Електронни поръчки намаляват корупцията

Въвеждат ги с нов закон до месеци
25 фев 2015 15:17,
4
Електронни поръчки намаляват корупцията
Божидар Лукарски. Снимка: БТА, архив

Сформирана е междуведомствена работна група, която да изготви проект на Закон за обществените поръчки (ЗОП) и очакванията са през втората половина на 2015 година промените да бъдат изготвени. Това стана ясно от думите на икономическия министър Божидар Лукарски пред представители на Австрийския бизнес кръг в България.

Сред основните промени ще бъде въвеждането на електронните поръчки, което би намалило корупцията и ще повиши доверието на чуждите компании в България.

„Законът за обществените поръчки е може би най-често променяният и това създава усещане за нестабилност”, коментира той, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство. Лукарски допълни, че се надява новият закон да не бъде променян толкова често.

Работната група, натоварена да разработи закона, е под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев.

„Отворени сме за конструктивни предложения от ваша страна, така че новият закон да е наистина устойчив“, призова още министърът австрийските инвеститори.

Божидар Лукарски е представил пред представителите на бизнеса основните приоритети пред министерството в следващите месеци. Той е посочил още, че в момента България се намира в благоприятно положение, тъй като нестабилната ситуация в Гърция създава предпоставки за пренасочване на инвестиции към страната ни.

За повишаване на инвестиционния интерес към България обаче е необходимо да бъдат проведени сериозни реформи, коментира още той. На първо място това е нужно за съдебната реформа, а след това и за намаляване на административната тежест и въвеждането на електронното управление.

Въвеждането на дуалната форма на обучение бе сред повдигнатите теми от страна на австрийските компании. Те са коментирали липсата на квалифицирани кадри, особено в сектори като търговия и металообработване.

Според Лукарски този проблем може да бъде решен със законодателни промени, които да регламентират въвеждането на дуалната система. Министърът се надява това да се случи до края на годината.

На срещата стана ясно, че през тази година се очаква и нова австрийска инвестиция в размер на 120 млн. евро.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Заради ГЕРБ спрятать всички програми.
3
0
 
1
 
! Отговори
Лукарски... преди 9 години
... е гола вода. Толкова е важна икономиката, че сложиха един адвокат за министър.
2
0
 
0
 
! Отговори
вълкът ще пази стадо преди 9 години
Точно заради корупция на Герб в обществените поръчки бяха спрени 2 европрограми заради нарушения при възлагането им по време на Герб- Околна среда беше спряна заради нарушения през периода 2010 г-2012 г(при Герб), а Регионално развитие беше спряна заради нарушения в обществените поръчки за целия период на Герб- 2009г.-2013 г, като най-много нарушения има в Бургас и София с кметове от Герб. При Герб 86 % от поръчките са давани на 2 % от фирмите, близки до Герб. Сега пак дали на вълка да пази стад
1
0
 
0
 
! Отговори
Продажен Печенега преди 9 години
На предатели на Българщината, не вярвам ни йота. Нека страданието на бедните, гладните, недоимащите да бъде проклятие върху теб и всички Реформатори.