 
23
 
! Отговори
ПРАВИЛНО преди 9 години
ПРАВИЛНО е парите да се дават за безплатна ясла, детска градина, учебници и храна до 4 клас, регулярни лекарски и зъболекарски прегледи, имунизации и т.н. На ръка може би е логично да се дават една година, а после по горните правила. И връщане на парите ако имат условие, а то не се спазва.