БСП се отказа от прегръдката с Местан за Възродителния процес

Всички партии срещу ДПС по закон за имената на българските турци
Обновена: 4 фев 2015 14:02 | 4 фев 2015 11:14,
168
БСП се отказа от прегръдката с Местан за Възродителния процес
Снимка: Булфото

БСП и ДПС си размениха остри критики на тема Възродителен процес. Стоян Мирчев от името на социалистите обвини движението, че се опитва да насъска българските турци срещу българите в България. Лютви Местан пък отвърна с въпрос каква стойност има извинението на БСП за преименуването на българските мюсюлмани.

Повод за схватката станаха внесените от ДПС промени в закона за гражданската регистрация. С тях Местан и депутатите му предлагат да се заличат българските имена на преименуваните в регистрите на ЕСГРАОН. Причината са многото сигнали, които движението получавало, че при издаване на различни удостоверения администрацията искала християнските имена на мюсюлманите.

Още по темата
"Стига с тая истерия с Възродителния процес, стига с прикриване на турските провокации, включително и с атентати“, каза от трибуната Стоян Мирчев от БСП. Изказването му идва малко повече от година след като пред общ митинг на БСП и ДПС тогавашният лидер на социалистите Сергей Станишев се извини за Възродителния процес, заради което Лютви Местан го прегърна пред всички.

Според Мирчев не всички български турци са били преименувани насилствено. Той обясни, че много от тях са сменяли имената си с български и европейски, защото са искали да бъдат възприемани като по-големи българи.

"Откъде накъде ще продължава това насъскване на всички мюсюлмани и български турци срещу българи в България? Този закон е прикрита грижа“, каза още Мирчев. Той допълни и че в момент на напрежение между християни и мюсюлмани нямаме нужда от наливане на масло в огъня. "Да разчитаме на националното си самосъзнание“, призова соцдепутатът.

В репликата си лидерът на ДПС припомни извинението на Станишев на Орлов мост и прегръдката между двамата. „Тя беше израз на признание за доблестта на Сергей Станишев да се извини за Възродителния процес. Днес обаче питам каква стойност има това извинение“, попита Местан. Той обвини депутата от БСП, че е "истински апологет на Възродителния процес“ и изрази надежда, че това не е позицията на социалистите.

Всички партии в парламента се изказаха против ДПС и загрижеността им за българските турци. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обвини движението в лицемерие. „Колко от тези господа са били членове на БКП и са участвали в пъкления план на ДС Възродителен процес“, попита той по адрес на ДПС. Според Байрактаров много от българските турци са били подложени на натиск да връщат мюсюлманските си имена, а ако не го направят, са били репресирани.

"О, неразумни ага, поради что се срамиш да се наречеш агент на бившата Държавна сигурност?“, обърна се към Местан депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов. „Поради что се срамиш да се наречеш член на БКП? Поради что днес търсиш индулгенция от всички нас за всички свои деяния? Не ние променихме имената, а агентите на ДС и членовете на БКП, които са във вашите редици и с които се целувахте на Орлов мост“, отвърна той.

Според лидера на ДПС обаче тези критики срещу него и партията му показват, че опонентите му нямат никакви аргументи срещу закона.

А вие с кого сте в прегръдка днес?“, попита Местан Реформаторите и отново обяви, че иска заедно със "системните партии“ да затворят страницата „Възродителен процес“.

От името на ГЕРБ се изказа бившият седесар Методи Андреев. Той обясни, че ще подкрепи закона."Ще го подкрепя не защото агент Павел и агентите от ДПС го предлагат, а защото съм демократ. Това е извинението на българския народ към българските турци“, каза Андреев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
2
 
! Отговори
vot42 преди 9 години
В Гърция и Турция,на новородените деца,независимо от националността им слагат съответно гръцко или турско име!? Така са претопени хилядите българи в Тракия и Беломорието. Аз съм родом от село с преобладаващо турско население.И днес имам много приятели там.В турските райони ДПС е изградило мощна агентурна мрежа,да следи своя електорат,по подобие на някогашната ДС. Явно личи придобития опит на някои от днешните ръководители на ДПС,бивши агенти на ДС!!!
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До неблагодарнициПотресаващ небългарски даже антибългарски коментар! Сигурно сте турчин,но с подобни глупости само будите възмущение
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ничийничий коментар и нищо казващ! Що за коментар?-пълна безсмислица
110
2
 
