ПФ зад Фандъкова: Паметникът пред НДК да се премести

Кампанията, която го защитава, била неприемлива
Обновена: 29 яну 2015 14:01 | 29 яну 2015 11:47,
16
ПФ зад Фандъкова: Паметникът пред НДК да се премести
Снимка: БТА, архив

„Патриотичният фронт“ обяви подкрепата си за Столична община и Столичния общински съвет в решението им да демонтират паметника „1300 години България“ от градинката пред НДК. Решението на общинарите е на негово място да се възстанови мемориалът на 1-ви и 6-ти пехотни полкове.

Още по темата
В последните дни обаче се формираха групи в защита на паметника, сред които има художници, архитекти и общественици. Те настояват монументът да не бъде местен от градинката пред НДК.

Патриотичният фронт изказва пълната си подкрепа за решението на Столичния общински съвет и Столична община за възстановяването на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове, обявиха от групата на ПФ.

Според депутатите на Каракачанов и Валери Симеонов кампанията в защита на рушащия се паметник е неприемлива. „Аргументите на защитниците на статуквото са основани на „естетични” и „професионални” съображения, или поне така се представят. Не могат, обаче, да бъдат изказани никакви аргументи срещу възстановяването на войнишкия паметник“, категорични са Патриотите.

Според тях паметникът не трябва да е пред НДК и заради това, че се е превърнал в символ на липсата на държавност и разруха. От ПФ смятат, че монументът „1300 години България” трябва да се премести на ново място след привеждането му в технически изправно и безопасно състояние.

Според Патриотите на това мнение са и мнозинството столичани. „Дължим го на загиналите за свободата и обединението на България български войници и офицери“, се казва още в позицията на формацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Стоянова преди 9 години
Паметникът в този си вид е олицетворение на манталитета на българина.Колко от Вас,уважаеми сънародници виждат отвратителните тротоари ,мърсотията и грозотията в София?На много малко хора им прави впечатление например тротоарът на ул. " Екзарх Йосиф"след Сметната палата?Само пример.Почти навсякъде е така.Актуваха милиони за грозните и пречещи на хората колчета и т.н.,и.т.н.А паметникът и около него беше много хубав,докато не го разрушиха с единствена цел да цари разруха и противопоставяне...
12
1
 
2
 
! Отговори
до лена преди 9 години
да ама не... нещо си се объркала крайно...
11
2
 
2
 
! Отговори
лена преди 9 години
Паметника не е общински а държавен. Така че Фандъкова може само да се снима пред него.
10
1
 
3
 
! Отговори
Деян преди 9 години
Вижте сега г-жа Фъндупкова - първо преместете Националния стадион!!!!!!!!!
9
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 години
По принцип съм против махането на какъвто и да било паметник, но този прави изключение. От самото си начало е грозен, да ме прощава авторът, а в този си вид ще е п-скъпо да се ремонтира, отколкото да се бутне.
8
3
 
7
 
! Отговори
Подкрепям! преди 9 години
Малката група защитници на това грозно *** нямат право да го натрапват насила на софиянци, които масово възроптаха срещу този паметник още навремето, когато беше току що монтиран - хем не го харесваха, хем все още вряха и кипяха от възмущение и ярост заради поруганите паметни плочи. Рядко се е случвало такова нагло и грубо погазване на мнението на народа.Тези "защитници" нямат право да поставят глезотиите си по-горе от святата памет на загиналите за България!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДа, няма лошо,това все пак е история !!
6
9
 
6
 
! Отговори
чичо преди 9 години
В партия ПФ няма ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ,ТАМ СА САМО *** И БЕЗМОЗЪЧНИ СЪЩЕСТВА ,но НЕ И ХОРА пазители на българската история,независимо каква е тя !!!Те са страхливци от истината и затова искат премахването на всяко нещо което пази в себе си фактите за неговото съществуване !!!!!!!!
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НДК не е мястото, където да се сложат паметни плочи на загиналите войници! Тогава там е било казарма, сега е конгресен и културен център! Трябва да се сложат на по подходящо място! а този паметник, ако се направи модернистичен ще си е точно на мястото, хора това е паметник 1300 години България! Не е редно да се разрушава, не е редно да се държи в този вид, да се възстанови!
4
9
 
12
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
Това невероятно грозно съоръжение трябваше да се демонтира още през 1990. Законно, нормално и морално е да се възстановят паметниците на пехотните полкове! И всички СЪВЕТСКИ паметници е редно да се демонтират и техните скулптури поставят в тематичен парк на тоталитарното изкуство на някоя алея в Борисовата Градина. А тия от руското посолство, ако са недоволни, да си хващат пътя към Евразия. Можем и без тяхното благоволение, както и без тяхното самочувствие на генерал-губернатори.
3
6
 
15
 
! Отговори
художника преди 9 години
`Баси "монумента" с гръмкото име "1300г. България", дето не можа да изкара и 35 години.Това е символът на 45г. НРБ и Комунистите. Мегаломанската култура на един отминал свят на лъжи и надежди за "Светло бъдеще"
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз си мисля, че ако на някой му пукаше, щеше да го е преместил или поне ремонтирал до сега. Само със стъновища, комисийки и риторика няма да стане. Наистина се е превърнал в символ на разруха и липса на държавност!
1
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво...Паметник 1300 г България нямало смисъл да се модернизира и възстанови - да се махне. Ами да вземем да сложим там ЗНАКА на Евросъюза а !? Все пак сме Българи и за наша гордост с дълговековна история.