Още управници под лупа за конфликт на интереси иска РБ

Реформаторите предлагат промени в закона за конфликт на интереси
29 яну 2015 11:24,
3
Още управници под лупа за конфликт на интереси иска РБ
Мартин Димитров Снимка: архив Булфото

Кръгът на подлежащите на проверка за конфликт на интереси да се разшири с още хора от властта, предлага Реформаторският блок.

Депутатите Мартин Димитров и Петър Славов са внесли промени в закона за конфликт на интереси, с които добавят нови длъжности, които в момента не подлежат на контрол.

Това са зам.-председателите на Сметната палата, кметски наместници, заместници на административни ръководители в съдебната власт - като зам.-председателите на ВКС и ВАС, на главния прокурор и на останалите ръководни административни длъжности в йерархията.

Сред допълнените длъжности са и тези на членовете на Комитетите за наблюдение на програмите и разходването на средствата от ЕС.

Още по темата
В момента под ударите на закона за конфликт на интереси влизат стотици чиновници и висши държавници. Сред тях са президент, вицепрезидент, премиер, министри, кметове, членове на ВСС, управителите и подуправителите на БНБ, НОИ, съдиите, прокурорите и следователите и други.

Реформаторите предлагат и други изменения в закона. С едно от тях се предвижда едноименната комисия да избира временен председател от състава си, ако титулярът не може да изпълнява задълженията си.

Така се запълва една празнота в закона, заради която комисията за конфликт на интереси остана без председател, след като Филип Златанов беше отстранен от длъжност заради скандала с откритите му записки в тефтерчета с указания кого да „удари“.

С предложенията си за изменения РБ слагат и срок, в който комисията за предотвратяване на конфликт на интереси е длъжна да се произнесе по проверяван случай. В момента няма срок и това дава възможност законът да се използва като репресия срещу политически неудобни лица, смятат вносителите.

Те се позовават на изводи на временната комисия, която разследва скандала с Филип Златанов в миналия парламент, според които висящо производство се бави определен срок и удобно се приключва в навечерието на местни или парламентарни избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Йотов дето го сложихте на ЕСО не е ли в конфликта на интереси като жена му е притежател на ВЕИ.
1
1
 
3
 
! Отговори
А преди 9 години
Браво на РБ. Тихо и кротко предлагат доста полезни промени в законите, но цялата останала мафия не знам дали ще ги допусне...