Плевнелиев: В този ден българите заставаме като един

"Трети март е дата, на която България се върна на картата на Европа"
Обновена: 3 мар 2015 21:56 | 3 мар 2015 19:08, Камелия Цветанова
615
Плевнелиев: В този ден българите заставаме като един
Снимка: БТА

В днешния празничен ден всеки българин, където и да е по света да се намира, ще издигне българското знаме. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като прие почетния строй на представителните части на Българската армия в присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева, министри, депутати и зипломати на площад "Народно събрание" в столицата, където се проведе тържествената проверка-заря по случай Националния празник на България - Трети март.

Още по темата
„Нека, когато над главите ни вятърът развява родния трибагреник не забравяме, че нашата нация бе лишена от самостоятелност и собствен път на развитие. Ако днес можем да се наречем свободни, не би било възможно без Раковски и Караджата, Ботев и Левски, будителите и възрожденците, строителите на съвременна България. В този ден българите заставаме като един, от подвига на съединението и акта на независимостта“, каза той.

"Трети март е онази паметна дата, на която България се завърна на картата на Европа. Този триумф на историческата справедливост бе мощен стимул за развитие, но само първа стъпка в дългия път на политическо и обществено изграждане на Третата българска държава", заяви държавният глава.

Той добави, че днес се покланяме „пред делото на знайните и незнайте български жертви“.

„В този ден, сме обединени в своята признателност и почит към хилядите воини – румънци, финландци, украинци, литовци и други войни, загинали в освободителната Руско-турско война. Подвигът им няма да бъде забравен и българския народ винаги ще се прекланя пред тяхната саможертва”, каза още Плевнелиев.

Той припомни и думите на стария поборник Цеко Петков към българските опълченци пред Самарското знаме: "Нека това знаме да изходи открай-докрай родната земя, нека то отрие сълзите на тъжните очи на нашите майки, жени и дъщери, да бяга под това знаме всичко поганско, зло и нечисто, а след него да легне мир, тишина и благоденствие." Наистина тази благословия се превърна в  пророчество, заяви президентът.

Росен Плевнелиев изрази убеденост, че в нашия век на изпитания и предизвикателства ще съхраним възрожденския стремеж на българите да изковем своето достойно място в европейското семейство и да бъдем равни на другите европейски народи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


615
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
3
 
0
 
! Отговори
Турско КВО? преди 9 години
Абе сънародници земете четете малко и стига спекулирахте с тва "РОБСТВО"!РОБСТВОТО е тъпите ни кратуни ***! Вие не знаете какво е да си РОБ и нашите родители и прародители също не знаят защото не са го изпитвали. Ние сме промити мозъци и повтаряме като папагали робство робство но робство не е имало никога! Браво за празниците, но те няма да ни излекуват от глупостта, трябва много кръв и пот зад която да седи интелект!
355
1
 
8
 
! Отговори
петко преди 9 години
Има над 450 коментара до сега!.Прочетох около 50 коментара и установих, че аз съм поредния коментатор, който ще връчи червен картон на този ***. Срам и позор за президентската институция, такова посмешище не се е пръквало с десетилетия, това чехълче е долен дупедавец и българо-УБИЕЦ на нациата! ПОЗОР!
354
1
 
17
 
! Отговори
морски преди 9 години
Да,заставаме като един,срещу теб,президентско ***!
353
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
31000 РУСКИ ВОЙНИЦИ СА ЗАГИНАЛИ САМО В БОЕВЕТЕ ЗА ПЛЕВЕН!!!И НИТО ДУМА ОТ ТОВА *** ЗА РУСНАЦИТЕ!!!СРАМ И ПОЗОР!!!НЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ И ЕДНА КАПКА РУСКА КРЪВ!!!ВЕЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА НИ СОВОБОДИ ОТ АМЕРИКАНО-ТУРСКОТО РОБСТВО!!!РОБИ ЗАВИНАГИ!!!
352
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левски е казал-Тоз ,който ни освободи,той ще ни зароби...Та смотани кажете кой ни освободи ?
351
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите сме предатели, не заслужаваме и една капка пролята руска кръв.Заслужваме си съдбата - до 20 години няма да има България и българска нация.Предателите никой не ги обича и уважава.Ще станем турско- арабска провинция.Честито Предатели!
350
1
 
