В енергетиката България е на прав път

Можем обаче да бъдем по-ефективни, коментира Плевнелиев
Обновена: 27 фев 2015 16:29 | 27 фев 2015 15:33, Елка Василева
123
В енергетиката България е на прав път
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Всеки път, когато Русия и Украйна спорят, България може да пострада. Трябва да променим това, заяви пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев.

Веднъж вече видяхме, през 2008 г., как Русия и Украйна се караха и на нас ни спряха газа, посочи той. По неговите думи промяната може да бъде постигната само чрез Европейската комисия и благодарение на зараждащия се нов европейски енергиен съюз, макар да зависи и от нас.

Кой ни пречеше в отминалите седем години досега да си направим газовите връзки със съседите, да либерализираме пазара, да дадем възможност на други доставки, попита президентът.

Вярвам, че сме на прав път, но можем да бъдем по-ефективни. Със сигурност в бъдеще отново ще има конфликти, все някой с някого ще спори, посочи Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че е обнадежден от постигнатото от България напоследък - от правителството, президента и министрите - заради гостуването у нас на европейски министри на енергетиката и на заместник-председателя на ЕК по въпросите на енергийния съюз. Успяхме да постигнем нещо много важно - Югоизточна Европа е стратегически приоритет за енергийния съюз.

Това означава, че сме защитили националния интерес. Това означава, че който и да спори в бъдещето, с три независими доставчика на газ ще спим спокойно - това е нашата цел, заяви президентът.

Попитан за причините енергийните връзки и разнообразяването на доставчиците за нашата страна досега да липсват, президентът коментира, че това е въпрос на приоритети и у нас липсват достатъчно средства за всички проекти. Президентът определи като най-смисления приоритет за себе си разнообразяването на енергийните източници, както и отварянето на енергийния пазар и повишаването на енергийната ефективност. България е на прав път, но можеше да бъдем по-бързи, обобщи той.

По повод днешното си изказване на конференция, организирана от Центъра за европейски политически изследвания, в което коментира действията на Русия в разрез с установения международен ред, държавният глава отбеляза, че не е той този, който разделя българската нация на русофили и русофоби.

„Истината никога не разделя. Коректната позиция, базирана на върховенството на закона и на правила, не би следвало да разделя. Трябва да имаме обективна оценка за това кой в момента спазва международното право и кой не. Трябва да си даваме сметка, че мирът е възможен само тогава, когато има защита на човешките права и на правилата. Няма как да има мир в Европа, ако правилата не се спазват. Не може да има мир в Европа, ако една държава, колкото и голяма да е тя, може със силата на оръжието да превзема територии и да анексира чужди граници“, каза Плевнелиев.

Затова съм категоричен, моята позиция не е нова, няма и да се промени. Тя не е срещу някого, тя не е срещу руския президент или някой друг световен лидер. Моята позиция не е против, тя е за, в интерес на върховенството на закона и на правилата, заяви президентът Плевнелиев.

Плевнелиев изрази надеждата България да успее да усвои 90 на сто от фондовете на ЕС, които й се полагат по бюджета до 2013 година.

България изобщо не е последна, ние сме в златната среда (на допуснатите грешки по проектите с европейско финансиране) и това трябва да ни помогне да изградим своята позиция на основата на ясни факти, за да можем да пробием по света, посочи държавният глава. В Брюксел трябва да действаме със самочувствие, да имаме теза. Фактите сочат, че в България днес управляваме много по-добре, по-прозрачно и по-ефикасно еврофондовете за периода 2007-2013 година, отколкото други държави, допълни той.

Президентът отбеляза, че според оценката на Европейската сметна палата (ЕСП) количеството на грешки по проектите у нас, финансирани от ЕС, е около три процента. Той добави, че за Италия и Испания грешките са около 15 на сто, а за Чехия – 10 процента. Можем да излезем и с достойнство да кажем, че сме пет пъти по-прозрачни и по-ефективни, и има пет пъти по-малко корупция при управлението на еврофондовете в България, отколкото в Италия и Испания, заяви Плевнелиев.

Европейската комисия е коректен партньор на България в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка и показва обективно проблемите, пред които сме изправени,  заяви още държавният глава.
 
Той отново подчерта, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил амбицията си да преустанови действието на Механизма за сътрудничество и оценка за България до края на мандата на сегашната комисия. „За да се случи това, обаче, зависи само от нас. Трябва да завършим реформата в съдебната система, която не търпи отлагане, и не заради Европейската комисия, а защото това очакват българските граждани“, подчерта още президентът.

В бъдеще подобен механизъм за наблюдение на спазването на върховенството на закона може да бъде въведен спрямо всяка държава от ЕС, отбеляза още президентът Плевнелиев и добави, че ефективното правораздаване и демократичните ценности не могат да бъдат приети за даденост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: енергетикаПлевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Интересно е какъв е ПЛАН-ПРИЕМЪТ !!! Дали е правилен първо.!!! Ще видим впоследствие разбира се !!!
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цитирам Плевнелиев (***): "Благодарим на ЧЕЗ,ЕВН,Енерго-про,Била..."Смятам,че това е достатъчно.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като зад Кормилото наречено Енергетика стой такъв Колоездач като ПЛЕВНЕВЛИЕВ не му остава друго освен да ВЪРТИ ЗДРАВО *** И ДА ЗАХРАНВА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ С ЕНЕРГИЯ И ГАЗ КОЯТО ИЗЛИЗА ИЗ ПОД СЕДАЛКАТА НА ТОЗИ ТАКА НАРЕЧЕН ВЕЛОСИПЕД (кууллооо демек)
81
1
 