7
 
! Отговори
ж преди 9 години
Прегръдката и целувката бяха на съсела! Не, че я заслужават!
109
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местан е готов да продаде и майка си само и само да мъти водата когато вижда че властта му се изплъзва .Когато му е удобно се целува с БСП когато не ги плюе асега като видя че се *** покрай здравния министъри си пали стари черги .Той е една политическа ***
108
0
 
10
 
! Отговори
Eдин Българин преди 9 години
А'е какви са тия демократи само да мътят водата и да се навеждат на Д(п)С? Ще подкрепя закона защото съм демократ. Да те .... в демократа широк!!! Всички знаят, че никой с никой няма проблеми от както падна комунизма. Агент Павел като няма какво да измисли и като е извън власт едно си баба знае едно си баба бае. Трябва да бъде съден за държавна измяна и като агент и в последните 25 години като активен борец за подклаждането на несъществуващо напрежение!
107
1
 
4
 
! Отговори
OPEЛ преди 9 години
До АнонименВ Украхна, какво мислиш става? Не снимат филм!?!
106
3
 
24
 
! Отговори
joro преди 9 години
местане,а не искаш ли да ви заличат,бългаското гражданство,и да си вървите в турция аа !!
105
9
 
4
 
! Отговори
USA преди 9 години
България умишленно не дава Дело Възродителен Процес на Европейския Съд , срахът прави чудеса
104
7
 
7
 
! Отговори
дo: 131 преди 9 години
Какви 500 години те гонят , Възродителен Процес беше преди 25 години , явно нищо не знаеш и не разбираш
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До OPEЛ Срещу кого ще воюваме в тази твоя въобръжаема война ?
102
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всеки турчин да м сие извини за близо 500 години турск оробство ,и да гледаме дел ов Страсбург за компенсации ,за тези 5 века ,като си платят и се извинят -тогава може да се съди мза възродителен процес ,Всичко по реда си ,500 годин и робстов за 10 години възродителен процес -хм ,лесно се прави сметката кой е по виновен.Геноцид срещу смяна на имена -тук още по лесно се прави сметка кой дължи извинение
101
5
 
7
 
! Отговори
ало преди 9 години
Тоя младок от БСП сигурно не е бил роден тогава а дава акъл. Караджов какъв демократ си ти. Иска за тази промяна показа че пореден път *** и техните протежета от реформаторския блок са запазване на статуквото. Само *** може да обвържат тази промяна с етническо противопоставяне.
100
10
 
26
 
! Отговори
OPEЛ преди 9 години
ХОРА, ТОВА Е С ЦЕЛ ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО!!!НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ СА ГОТОВИ ДА НИ ВЪВЛЕКЪТ ВЪВ ВОЙНА!!!!!!!НА ФОНА НА ТАКИВА "ЦИРКОВЕ" ЩЕ ПРОКАРАТ И ГЛАСУВАТ УЧАСТИЕТО НИ ВЪВ ВОЙНА, ПРИ ТОВА СРЕЩУ РУСИЯ?!?!?!?!?СЪДУДЕТЕ СЕ!!!!!ВРЕМЕ Е ДА СИ ВЗЕМЕМ ДЪРЖАВАТА!!!!!!!!!
99
2
 
18
 
! Отговори
българин преди 9 години
До ИсметЧели ли сте за Батак? Знаете ли,че има турци християни,но не насилствено както са постъпвали турците вероятно с вашите предциЧ
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 120 Не изопачавайте темата,защото точно това правят и в дпс!
97
3
 
26
 
! Отговори
Макс преди 9 години
Явно от БСП им е светнало след като толкова много пъти ДПС ги онождаше
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МироМиро имаш болка в душата ли?Извинявай брато, но имам доста колежки /българки /във фирмата която работя и направо ми е жал за мъжете им.Добри момчета са пък, с някои се познавам лично, как да му кажеш на човека.Изказах се от това което виждам, а не защото съм искал да засегна някого.
95
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господине по правописа ви разбирам, че не сте от по младото поколение с моите уважения към Вас, но ние още когато се родим учим едновременно и двата езика, тъй че нека да не си правим забележки.И за да постигнем нещо /независимо какво/полагаме много, много по-вече усилия.Моите уважения към всеки, който обича България.За да е красива Родината ни и ние трябва да сме добронамерени, а не да се ядем.
94
7
 
16
 
! Отговори
Миро преди 9 години
До АнонименЗащо не се разпадата турските бракове ли? Защото за вас жените не са хора. Те не смеят в очите да ви погледнат, камо ли да изразят мнение за нещо!