Борисов за сметкитe за ток: Абсолютен умисъл и сценарий

Премиерът по адрес на Енерго-Про: Мислят ли си, че им вярваме?
Обновена: 28 яну 2015 20:27 | 28 яну 2015 18:04,
268
Борисов за сметкитe за ток: Абсолютен умисъл и сценарий
Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов видя повтарящ се умишлено сценарий в напрежението около сметките за ток в Североизточна България, където част от абонатите получиха две фактури с един и същ срок за плащане.

„Аз съм убеден, че това не са случайни неща”, признава днес министър-председателят по време на заседанието на правителството, става ясно от стенограмата от него. Борисов съобщава и че във Фейсбук вече има групи, в които варненци се подготвят за протест на 1 февруари. „Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна – повтаря се абсолютно същият сценарий”, казва премиерът.

Още по темата
Напрежението около сметките за ток избухна преди дни, когато се разбра, че част от потребителите на електроенергия в Североизточна България са получили две фактури с един и същ срок за плащане. Заради скандала депутатите от енергийната комисия привикаха спешно шефовете на ЕРП-та на изслушване, на което директорът на Енерго-Про обяви, че проблемът е софтуерен.

През зимата на 2013 година високите сметки изкараха хиляди хора на протест. След няколкоседмично недоволство Борисов подаде оставката на първия си кабинет. Заради подозренията, че някой умишлено се опитва да повтори събитията от тогава, премиерът днес дава заръка: „Каквото трябва да се промени с парламента, драстично говорите: 10, 15, милиони трябва да бъдат глобите, след като нанасят такива поражения”.

По време на днешното заседание енергийният министър Теменужка Петкова информира министрите за разговорите с ЕРП-тата и проверка на министерството в Енерго-Про във Варна. Тя обяснява, че става дума за 67 000 клиенти на дружеството, получили по две фактури. Според Енерго-Про те са ощетени на случаен принцип.

„И защо не на всички потребители?”, пита Борисов и припомня, че при февруарските протести през 2013 г. 20 на сто от абонатите получили високи сметки. „Все едно: ти не получаваш, а този съсед под теб получава. Обаче от тези 20% излязоха 10 000 на протест, защото получават. Другите хора дори не разбраха за какво става въпрос. Сега от тези 67 000 абонати 6000 да излязат на протест – без да имаме никаква вина”, възмущава се премиерът. „И казват: софтуерът се развалил нещо и така направил. Как не направи поне на всичките?”, недоумява още Борисов.

Енергийният министър му отговаря, че от Енерго-Про са обяснили, че са избрани точно тези 67 000 абонати, защото дружеството не разполага с достатъчен брой отчетници, които да могат така да разпределят времето си, че да отчетат всички потребители в рамките на 31-дневния период, който се изисква по закон.

„Нали не си мислят, че им вярваме?”, пита Борисов. „Мисля, че не си мислят подобно нещо”, отговаря Теменужка Петкова. Борисов обаче не спира: „Нали не си мислят, че това обяснение на някого може да свърши работа? Случаен принцип – на най-бедните, които веднага това им се отразява и излизат на улицата? Това ли е случайният принцип?”

Енергийният министър обяснява, че дори и дружеството да има кадрови проблем, това не трябва да се отразява на потребителите и на спокойствието в страната.

„Да, но заглавията са: „Безсилна ли е държавата?“, „Държавата на колене ли е?“, „Държавата в някаква уйдурма ли е с електроразпределителните дружества?“, не спира да се възмущава Борисов.

В темата се включва и здравният министър Петър Москов, който припомня, че на едно от последните заседания на кабинета миналата година вицепремиерът Томислав Дончев е предупредил, че има сигнали за завишени сметки. Тогава енергийният министър извика представители на дружествата и те обявиха предварително, че такова нещо няма да има.

„Тогава те декларираха пред държавата, че ще спазват закона. Тоест джентълменската договорка, че това няма да продължава, е нарушена от тяхна страна и според мен не следват разговори, а следват наистина сериозни санкции”, казва Москов.

Борисов допълва: „Далеч съм от мисълта да обиждам, да гоня или да влизам в реториката на други по отношение на инвеститорите, но аз мисля, че просто трябва да бъдат принудени да спазват правилата, договорите, законите, за което джентълменските ни отношения дори не са нужни”.

Социалният министър Ивайло Калфин също коментира темата. Той уточнява, че трябва да се каже ясно, че хората вече няма да бъдат карани да плащат повече от това, което показва електромерът им и че електроразпределителните дружества ще бъдат наказани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 9 години
следващата крачка на изненадания е да приватизира АЕЦ и да я подари на американците
177
0
 
6
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА!!!!НЕ МОЖЕ БЕЗКРАЙНО ДЪРЖАВАТА ДА БЪДЕ НАСТРАНА ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА.ХОРАТА СЕ ГРИЖАТ ЗА ДЪРЖАВАТА -ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ТАКСИ,ДДС И МНОГО ДРУГИ ПОДОБНИ.
176
0
 
5
 
! Отговори
an.elica преди 9 години
"Контактите" имат своето значение,когато не карат хората да настръхват при поредната надписана фактура,без да е изконсумирана електроенергията.
175
0
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Бойко всеки път му се привиждат протестите от февруари 2013, заради които се изнесе по терлици от Министерския съвет, затова вижда умисъл и сценарий всеки път, когато има проблеми със сметките за ток. А в енергетиката трябва да се правят непопулярни реформи, и тези реформи няма да може да ги направи премиер, който толкова трепери да не загуби властта.
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боцко, пътуваш Боцко....към нищото.
173
0
 
