Почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов

Той ръководи строежа на 30-километровата ограда на българо-турската граница
Обновена: 29 яну 2015 08:14 | 28 яну 2015 21:52, Анисия Иванова
8
Почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов
Снимка, архив Булфото

Почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, който до юни 2014 г. беше командир на Сухопътните войски, съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Той е починал днес след тежко и продължително боледуване.

Генерал-майор Ненов, който е един от малкото български военни с реален боен опит, започва кариерата си в поделение в Болярово, Ямболско и в полка в Симеоновград. След това е назначен в Карлово за началник-щаб на елитната 61-ва Стрямска бригада. Следващото му назначение е като командир на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора.

През 2000 г. генералът завършва командно-щабен колеж в Карлайл, Канада. През 2002 г. преминава и 12-месечно обучение в американски колеж на Сухопътни войски в Кингстън, щата Пенсилвания.

Ген. Нейко Ненов е първият български висш офицер, заемал поста командир на Многонационалната бригада в Югоизточна Европа в Констанца през 2006 г. Бил е и началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч.

Като командващ Сухопътните войски ген. Нейко Ненов през 2013 г. ръководи строежа на 30-километровата ограда на българо-турската граница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: кончинаНейко Ненов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
РУСЕ МРАЗИ лЕФСКИ преди 9 години
22СИДЕРОВпреди 1 сек00През октомври миналата година Комисията по досиетата оповести, че ген. Ненов е бил агент на бившата Държавна сигурност. Няколко дни по-късно той получи инсулт, беше диагностициран и с тумор в мозъка (вижте подробности в "Още по темата"). Впоследствие бе опериран в Хановер, Германия. Тогава синът му съобщи, че хирургическата интервенция е преминала успешно. Най-вероятно усложнения след нея са довели до *** на офицера.Смъртта му нека да тежи на съвестта убийците Евтим Костадинов и Екатерина Бончева, ако имат такава разбира се.КОГА ТАЗИ КОМИСИЯ ПО ДОСИЕТАТА
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
neshto nee vred ,da izkat ekpertiza za smarta .niakakva dalavera shee za parite ot granicata .
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да го прости!
3
2
 
10
 
! Отговори
shaman преди 9 години
dano da ne sa go pochinali.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да го прости! Кураж на близките и да е светла паметта му!
1
1
 
23
 
! Отговори
Военен преди 9 години
Светла му Памет! На близките съболезнования! Той беше зам- командир на Сухопътнините Войски на БА.. Мн. Добър човек. Бог да даде сили на близките.