Калфин: Правителството щеше да подаде оставка без дълга

Държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа
Обновена: 3 мар 2015 19:25 | 3 мар 2015 15:57, Камелия Цветанова
158
Калфин: Правителството щеше да подаде оставка без дълга
Снимка: БТА, архив

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин.

Още по темата
По думите му, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка.

Калфин смята, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено.

„Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?“, коментира той.
 
По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение.
 
„Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията“, настоя той.

Както Dnes.bg писа парламентът ратифицира договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро до 2017 година миналата седмица след бурни дебати.

Съдбата на дълга висеше на косъм, защото първоначалната позиция на АБВ и ДПС беше, че ще гласуват против ратификацията.

След като финансовият министър Владислав Горанов обаче обеща, че поне 2 милиарда лева от дълга няма да бъдат похарчени, депутатите от двете групи гласуваха „За“ заедно с тези от  ГЕРБ и РБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: дългоставкаКалфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПОКО БЕ ХОРА ,ЩЕ СИ ВНЕСЕМ СИРИЙЦИ ДА ЪИВЕЯТ И РАБОТЯТ И ЩЕ С Е ОПРАВЯТ НЯКОЙ!!!!!!!!!!!
104
0
 
7
 
! Отговори
8 преди 9 години
другарю Калфин,без заема правителството щеше да подаде оставка,а сега ще профука заема за отрицателно време неизвестно за какво и пак ще подаде оставка.
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дьонме!
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плаши ли ни що ли? Ами айде де!
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
добре де, заема бил нужен - защо не теглихет 4 милиарда тази година и като видиет се трябват още - другата година пак 4 милиарда,а вие изтеглихет шоково 16 милиарад за 3 години, кой ще ви повярва, че няма да припипате от тези парички?
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин - вън!
99
0
 
7
 
! Отговори
Magi преди 9 години
толкова много иска да е министър,че е готов да гласува какво ли не
98
0
 
8
 
! Отговори
abv преди 9 години
A BE PREDATELIA TI SI PAZI6 SOBSTVENIAT ZADNIK I ZATOVA GLASUVA ZA6TOTOM PRI NOVI IZBORI 6TE VIDI6 PARLAMENTA PREZ KRIV MAKARON I OSTAVA6 POLITI4ESKI INVALID TI SI SAMO ZA KOKALA NO VREMETO VI IDVA
97
0
 
12
 
! Отговори
Водняк преди 9 години
Добре де г-н Калфин (теле), а мога ли да попитам кой и как ще връща тоя заем ?
96
0
 
13
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
До Пламен 109Сериозно ли току що каза, че Бойко е спечелил изборите с мисъл? Вярно? Ти чуваш ли се какви ги говориш? Чуваш ли се каква глупост изръси току що?
95
1
 
12
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
"Правителството щеше да подаде оставка без дълга" И това е лошо защото?
94
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подавайте всички.
93
1
 
20
 
! Отговори
ВЕСА преди 9 години
АМИ ,ДА ПОДАВА БЕ ,КАЛФИН - ТИ САМИЯТ СИ УБЕДЕН ,ЧЕ ТОЗИ БЕЗХАБЕРНИК НЕ СТАВА ЗА ПРЕМИЕР ! ТАКИВА КАТО ТЕБ ГО ТЛАСКАТ НА ДЛЪЖНОСТИ ,ДЕТО НЕ СА ЗА НЕГО ! ОНЯ ,РАДАН ТРЪГНА ДОБРЕ ,КАТО КАЗА ПРАВИТЕЛСТВО БЕЗ БОРИСОВ ,НО И НА НЕГО ,КАТО НА ТЕБ ,ВИ ЗАПУШИХА УСТАТА С ПОСТОВЕ И МНОГО ПАРИ ! ПЪРВАНОВ НЕКА СЕ ЦЕПИ НА ДВЕ ОТ ТАКИВА ВЕТРОПОКАЗАТЕЛИ ,КАТО ВАС !
92
14
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Една шепа кресльовци опищя сайта. Коментарите са на хора, които отказват да мислят.Като спечелите избори, ще кажете как се управлява, но за да стане това, вашите фаворити трябва да започнат да мислят и вие заедно с тях. ... , ако можете!
91
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин проклет да си ти и продажното правителство
90
2
 
17
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 103. Нема нерви ли народа, олеее, то затова чака да се съберат няколко дни празници че да хукне по курортите. Даже на някои не им пука за празника, важното е да се иде някъде, да се яде и пие!! Немал нерви народа, то ако немаше нерви щеше да е отдавна на улицата!!!
89
2
 
32
 
! Отговори
Перфектно преди 9 години
Калфин: Правителството щеше да подаде оставка без дългаПросто отлагаме неизбежното. След време колко ще теглим 32 ? Без икономика как ще ги връщаме тези пари? То скоро читаво население няма да остане , кой ще работи ? Ние ще сме първата държава в света изчезнала поради глупостта на ръководителите си и тази на народа в по-голямата му част.
88
4
 
18
 
! Отговори
шегаджия преди 9 години
г-н иваипо муфтин все пак какъв е ляв десен криво ляв креатура гоце или тикво поклонник няма значение мажното е власт и много папане ще ви баламосва още 10 г
87
3
 
19
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
Защо да била катастрофа без дълга??? Какво пречи да се свият излишни разходи с 2-3 млрд.лева тази година и още толкова догодина??? Излишни хрантутници има на всички нива, а неефективното харчене през бюджета от над 30 млрд.лева годишно е на рекордно високи нива. А, или викате, така най-лесно, да има пари за харчене, че да не се налагат тежки и непопулярни реформи...
86
3
 
35
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
Калфин, Вие просто сте най-големите престъпници и мястото ви е в затвора, а всичко което сте заграбили трябва да го върнете двойно.