ГЕРБ: Ще спазим обещанието за 2 млрд. по-малко дълг

Малките партньори ще си тръгнат от кабинета, прогнозира Кадиев от БСП
Обновена: 1 мар 2015 14:14 | 1 мар 2015 13:07,
50
ГЕРБ: Ще спазим обещанието за 2 млрд. по-малко дълг
Снимка: архив, Булфото

Парламентарната група на ГЕРБ стои зад ангажимента, поет от финансовия министър Владислав Горанов, дългът да бъде намален с 2 млрд. лева. Това каза пред БНР  заместник-председателят на Народното събрание и член на Бюджетната комисия в парламента Димитър Главчев от ГЕРБ, който увери, че партията спазва поетите политически ангажименти.

Още по темата
"Доста сериозно е обещанието, за да може да не се спази. Няма кой избирател на  която и да е политическа партия, който да прости разминаване между поет ангажимент и нещо, което се случва впоследствие в такъв мащаб", убеден е той.

Политикът коментира и искането на БСП за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва как са сключени споразуменията с банките. "Има някаква „мода“ да се създават временни анкетни комисии, които припокриват дейността на постоянни такива.  Ако много настояват колегите от всички представени в парламента партии да се създаде такава комисия, нека да се създаде, ако ще бъдат убедени и останалите две парламентарни групи – БСП и „Атака“, в правилността на взетото решение за ратификация на договора за дилърство, агентство и акта на поемане на задължения", посочи Главчев.

Георги Кадиев от БСП от своя страна пък заяви, че партията му не иска да въвежда мода, а да постигне пълна яснота.  По думите му споразумението е подписано, без никой да разбере по никакъв начин, включително и коалиционни партньори. "След това го внесоха и искаха да бъде гласувано за 15 минути едва ли не в парламента. След това се оказа, че сумата, която им трябва всъщност, не е 8 млрд. евро, тъй като са включили в падежите на плащания плащания, които вече са били извършени. И когато аз предложих съвсем официално - след ангажимента от страна на финансовия министър, че ще му трябват 7 млрд. евро, а не 8, да бъде променено това число в договора, който ратифицираме, казаха: „Ми не може, защото МС вече го е приел“. Създадоха такава масова психоза, така объркаха всички, включително и нас, да не говорим за обикновените хора, че за нас в цялата работа има нещо гнило , нещо, което са искали да скрият и затова са бързали", изтъкна Кадиев.

БСП е получила информация, че 19 банки са кандидатствали за мостовото споразумение и 4 са били избрани, но не и параметрите на договора, нито защо са избрани именно въпросните 4, спомена Кадиев.

Той заяви, че партията му е останала до „Атака“ при гласуването на дълга, защото не се е „продала“, подобно на ДПС, чиято сделка била: „Няма да ни закачате хората по места, а ние ще ви гласуваме важните решения“.

"Аз мисля, че ако така продължава правителството, в рамките на 6 месеца ще имаме пълна реконфигурация. Тоест малките партньори просто ще си тръгнат оттам поради недоволството от това, което става с тях. Тяхната подкрепа просто става безсмислена в един момент, тъй като във всеки един момент може да се получи подкрепата на ДПС", аргументира се Кадиев.

Главчев обаче отрече за „сделки“ за парламентарна подкрепа. Когато се мисли държавнически, се забравя за търсенето на политически дивидент, каза той и коментира искането на БСП да бъде публикуван пълният текст на споразумението за нов дълг:

"Ако народните представители от която и да е партия се обединим, че трябва да се видят конкретни параметри по споразумението, финансовият министър заяви готовността си да бъде публикувано. И вчера спомена министър Горанов, че ако се изпълни в пълния си обем договорът, лихвите, комисионите и таксите, които ще бъдат платени, са 17 пъти по-малко от тези, когато е сключван дълга при финансовия министър Милен Велчев", посочи представителят на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16 милиарда, ама забравяте и 4-те милиарда, които Бойко взе за КТБ, че да се върнат парите на всички милионери с преференциалните лихви. Демек 20 милиарда.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави ми впечатление, че откакто вчера партиите заявиха борба с троловете, Пешко, който е финансов експерт никакъв го няма да защити финансовата политика на герб хахаха
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
малок са - оржете бюджета на МВР с половин милирад, закрийте НЕК - оещ половин милард, себерете пари от борба с контрабнада -поне още един милиар,д върнете дълговеете на КТБ - 3 милиарда - и ще съберет към 5 милиарда за какво са ви заеми? правеет реформи!
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пари не съм теглил. Да си ги връща този, който ги е взел. И без това си плащам за всичко,което ми трябва
37
6
 
0
 
! Отговори
kuker преди 9 години
Др. Кадиев, явно е понамаляла милионната ти печалба от ел.енергия, (с което се занимаваш семейно), та започна да виеш на умряло. Много хитро се правиш на дисидент между соцкомунистите, но когато усети,че ГЕРБ се опитват да сложат ред в разграбването на държавата от енергийната мафия - чийто виден представител сте вие, веднага се зави до очите с червеното знаме. Ясен си вече на всички, другарю милионер.
36
6
 
0
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Добре бе, Кадиев, ще си тръгнат, когато на следващите избори ГЕРБ и РБ имат 140 депутати и вече няма да им трябват.
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....ама някога...
34
3
 
