България първа в ЕС ползва помощта за научни способности

Танев: Финансирането на науката е близо до трагично ниски размери
Обновена: 3 мар 2015 12:10 | 3 мар 2015 12:09, Елка Василева
15
България първа в ЕС ползва помощта за научни способности
Снимка: архив, Булфото

България става първата държава от ЕС, която ще се възползва от помощта на Европейската комисия за развитието на нови научни способности. Това съобщиха министърът на образованието и науката Тодор Танев и еврокомисарят за науката и иновациите Карлуш Моедаш.

За България днес е много важен ден - не само национален празник, но и в отбелязването на напредък в областта на изследванията, посочи еврокомисарят. България е за пример, тя е първата, която се включва в новия инструмент за помощ от ЕК в тази област, добави той.

Моедаш поясни, че т. нар. инструмент ще разполага с около 20 милиона евро бюджет в следващите пет години. Срещу тези средства ще бъдат осигурявани съвети за подобряването на човешките ресурси в държавите от ЕС в областта на науката. Не става дума за пари, а за осигуряването на помощ за развитието на човешкия капитал, уточни еврокомисарят.

Развитието на иновациите, основани на конкурентни и качествени изследвания, са обща цел на Европа, заяви министър Танев. В последните години бяха създадени нови работни места единствено във високотехнологични фирми, които бележат ръст на продажбите от 26 на сто, отбеляза той.

По неговите думи бежанският въпрос е въпрос на грамотността в XXI век. Винаги, във всеки век, е имало проблем с грамотността. Пари, които се дават на хора, неподготвени да ги използват, са хвърлени на вятъра, коментира Танев.

Твърдо уверени сме, че правителствата решително трябва да преосмислят своята политика към изследователите и научните организации, за да разчитат на тях за създаването на ресурс от нови поколения изследователи и млади хора, способни да създават иновативни продукти, посочи той.

По неговите думи финансирането на науката в България е близо до трагично ниски размери. Надявам се, че скоро въпросът с финансирането ще достигне поне до мащабите отпреди кризата, но и това би било недостатъчно, отбеляза Танев.

Министърът коментира, че преодоляването на този  проблем би дошло с европейска помощ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: наукаекТодор Танев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Тиквата спря парите за наука и заедно с "проф" Игнатов ликвидира каквото беше останало. После го уволни за несправяне с работата, а после народа уволни него. След това започна с циркаджийски номера. И сега пак е на власт. Как става това?
12
1
 
3
 
! Отговори
me преди 9 години
"Срещу тези средства ще бъдат осигурявани съвети за подобряването на човешките ресурси в държавите от ЕС в областта на науката. Не става дума за пари, а за осигуряването на помощ за развитието на човешкия капитал, уточни еврокомисарят."Демек, ще се дадат едни пари, на едни консултанти, които да ни кажат, че трябва да увеличим инвестирането в наука, а ние да им отговорим, че няма от къде. И пари за наука ще продължи да няма, защото са важни магистралите. И метрото. И втората кабинка.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СС Съгласяваш се - *** на ЦРУ.. Да удряш по образованието е удар против държавността и народа... Лош човешки материал - дори и *** е по-добър човешки материал от англичанина и американеца.
10
0
 
9
 
! Отговори
СС преди 9 години
Да, унищожиха ни науката нарочно, съсипаха образованието за да няма добре подготвени хора за науката, сега давайте да наливаме едни пари за да подобрим човешкия фактор. А той в България е повече от трагичен, наистина лош матРЯл!! Докато не се затегне висшето образование няма да има качествени хора в науката, откъде да дойдат, от луната ли да паднат!!! *** ли сте, или май идеята е пак да се приберат едни пари!!!!!!!!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Т.е. толкова сме зле с науката, че сме първи на опашката за помощи от ЕС...
8
2
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
За какво ни е наука. Заводите и произодствените предприятия са разрушени.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
20 милиона Евро малей много пари бе.. ръка на кой целуваме на Обонго или на кралицата майка
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pari,koito shte badatotkradnati ot gerb 100%
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ни трябва помощ! Трябва ни свобода!
4
3
 
9
 
! Отговори
Хахото преди 9 години
До 102030Наистина, помисли защо! Не е понеже ЕС не ни дава пари. Въпросът е "Къде отиват парите и стигат ли те до обикновеният човек?". А следващият въпрос е: "Кой разпределя парите от европейските помощи?". Като си отговориш на тези два елементарни въпроса ще осъзнаеш какво глупост си написал за "сутеньора и проститутката".
3
0
 
15
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
"Пари, които се дават на хора, неподготвени да ги използват, са хвърлени на вятъра, коментира Танев."А какво става с пари, дадени на хора, подготвени да ги краднат?
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, нали бяхме най-добрите по полупроводниците !
1
4
 
13
 
! Отговори
102030 преди 9 години
Веднага се сещам за Дянков и феодалните старци. Европейците ни помагат, като сутеньор на ***. При цялата така наречена "помощ" сме все по-бедни. Защо?