КНСБ иска Тристранка заради промените със здравните вноски

Правителството не е търсило мнението на социалните партьори, оплака се синдикатът
24
КНСБ иска Тристранка заради промените със здравните вноски
Снимка: Булфото, архив

КНСБ изразява своето дълбоко възмущение от факта, че българското правителство одобрява нормативни актове от обхвата на тристранното сътрудничество, без да е потърсило консултация със социалните партньори, съобщиха от синдиката.

Още по темата
Министерски съвет одобри днес промени в Закона за здравното осигуряване, с които държавата дава срок само от шест месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Според синдиката, този закон е осигурителен, а неговият предмет попада в кръга на т.нар. жизнено равнище.

Предвид тези две основания, одобреният от МС днес законопроект е следвало предварително да бъде обект на съгласуване и сътрудничество в Националния съвет за тристранно сътрудничество, заявяват от КНСБ.

От синдиката очакват отговор защо това не се е случило и настояват вицепремиерът и министър на труда и социалната политика и председател на НСТС Ивайло Калфин незабавно да организира обсъждане на законопроекта в НСТС.

Ако това не се случи, от КНСБ очакват законопроектът да бъде върнат за становище от НСТС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анализаторза безработните-да се погрижи държавата. Те не могат да лежат на гърба на работещите.Съгласен съм с трите стълба на Москов.Дано да може да си довърши реформата до край.
16
0
 
0
 
! Отговори
пппп преди 9 години
Крайно време е всички да си внасят осигуровките.Омръзна ми да внасям и да плащам заради хора ,които живеят на принципа ..моето си е мое-чуждото е общо. Цял живот не внася-а когато му потрябва-300,00лева и готово.Щом аз мога да внасям/ заплатата ми е под средната за страната/, и те могат да внасят .За безработните-държавата да се погрижи.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България има МАФИЯ, а не здравеопазване и министър на лекарите, а не на болните !Аборигенската държава в която лекарствата са по-скъпи от Англия, а държавните болници са бащиния на лекарите и здравната каса хранеща няколко хиляди бюрократа които са на щат само за да изнудват ! А кога ще вкарат някой лекар-престъпник в затвора май никога ! Африканци
14
2
 
1
 
! Отговори
giata ganio преди 9 години
knsb govori na starobulgarski ezik, kalfin otgovarya na latinski ezik, a bg narod narod im e prigotvil atraktivna iznenada na turski ezik.
13
2
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
А какво да правят хората, които са трайно безработни бе гербери?Откъде да извадят пари накуп, за да си платят здравните вноски за три години назад? И ако не ги платят след това им искате пари за 15 г. Назад и насила се опитвате да ги направите длъжници до гроб!!!!Е НЯМА ДА МИНЕ!Ако го направите България ще ви отеснее!
12
8
 
3
 
! Отговори
Пиар агент преди 9 години
Дядо 130 , от всякъде ти личи , че си червен *** . Въпреки всичко ти пожелавам тази вечер да се бунтуваш по всичките улици на София . Аз лично съм доволен от всички правителства и сега съм си сипал една малка ракийка и ще чакам новините от твоя протест .
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министърът защо не избра по-народен пример? Този с ужасно скъпата кола ще си плати за ужасно скъпа клиника в чужбина и няма да му трябват осигуровки. Толкова безработни ако имаха възможност щяха да платят.Но има ли смисъл?Щом за всичко си плащаш в болницата?Това е поредната глупост.
10
0
 
15
 
! Отговори
синдикалист преди 9 години
Какви синдикати какви пет лева . Другарите Димитров и Тренчев и техните синдикати вече 25 години баламосват хората . Иначе и двамата са милионери и скрити лимонки на БКП-БСП-ДС , е вече не са скрити , но да им е ясно , че всичко се знае .
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Внасяйте-внасяйте...роби ;))) Внасяйте..животни прости !!
8
6
 
10
 
! Отговори
Калина преди 9 години
Съгласна съм да плащам, ама искам насреща официално разрешение да мога да си бия докторите, когато не си свършат работата.Щото то неможе само да искаш, трябва и да даваш!
7
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
СИНДИКАТИ----НЕМА ВЕЧЕ ТАКОВА ЖИВОТНО В БУЛГАРИЯ
6
4
 
26
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 9 години
Ето защо НЯМА ДА ПЛАТЯ :Майка ми, горката цял живот работи за тая държава. Държавен работник беше. Сега е пенсионер.Наложи и се преди няколко години да влезе в болница.ВСИЧКО СИ ПЛАЩАШЕ КАТО ПОП !Е, да цне и вземаха толкова много пари, колкото на здравно неосигурените, но ПАК ПЛАЩАШЕ ЗА ВСИЧКО !Защо да плащам тогава здравни осигуровки, след като после пак ще ме карат да си плащам в болницата ?Здравната система е пирамида пълна с пладнешки крадци !Да не дава Господ да влизаш в болница !
5
8
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
ГЕРБ с чудят откъде да вземат пари !Пробваха номера със завишените сметки за ток, ама хората вече са се парили и скочиха бързо.После искат да санираме жилищата си, но ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, че преди това трябва всички от блока да се регистрираме като юридическо лице ... Сиреч да регистрираме фирма на името, на която да искаме саниране.Питам: Ако обявят фирмата ни в неплатежоспособност ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ДЪРЖАВАТА ПОСЛЕ ДА НИ ВЗЕМЕ АПАРТАМЕНТИТЕ ?Сега пробват и със здравните осигуровки ...Спрете се бе !!!
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия ГОРЕ знаят ли какво става ДОЛУ.
3
8
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
КНСБ да да се вливат в редиците на Местан ефенди... - и да замълчат...
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩЕ ПЛАЩАМ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ САМО ТОГАВА КОГАТО ВЛЕЗНА В БОЛНИЦА НЕДАЙ СИ БОЖЕ. ДА НЕ СИ ПЛАЩАМ ЛЕГЛОТО ХРАНАТА И ЛЕКАРСТВАТА. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ?
1
3
 
6
 
! Отговори
Петкова преди 9 години
Кой защитава Пламен Димитров?