5
 
! Отговори
Тодор Василев преди 9 години
Господин Премиер!Ами щом като искате да изглежда, че от вас зависи съдбата на всичките нас българите....ами проявете се като едноличен разпоредител на всичко което се случва в страната ни!Вече многократно, в най-пиковите дни от годината енерго-разпределителните дружества си изкарват допълнителни девиденти отчитайки по-голям период!Абсолютен рецидив!Ами разпоредете в срок от една седмица да бъдат изгонени от страната ни и да се премине към държавани предприятия!Щели да ни съдят!!!Че колко ще е!
172
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахахаах проблема бил софтуерен .... Алоууууууууууууууу
171
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов май го гони параноя. Не му пука за двойните сметки, а да не излезат хората да протестират и той пак да подава оставка. Ей много мисли за нас човека!
170
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Говори се за протест на 01.02.2015. Къде и от колко часа?
169
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този на снимката е нагъл лъжец и страхливец. Какви са тези хора които го харесват и защитават? Какво направи за да живеем по-сносно след като обеща толкова и стана по-лошо? Какви сте вие които викате, давай Бойко, велик си? Не се ли срамувате, че живеете като зомбита и умирате на по 50? Гнус ме е от вас!
168
0
 
8
 
! Отговори
Bit преди 9 години
Боце, Боце....аз вече съм си събрал камани. Тия дни ще се видиме!!!
167
0
 
3
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
До американецо : ТИ ,НЕ СИ НИКАКЪВ АМЕРИКАНЕЦ -ТИ СИ ПРОСТО ЕДНА ФАШАГА ИЗБЯГАЛА ОТ СИТОТО СЛЕД 1944 Г. / ИЛИ НАСЛЕДНИЧЕ НА НЯКОЙ ИЗПЕЧЕН УБИЕЦ ОТ ТОВА ВРЕМЕ / !
166
1
 
8
 
! Отговори
ВЕСО преди 9 години
ПИТАЙТЕ ЕНЕРГОПРО СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ,КАК ПРАВЯТ ДАЛАВЕРИ С ЧАСОВНИЦИТЕ ЗА НОЩНАТА ТАРИФА ! КАК КАТО ГИ ИЗВИКАТ ЗА ТАКАВА "ПОВРЕДА" ,СЕ ЯВЯВАТ КАТО НА ПОЖАР -ВМЕСТО НА ВТОРИЯ ИЛИ ТРЕТИЯ ДЕН ,ХВЪРЧАТ КАТО ПОПАРЕНИ И ОЩЕ НА ПЕТДЕСЕТАТА МИНУТА СМЕНЯТ ЧАСОВНИЦИТЕ ! НО ,НЯМА КАКВО ДА КОМЕНТИРАМЕ ПОВЕЧЕ - ТОВА Е ДИВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ И ТОЯ БЕЗХАБЕРНИК ОТ СНИМКАТА ДА НЕ СЕ ПРАВИ ,ЧЕ НЯМА НИКАКВА ВИНА И Е ЧИСТ , КАТО СЪЛЗА И СЕ НАМИРА В ПРЕДИЗБОРЕН ПЕРИОД КАТО КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ!
165
1
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
До американецо 209Бат Бойко не може да реже, *** му е ножа -единствено лентички с лентореза може да реже той!
164
2
 
11
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Ей *** мислиш ли че ти вярваме на теб? Миналият път - пъчеше мускули: ще им отнемам това онова и прочее и нищо не направи! И сега пак празни приказки! "без да имаме никаква вина" Ама той милият винаги невинен. Помните ли като ви казах, че служебното правителство с вдигането цените на тока подготвя нещата за Борисов за да излезе той невинен? Ето ви го черно на бяло! Айде стига простотии писна ми от вас, ще бъде интересно ако Бойко стане първият премиер свален от власт два пъти заради тока!
163
0
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Не заблуждавайте хората!Не са само ЕНЕРГО ПРО! И не само двойните фактури, а най-вече високите сметки е проблема! Ние сме на ЕВН! Единият месец имаме 200 лв. ток, на следващия без никаква разлика в отоплението ни - при едно и също ползване имаме 320 лв. Най-наглото нещо е, че след последната фактура, след която едва не получихме инфаркт, започнахме да готвим на газ, спряхме едната печка, ползваме 1 климатик и печка с дърва и ...... Малка разлика, мили сънародници! Тези ЕРП са мошеници!
162
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези които гласуваха за този подлец сега да си траят и да си плащат. Не знам колко *** трябва да си за да вярваш на Будето който освен как да е на власт и да краде за друго не ставо. Сега се прави на девствена девойка а той си е в енергийната мафия. Ако уважава народа си, какво ще направи да не се плаща надписаното? Едно НИЩО! Тогава за какво ни е такъв премиер който не може да защити народа си а го лъже и краде безобразно!!!!!
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сретане, защо ни изостави та този дембелин да на убива с кражбите и простотиите си? Ела да си свършиш работата за да ти издигнем паметник и народахда тихе вечно благодарен.
160
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOVA E POLITIKATA NA GERB--DA UVELICAVAZENITE.S NOVITE SMETKI ZA FEVRUARI I MART IZA PARVI MAI NOVI IZBORI.GERB DOKAZA PARI SE PRAVIAT V MATNI VODI I VSMUTNI VREMENA
159
8
 
14
 
! Отговори
БГ Реалист преди 9 години
Не разбрахте ли, че Боце го интересуват единствено президентските избори следващата година...да се докопа до тях, полека-лека, без много шум и проблеми. Така че пак ще клеква тук там, ще гаси пожари, реже ленти и пр.и пр. номера за Велики постижения на Партията !?!?!? Единствените ограбени и излъгани остават хората на България, които намаляват ... Е и защо се смеем на гърците, че са избрали нов играч в лицето на СИРИЗА и подкрепят такива мерки. Пак ще са по-добре от нас, сега, занапред, завинаги