Желю Желев беше яркият пламък на демокрацията

Погребението му ще е държавно
Обновена: 30 яну 2015 13:50 | 30 яну 2015 13:40, Анисия Иванова
49
Желю Желев беше яркият пламък на демокрацията
Желю Желев. Снимка БТА

Управляващи и политици от различни партии поднесоха съболезнованията си по повод кончината на д-р Желю Желев. По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че първият демократично избран президент ще бъде погребан с държавно погребение.

Министерски съвет и Президентството ще подготвят държавно погребение

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2015/01/30/borisov-dovolen-ot-ministrite-si-bili-v-sinhron.252945
 

Министерски съвет и Президентството ще подготвят държавно погребение

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2015/01/30/borisov-dovolen-ot-ministrite-si-bili-v-sinhron.252945
 

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че днешният ден е тъжен и тъгата ще продължи много дълго време, защото д-р Желю Желев ще ни липсва. С него се познавахме отдавна, били сме много пъти заедно, говорили сме за България, за демокрацията, за човещината в политиката, каза тя пред журналисти, цитирана от БТА.

Още по темата
30 яну 2015 09:27
283
По думите на вицепремиера Ивайло Калфин Желю Желев е един от тези, които съвсем честно искаха да променят България към добро. Мисля, че загубата на подобни хора би трябвало да се оцени от всички, въпреки политическите различия, които имаме. Той работеше честно за страната си, посочи той.

Д-р Желю Желев със сигурност ще остане в новата история на България. Той беше първият демократично избран президент на страната и категоричен защитник на утвърждаване на демократичните ценности и върховенството на закона, пише в съобщение до медиите президентът /1997-2002 г./ Петър Стоянов.

Д-р Желю Желев без всякакво колебание отстояваше желанието на България да се завърне отново в семейството на европейските народи. Българските граждани ще го запомнят с неговата честност, почтеност и отказ от материално облагодетелстване, отбелязва Стоянов. С книгата си "Фашизмът" Желю Желев спечели признанието на българската интелигенция преди промените, а с дейността си като политик след това, уважението не само на българския народ, но и на европейския политически елит, пише президентът Стоянов.

Желю Желев беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България, заявява председателят на БСП Михаил Миков. "Познавах президента Желев от преди 89-та година. Една изключителна личност и обществено ангажирана. Личност, която участва в прехода и въпреки политическите му позиции, които не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще за България. Вечна му памет!", заявява Миков.

Според Български Демократичен Център поведението на д-р Желю Желев беше мяра за политическа коректност, държавност и ненатрапчива интелектуална висота. Той си отиде в голяма степен недоразбран и неоценен, предаден от своите и огорчен от новите политически нрави, посочват от там.

Министърът на културата Вежди Рашидов написа в съболезнователно писмо до семейството му, че България днес е осиротяла. "Изгубихме блестящ ум на нашето съвремие. Д-р Желю Желев не само беше първият демократично избран президент на България, той беше яркият пламък на демокрацията", убеден е Рашидов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Желю Желевкончина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъвто и демократичен пламък да е, Желев има един голям грях към българския народ и ако наистина е бил толкова наивен и морален, навярно е живял в голямо угризение на съвестта. Няма революция без кръв, за каквато проповядваше той и затова сме на тоя хал. Дано все пак в смъртта е намерил покой!
24
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 9 години
Голям и достоен човек! Бог да го прости!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
другите ги разбирам!но пред. на бсп-то да ми говори,че бил почтен човек,че искал доброто на България-нема нужда!нагледахме се на и изстрадахме разбойническо-мошенническия им преход.наскоро писаха,че намерили около Сл.бряг-възрастен и дете кошари починали от студ,а може би и от глад.за такива ми е жал-не са сарфочи като тоя!забравиха ли всички, дето ронят крокодилски сълзи как тая персона с особена настървеност ни топеше за Папата.накрая се оказа, като нация сме чисти. един човек АНТОНОВ си оти-е
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
aide da zalagame koi ste e sledvastia po4inal prezident:1. Piot Stolivadov,2. Goce Gluharov3. Komsomoleca ot Plevniata4. Boiko Podriskov
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bog da prosti Jelo dobar priatel na Jivkova blaga dimitrova bliska na jivkov a posle dvamata v SDS i Demokrati i Sega novobogataschite i tija v Parlamenta parvo bkp posle gerb Bsp i dr partii vse edni i sa6ti Hora ako normalen 4ovek Kakto e zvetanov 6te6e li da Bade opravdan koja darjava si Isdava rasusnava4ite v nikoja no Agenti domosnizi koito praviha mrasotia na horata i te sa oschte na vlast i Po mestata si a Agentite s karton4etata stanaha milioneri ta i miliarderi dezata im Mutri mutresi.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
vseka jaba da si znae strkela!
19
0
 
8
 
! Отговори
до ззз преди 9 години
Ззз добре си написал - и аз мисля че Желев е един от тези, заради които се гърчим в тоя преход (ако не и най-по). Най вероятно не го е правил нарочно. Само че се пише теоритик!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направил е толкова за колкото му е стигнала смелостта!
17
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Велик човек, велик политик!
16
8
 
8
 
! Отговори
политолог преди 9 години
След като се трият всички положителни коментари за какво да си говорим.В неговата книга Фашизъм всичко това го е описал. Комунизма е в пъти по лош от фашизма .
15
2
 
11
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Пфу...
14
16
 
8
 
! Отговори
+++ преди 9 години
Абе не ви ли е срам поне малко да пишете такива за умрял човек най малкото бил и президент. Къде е човечността във вас? Лош, добър утре той ще е в историята а вие къде ще сте? Там от къде не можете да си извадите главите цял живот...
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бих казъл, пресилени думи.и все пак ,мир на праха му.
12
2
 
27
 
! Отговори
yan преди 9 години
Мнението за Желев е правопропорционално на социалното неравенство. Всички политици - облагодетелствани от системата го възхвалявят, народът го отрича. Коментарите го казват, не аз. И не само в тази медия.
11
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Благодарение на пламенния демократ и дисидент колегата му философ Меди Доганов,ДПС стана това,което е сега! Благодарение на него се създадоха ликвидационните съвети,разпродаде се на безценица всичко трупано и събирано по времето на Бай Тошо,унищожиха се селата и селското стопанство,разби се икономиката,настана дивия и варварски капитализъм,разградиха се границите,напъвахме се да докажев,че сме главните виновници за атентата срещу папата и в крайна сметка станахме това,което сме сега!
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този пламък изгори кльоновете по българо-турската граница, вследствие на което сега се пръскат милиони левове народна пара да се прави ограда срещу бежанския поток.И да беше само това...
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не стреляйте по музиканта ,той толкова можеше
8
6
 
32
 
! Отговори
Некролог преди 9 години
Както и да е - починалия - починал. Поне е видял преди това в какво се е превърнала България благодарение на така бленуваната от него "демократизация". Видял е още приживе рухването на всички негови надежди. Почувствал е, че е проживял живота си напразно и във вреда за отечеството си. Какво по-голямо наказание?
7
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Желю Желев беше един от първите дисиденти против комунизма. А всички които ни управляват досега, бяха едни страхливи мишоци.
6
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДНЕС Е ЕДИН ДОБЪР ДЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