4
 
! Отговори
марков преди 9 години
Съмнямвам се ,че президента е заменен с компютърен софтуер ,който генерира фрази на случаен принцип .
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, нямаш ли чинии за миене ,та си тръгнал да се занимаваш с работи, които не са за твоята глава?
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ийййййй сега като почнат да се заселват бедни Италианци и Испанци в България и да получат социални помощи да не почнете да се чудите кой е виновниятТова е Той Плевневлиев
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ ДА БЪДЕ ОБЕСЕН ПУБЛИЧНО !!!
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме много добре по добре сме от Испания и Италия Бряяяяяя Тоз откри Америка В УСВОЯВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ АМИ ЩО НЕ КАЖЕ В ИКОНОМИЧЕСКИ ПЛАН НА КОЕ МЯСТО СМЕ СЛЕД ТЯХ АМИ В СОЦИАЛЕН, АМИ В ТОЛКОВА ДРУГИ ЗАЩО НЕ СЕ ПРАВЯТ СРАВНЕНИЯ КАК МОЖЕ НИЕ ТОЛКОВА ДА СМЕ НАПРЕДНАЛИ А ПЪК ДА ЖИВЕЕМ КАТО АФРОПИТЕЦИ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА И ЗА ТОВА СЕ НАЛАГА ДА БЯГАМЕ УЖ В ЛОШИТЕ ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ ЧЕ ДОРИ И ГЪРЦИЯ
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Можеше да бъдат по-ефективни - Южен поток да беше заместен не от Турски поток, а от Африкански поток. Преминаването на газопровод през съседни нам страни все още е опасност за нас. По-далече. Нека африканците печелят, само да не сме ние.
75
0
 
3
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До ПИНО4ЕТ--98;Ама как имаме нужда от 1 ПИНОЧЕТ ,че да разреди ***--русофилите.Много леко се отървахте. Благодарете на САЩ ,че ви защитиха. Кпгато дойде ДЖЕЙМС БЕЙКЪР каз ;НИКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕСЛЕДВАНИЯ . Щяхме да ви смелим ,както се бяхте уплашили тогава.Там ни е грешката
74
3
 
4
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До МРАВКА--94;По --евтина ГАЗ предлагат от цял свят, но вие искате да смучете руския.Имаме и собствен газ така че успокойте се няма страшно. Ще вземете да хвърлите ТОПА че с кой ще се забавлявам.
73
2
 
1
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--90;Бай ти тошо Правешкия селянин много умно говореше. Като го чуехме и изключвахме телевизора и радиото
72
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--87; Газът от Турция ще ни излиза по--евтин от колкото от Русия. Вашата любима русия ни дои както си иска, защото тук русофилите като чуете русия си събувате гащите и се надупвате.Дълес
71
4
 
2
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Затворчо--85;Щом толкова ги плюете значи ДОБРЕ СЕ СПРАВЯТ. Пак ще го изберем РОСЕНЧО.Кухи *** стеДа живее САЩ.
70
1
 
0
 
! Отговори
ПИНО4ЕТ преди 9 години
всяка сутрин като стана от сън се обаждам в брюксел дали може да ходя до ......koй спя реакторите в козлодуи .тоя *** на снимката е ден до пладне а ние ще плащаме цял живот.ДУПЕЛИЗЦИ ПДЕРАСИИ.ДАНС МВР ПРОКУРАТУРА СЪДИИ ПРИКРИВАТ СЛЕДИТЕ.....ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА БГ И ДЕПУТАТИ СЪШО НА СТАДИОНА
69
2
 
2
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Веселяка--84; Посен единствен зае правилна позиция по Украйнската криза.СамоТой зае зае правилна позиция спрямо изказванията на *** *** и Жириновски.
68
0
 
2
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--81;Слушай бе глупчо. Защо мислиш че съм гладен като теб? Върнаха ни 400 дк сега живея от рента %0 лв на дк. Така че гледай си работата бе.
67
0
 
4
 
! Отговори
antiES преди 9 години
до 93до тебе ще паднат хиляда и десет хиляди тебе отдясно ,но до тебе няма да се приближи ,само ще гледаш с очите си и ще виждаш отплатата на нечестивците.Бог ще свърши необходимото ,така че не ги мисли.
66
1
 
4
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,НИКО БЪЛГАРИН НЕ Е ИЗНЕНАДАН ОТ РОЛЯТА ВИ НА ГОВОРИТЕЛ НА С.А.Щ. НИЕ БЪЛГАРИТЕ ДОБРЕ ЗНАЕМ ЧЕ ГАЗ МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВАМЕ ЕДИНСТВЕНО ОТ РУСИЯ. ВСИЧКИ ДРУГИ ПРИКАЗКИ СА МАНИПОЛАЦИЯ. ДРУГ ИЗТОЧНИК НА ГАЗ В БЛИЗКИТЕ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ НЯМА ДА ИМА,НО АКО ИМА ЦЕНАТА ЩЕ Е ДОСТА ПО-ВИСОКА.ЛИСТЧЕТАТА КОИТО ПОЛУЧАВАТЕ ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО И НИ ЧЕТЕТЕ НЯМА ДА СНАБДЯТ БЪЛГАРИЯ С ГАЗ.
65
0
 
11
 
! Отговори
Дали да не преди 9 години
Дали да не вземе да ги осъдим тия *** които се гаврят с нас ден и нощ, нощ и ден, като Плевнята бойко, клинките кръвопийки, както са го направили по време на френската революция? Някой да произвежда гилотинки? Или от музей да вземе ръждясали?