Борисов по-харесван от кабинета си

Министрите отличници са Лиляна Павлова, Петър Москов и Томислав Дончев
29 яну 2015 14:30,
105
Борисов по-харесван от кабинета си
Премиерът Бойко Борисов с двама от отличниците в кабинета - Петър Москов и Томислав Дончев. Снимка: архив, БТА

И в началото на 2015 г. българите запазват песимизма си. Това констатират социолозите от „Алфа рисърч“.

Януарското проучване на агенцията показва, че кризата в доверието към всички ключови институции се запазва. Особено критично е доверието в съдебната система, където мнозинството граждани не вярват, че тя гарантира равенство пред закона.

Впечатление прави, че доверието в Народното събрание също е ниско, въпреки високата му представителност с участващи 8 партии. Едва 11% от анкетираните одобряват дейността му.

Доверието към личността на президента Росен Плевнелиев остава силно полярна – 29% от анкетираните декларират положителна нагласа, а 34% - отрацителна. Най-висока е подкрепата към него сред симпатизантите на ГЕРБ и РБ, а силно негативна – сред тези на Атака и БСП.

Два месеца след формирането си вторият кабинет „Борисов“ се ползва с крехкото доверие от 24% срещу 36% недоверие. Логично най-голямо е доверие към правителството сред симпатизантите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Социолозите отчитат, че въпреки създадената коалиция, между поддръжниците на ГЕРБ и РБ все още е налице взаимна подозрителност и недоверие. Подозрителни са и симпатизантите на АБВ и Патриотичния фронт.

„Алфа рисърч“ отчита, че рейтингът на премиера Бойко Борисов се покачва след изборите и от 28% днес е 32%. Социолозите отчитат, че въпреки полярността в нагласите към него, премиерът застава на второ място по одобрение след еврокомисар Кристалина Георгиева.

„Отличници“ по рейтинг в кабинета са още регионалният министър Лиляна Павлова с 21,4% одобрение, след нея застава здравният министър Петър Москов (с 21,1%) и вицепремиерът Томислав Дончев (с 18,7%). Социалният министър Ивайло Калфин се ползва с 15,7% одобрение. От „Алфа рисърч“ отбелязват, че за първи път социален и здравен министър са сред първенците по рейтинг, което поставя политиката в двата ресора в сериозно предизвикателство.

Въпреки цялостния скептицизъм на българите 61% от тях са убедени, че правителството трябва да изкара пълен мандат. Тезата за пълен мандат е застъпена не само от симпатизантите на партиите, участващи в управлението, но и тези на техните противници: 54% от електората на ДПС и 48% от този на БСП са на това мнение.

Социолозите констатират, че с формирането на правителството основните партии не само не губят позиции, но и увеличават електоралната си подкрепа. ГЕРБ (23,2%) продължава да се ползва с два пъти по-висок електорален дял от БСП (11,4%). ДПС успява да удържи традиционната си подкрепа от 7,5%, но се наблюдава спад в доверието към лидера на движението Лютви Местан. Подкрепата към Реформаторския блок бележи ръст и днес тя е 7,5%.

Сред лидерите на политическите партии най-висок рейтинг има лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На второ място се нарежда лидерът на АБВ – Георги Първанов с 23%. С по 14% са Михаил Миков (БСП), Меглена Кунева (Движение България на гражданите) и Радан Кънев (ДСБ). С най-ниско доверие е лидерът на България без цензура Николай Бареков – едва 4%.

Месеци преди местните избори „Алфа рисърч“ отчитат значително по-високо доверие към кметовете в сравнение с всички останали национални иституции. 43% от анкетираните декларират положително отношение към кмета на общината си. Отрицателно е отношението на 17%. Социолозите коментират, че от останалите 40% ще зависят изборните резултати.

Намеренията за гласуване са твърде поляризирани – 42% възнамеряват да подкрепят действащите в момента кметове, а 39% искат промяна и заявяват намерение да гласуват за нов кмет. „Алфа рисърч“ прогнозира, че много от общините ще бъдат засегнати от протестния вот. Относително най-малко засегнати от него са малките общини и селата, където 61% от населението изразява готовност да подкрепи настоящите кметове. Сходна, макар и по-слаба тенденция, е налице и в най-голямата община – столична. Мнозинството, 42% смятат да гласуват за Й.Фандъкова, а 35% - за нов кмет.

