БСП пак с критики за програмата на кабинета

Стойнев упрекна управляващите, че растежът не е основен приоритет
Обновена: 30 яну 2015 12:41 | 30 яну 2015 12:40, Камелия Цветанова
5
БСП пак с критики за програмата на кабинета
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА

От БСП отново разкритикуваха управленската програма на правителството и дори обвиниха, че тя е най-слабата през последните 20 години и няма да постигне нито една реформа.

Още по темата
„Най-несъстоятелни са предложенията в икономиката и публичните финанси, сектори, в които е нужда ясна визия, за да станат те двигател на социалната реформа, реформите в здравеопазването и образованието”, обяви от името на левицата депутатът Драгомир Стойнев.

Според него програмата е механична компилация от мерки и действия, направени от чиновници, а 75% от посочените приоритети в икономиката са спазване на закони и хармонизиране с европейска регулация.

„Значителна част от предвидените мерки са по текущи задачи, които министерството и административните звена по закон трябва да изпълняват. Над 10% от мерките са подготовка на анализи и писане на нови стратегии. Т.нар. реформи са твърде ограничени, неясни като цел. Те не решават нито един от проблемите на икономиката”, коментира Стойнев.

Той упрекна управляващите, че не са извели икономическия растеж като основен приоритет, както и че няма предвидени мерки за неговото насърчаване.

„Няма и ясен ангажимент за присъединяване към банковия съюз, а мъгляви фрази за политическо решение. В програмата на правителството липсва и дума за малките и средни предприятия. Копи/пейст подходът на програмата не е безобиден”, коментира Стойнев и добави, че има 13 основни риска в програмата на четворната коалиция.

Сред тях са дългът, отсъствието на теми като борбата с престъпленията, ощетяващи държавния бюджет като контрабандата и ДДС измамите, престъпленията, свързани с нелоялната конкуренция, бюджетните приходи, които са поставени под риск, тъй като правителството разчита единствено на увеличените акцизни ставки.

„Плашещ е и анонсът за нова данъчна реформа, без да има намек за целта и насоките й“, посочи Стойнев.

Според него риск е и преструктурирането на държавни дружества, защото най-вероятно това ще е поредният опит за приватизиране на стратегически държавни активи.

Социалистите смятат, че в програмата няма никакво макроикономическо измерение, а като риск поставят и липсата на ясни политики по заетостта, доходите, борбата с бедността, демографската криза, социалната подпомагане.

Драгомир Стойнев уточни, че няма и мерки за овладяване на проблемите с бежанската криза, а в момент на значителни геополитически проблеми и на динамични процеси в целия ЕС, програмата на кабинета „Борисов 2” е напълно „ампутирана от защита на национални интереси и предлага очевиден дисбаланс във външната политика, особено по отношение на Русия”.

От БСП настояват правителството да потвърди позицията на предходното, че България няма да участва с въоръжени сили в конфликта в Източна Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: бспДрагомир Стойнев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 9 години
Пелтеков лимонка стига си дрънкал ами отивай да оправяш заекването !!!
3
1
 
10
 
! Отговори
БСП преди 9 години
Как има смелоста да поставя такива вапроси.Защо не ги постави докато беше мИНИСТЪР
2
1
 
10
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Чакай сега, социалната политика е приоритет, не може и растежа да е приоритет. Оп, простете може при вас с Орешарски беше така : Силна социална политика, висок растеж и за една година 10 милиарда кредити! Е не по-добре не! И за капак една ограбена банка от вас!
1
2
 
16
 
! Отговори
мирянин преди 9 години
Драго Стойнев критикувал?Боже ще се прекръстя и няма да коментирам.