34
 
! Отговори
Бял циганин преди 9 години
Народна трагедия е, да имаш *** за президент!
349
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срам и позор е тоя никаквец и предател!Още малко ще каже, че американците е ЕС са ни освободили от турско робство!Забелязахте ли- мюфтията беше зад него, но не и руския посланик!Малък и *** народ, единственото успокоение е, че няма да ни има много скоро- сами се затрихме, защото сме роби и предатели като чучелото прецедент!
348
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коя война, *** безсрамници? Кога е била, между кои държави е била ?Ей,много ви е страх, жалки български майцепродавци, да споменете само името й на тази пуста РУСИЯ,но помнете ми думите ще бъдете убити с камъни за продажната си политика.
347
8
 
1
 
! Отговори
внуците преди 9 години
Освобождение от Джихадистите ИДИЛ трябва вместо Османско да се казва официялно в История на България , защото сегашна Сирия е участник в Османска Империя 400 години като се погледне в гугъл старата карта на Османска Империя граници става пределно ясно на всеки че сегашните внуци ИДИЛ са наследниците , внуците са си внуци
346
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога му изтича мандата на тоя, че вече не се търпи?
345
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пфу!
344
44
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Освобождаване " от руснак си е живо ЗАРОБВАНЕ!
343
47
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма друга държава, която постоянно да си избира за национален празник датите на заробването и!Първо беше 9. Септември,А сега 3 Март! Да величаеш датата, символ символ на заробването ти, това нормалният човек трудно го приема.
342
4
 
52
 
! Отговори
мравка преди 9 години
НЯМА В БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК ДОСТАТЪЧНО ОБИДНИ ДУМИ ЗА ТОЯ НЕГОДНИК.ОТ КАКТО Е ПРЕЗИДЕНТ НИТО ВЕДНЪЖ НЕ Е СПОМЕНАЛ ЧЕ Е ИМАЛО ПЕТ ВЕКОВНО ЧЕРНО ТУРСКО РОБСТВО,ЧЕ РУСИЯ НИ Е ОСВОБОДИЛА.ТАКА БЕ И С МИЛИОНЕРА ПЪРВАНОВ. ЧЕТЕ ЛИСТЧЕТАТА ИЗПРАТЕНИ МУ ОТ ПОСОЛСТВОТО НА С.А.Щ. ,НО ЦЯЛ НАРОД ВИЖДА КАКВО НИЩОЖЕСТВО НИ Е ПРЕЗИДЕНТ.ПОЗОР БЪЛГАРИ, ЗА ВСИЧКИ НИ!
341
4
 
70
 
! Отговори
Той е преди 9 години
В този ден, сме обединени в своята признателност и почит към хилядите воини румънци, финландци, украинци, литовци и други войни, загинали в освободителната Руско-турско война. Ами нямало ли е руснаци бре, ***? Или американогейските ти господари са ти забранили да ги казваш? Преди година се казваше само Освобождението, без да се уточнява от кого, сега пък се споменават всички други, само не и Русия, егати продажните дупедавци!
340
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Баба Вуна......На кой викаш *** *** дърта вълнясала бабичка.
339
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Баба Вуна ......Пусни си Щатланджу.. 27 епизод
338
1
 
1
 
! Отговори
moro преди 9 години
До blee po tup komentar ne biah chel
337
4
 
50
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Чудя се дали са много желаещите да откъснат чутурицата на този прецедент и да му я натикат там дето слънце нивга не видяло...?