9
 
! Отговори
БУЛГАРИ преди 9 години
БОКО КРАДЕЦА!ДА СИ ПРОКЛЕТ И ДА ГОРИШ В АДА!
33
6
 
2
 
! Отговори
Петър Славов преди 9 години
Абе присмехулник, само ти ли не разбра, че парите ще се вземат година за година СЛЕД гласуването на бюджета, който определя колко пари могат да се теглят. Това което се гласува сега е само договор за посредничество. Айде спри да тролиш моля те.
32
8
 
1
 
! Отговори
.... преди 9 години
Не хич само ако не го веземе сумати фирми ще фалират защото държавата не може да им плати ,11 болници са пред фалит +това нямат оборудване ... НЕК е заборчнял в последните 30 години с около 5 млрд ... иначе ще е в колапс .... няма смисъл да се изброяват още причини... а и плюс това имаме да плащаме и дръги дългове ... Ако не вземем този заем това означава ГЪРЦИЯ ....
31
3
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
На практика ще си имаме пари в резерва срещу цена от поне 960 милиона лева лихви, И това са лихвите, които ще платим за нещо, което не ни трябва сега а след още една или 2 год. Народе спиш... това си е грабеж - за 3 год. ни товарят с почти 1 милиард лева а никой не му дреме. За Орешарски и неговия заем от 1 милиард Борисов обясняваше как и децата ни ще го връщат а сега никой нищо не казва. Кой сега ще връща тези 16 милиарда, които не ни трябват - били ниски лихвите сега, а ако утре са по-ниски?
30
3
 
0
 
! Отговори
присмехулник преди 9 години
Хора само лихвите за този заем (да приемем 5 % год.) ще са 800 милиона на год. За 2015 ни трябват 6,8 или какво става - теглим кредит, който е в повече с 9,2 милиарда и върху тази сума плащаме 460 милиона лихви на год. Е добре де - 2015-450 милиона, 2016 - 2 милиарда дефицит и 200 милиона плащания - вадим тези суми от 9,2 милиарда - остават 7 млрд - лихвата е 350 милиона, През 2017 - дефицит и плащания- общо 4 милиарда - остават 3 милиарда - 150милиона лихви. За 3 год - 960 милиона лихви
29
3
 
5
 
! Отговори
присмехулник преди 9 години
През 2015 трябва да се платят 4,6 милиарда ЛЕВА, през 2015 - 200 милиона и 2017 - почти 2 милиарда. Това прави има няма 6,8 милиарда. Освен това имаме заложен дефицит в бюджета по около 2 милиарда на година или става въпрос за около 13 млрд. - ОБЩО. Е добре де - само че ако аз ще трябва да плащам някаква сума след 1 или 2 год. защо сега да тегля кредит??? Ако толкова е наложително да се теглят средства да теглят година за година - през 2015 - 4,6 млрд външни плащания и дефицита за 2015.
28
3
 
5
 
! Отговори
Мая М. преди 9 години
Пригответе си по 10 бона на калпак драги. Ще ви трябват за връщането на дълга. Ако бяхте гласували за нас сигурно и повече щяхте да върнете но ние гласуваме година за година и нямаще да ги усетите, а сега бат Бойко ви зароби за 3 години напред.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм български гражданин.Добър и правилен.Все пак: КОЛКО Е ДЪЛГЪТ НА БЪЛГАРИЯ, КРАДЦИ, ОТ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ?
26
2
 
4
 
! Отговори
135 преди 9 години
До АнонименКакто ги смяташ разходите, къде остави приходите? Или държавата няма намерение да си събира акцизите, данъците, няма да има производство. Т.е. ти въобще няма да работиш и да внасяш, а само ще тролиш в компа? Ако е така, и тези заеми няма да стигнат!
25
3
 
14
 
! Отговори
ft преди 9 години
Гаранция ли? Ами да бяхте записали 14 вмвсто 16 млрд. Всичко друго са приказки за матриала!Иначе цялото упражнени с този дълг е позор! Де ги умните и красивите дето не искаха 1 млрд.на Орешарски?
24
2
 
8
 
! Отговори
писна ми преди 9 години
Има ли изобщо някой, който има доверие към когото и да е в политиката ни? Така като ги гледам, докато са в опозиция, всички се прави на загрижени, на моралисти, на търсещи справедливост и прозрачност... но мигом, щом като се качат на власт, забравят где-що са опявали преди! С такова двуличие и безсрамие не виждам кога изобщо ще се оправим...
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че обеща *** за да съм спокоен. Народа е казал, казана дума - хвърлен камък. А каквото са обещали от ГЕРБ винаги са го спазвали. Спокоен съм за бъдещето на децата си ...защото отиваме в ШвеДция.
22
3
 
11
 
! Отговори
МАНГАЛИСТАН преди 9 години
ДОКАТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЛАЩАТ СОЦИАЛНИ ИЗДРЪЖКИ НА *** С 23 ДЕЦА,И НА АРАБИ "БЕЖАНЦИ" С 21 ДЕЦА И 3 ЖЕНИ ( каквито случи вече имаме ),не само няма да спестят 2 милиарда, НО ЩЕ ВЗЕМАТ ОЩЕ 20 МИЛИАРДА ДЪЛГ