Проучването на "Алфа рисърч" е национално-представително и е реализирано в периода 15-23 януари. В него са взели 1026 пълнолетни жители в цялата страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Депутати,политици,министри,журналисти,медии,лекари,учители ,банкери това е мафията на България която си уреди живота другото е ***
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз да съм откраднал 4 милиарда и аз ще си плащам да ми печатат каквото ми е удобно.
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Костинврод вече не става. Какви ще ги мъдрят за местния вот!? А че ще се напъват е сигурно
67
0
 
9
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Аз харесвам всички управляващи но ще са още по-готини ако преминат през мелачка....като кайма ще свършат под добра особено Бойко и Лилето
66
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като излезем от Е.С. кво праим? Тези същите ще си управляват. Сега поне има кой да ги контролира .
65
2
 
2
 
! Отговори
Ало, 87 преди 9 години
Еми xайде, те концлагерите на комунистите са си на място, само е нужно да се напълнят, що да седят празни
64
1
 
8
 
! Отговори
магив преди 9 години
По голяма част от простия бг народ изкара Бойката на биз.Наистина има много мазохисти и самоубиици
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не познавам човек, който да ги xаресва. От къде ги взимат тия проценти!?
62
4
 
17
 
! Отговори
морски преди 9 години
Референдум за излизане на България от НАТО и ЕС!
61
2
 
11
 
! Отговори
АК-47 преди 9 години
Тези деби..ли са проучвали помежду си.Никой нормален човек не ги харесва.Привържениците им са още по-мало..умни.
60
1
 
6
 
! Отговори
РБ преди 9 години
С харесването ще си останем!
59
2
 
3
 
! Отговори
мммннн преди 9 години
така се надявах морето да каже нещо по темата "ББ направи 1. 2. 3....", пак сотанахме не разбрали. само орева форума, че не сме оценявали и не сме били разбиращи
58
2
 
13
 
! Отговори
морски преди 9 години
Оставка бе,некадърници и крадци!
57
3
 
17
 
! Отговори
stoimen преди 9 години
Как да не го харесват Борисов като всеки обича печена тиква?
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a naj-goljamata dalavera - saniraneto - absoljutno juridicheski neizdurzjano, v narushenie na pravata na choveka i na sveshtenoto pravo na sobstvenost. Narushenie i na printsipa na ravnopostavenost na grazjdanite na BG i na raven dostup do blagata. Izobshto - dalaverata na prehoda. Vazjnoto e obache, che 25 godini sme "svobodni" - da ni luzjat, da ni grabjat, da ni zabluzjdavat v ochite, a nie da izbirame moshenitsite, debilski d vikame "osanna" i "razpni go", i ... pak da gi izbirame. Ovtsi!
55
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марето, аре чупарето! На кво да са радваме *** *** мутрагентска, на ограбването на банките и чпф и тегленето на 8 милиарда кредити ли, или на вълните *** и сирийски терористи дето ни заливат или на американските бази или на това, че осъден престъпник променя законите за да се декриминилизират престъпленията му? На това ли да се радваме ***?
54
2
 
13
 
! Отговори
bokluci преди 9 години
BOKLUCI
53
19
 
3
 
! Отговори
морето преди 9 години
КАТО ЗА ПОСЛЕДНО ,ЗА ДОВИЖДАНЕ.ДОКАТО СТЕ ТОЛКОВА НЕГАТИВНИ И ЗЛОБНИ,НЕ ВИЖДАЩИ АБСОЛЮТНО НИЩО КОЕТО СЕ ПРАВИ А САМО МРЪНКАЩИ,ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ ТАКИВА-БЕДНИ ФИНАНСОВО И ДУХОВНО.ВСИЧКО Е В ГЛАВАТА-С ТАЗИ ОТИЦАТЕЛНА НАСТРОЙКА КЪМ ЖИВОТА ,НЕ СЛУЧАЙНО СТЕ НА ТОЯ ХАЛ.ВИНАГИ ЩЕ ИМА КАКВО ДА СЕ ЖЕЛАЕ,НО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СЕ ЗАРАДВАЙ ДОРИ НА ЕДНА НОВА ГРАДИНКА ,КОЯТО СА ПОСТРОИЛИ,НА ЕДНА НОВА УЛИЦА..И ТН.ТО БИВА ЧЕРНОГЛЕДСТВО,АМА ТУК Е ЦАРСТВОТО МУ.СЪЖАЛЯВАМ ВИ!БАЙ БАЙ
52
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малеееиии, много глашатаи - герберасти тук. Целували са меката ръчичка на Боце, подхвърлил им е по кокълче и бият барабанчето. Ако ще и тромбон да надуват щи ги видя след първите протести за цените на тока и след като Боце абдикира отново. Къде е сега каратиста да изкаже мъдри мисли защити хората? Скрил се е мишока защото е в кражбата на тока както и в ограбването на КТБ.
51
4
 
21
 
! Отговори
до всички фенове преди 9 години
За да си фен на Боко Тиквата, трябва да страдаш от тежка интелектуална недостатъчност.