52% от българите недоволни от кабинета, пишат му 3.32

Медиана: При нови избори ще имаме отново шарен парламент
4 мар 2015 19:37, Анисия Иванова
157
52% от българите недоволни от кабинета, пишат му 3.32
Кольо Колев при представянето на данните на "Медиана". Снимка БТА

Оценката на обществото за първите сто дни на кабинета е среден 3.32 по шестобалната система. Това показват данни от национално представително проучване на "Медиана", направено между 21 февруари и 1 март сред 998 души, представено от Кольо Колев.

Според електоралните нагласи при нови избори днес бихме имали отново шарен парламент. ГЕРБ би получил 22.8 на сто, БСП лява България - 16.9 на сто, ДПС - 9.3 процента, ПФ - 5.4 на сто, "Атака" - 4.4 на сто, РБ - 3.2 процента, АБВ - 2.7 на сто. ПФ и "Атака" отбелязват леко покачване, а при Реформаторите се забелязва известен спад, отчитат от "Медиана".

Общият скептицизъм и негативизъм по отношение на настоящата власт не водят обаче след себе си желание за нови предсрочни избори - 17 на сто смятат, че е добре да има предсрочен вот в близките месеци, докато 55 на сто са на обратното мнение, отбеляза Колев.

Според него причините са, от една страна, общото недоверие към политиците и политическото въобще и умората, а от друга - липсата на ясна политическа алтернатива.

Колев коментира, че промяната на политическата власт не е променила дълбокия песимизъм по отношение на бъдещето на страната. Според данните на "Медиана" оптимистите по отношение  на бъдещето на страната са 12 на сто, а песимистите са близо четири пъти повече - 44 процента.

За първи път от последните пет редовни правителства наблюдаваме такова високо ниво на песимизъм и негативизъм по отношение на управлението в началото на неговата работа, каза социологът, цитиран от БТА.

Проучването показва, че за 24 на сто от анкетираните новото правителство "вдъхва доверие", докато 52 на сто смятат, че то по-скоро разочарова. 19 на сто вярват, че това правителство ще успее да подобри положението в страната, 33 на сто смятат, че ще го влоши, а 35 на сто - че нито ще го подобри, нито ще го влоши.

Колев отбеляза различни причини за тези обществени нагласи. Като основна той посочи икономическата криза, изправила много домакинства пред сериозни трудности. Според данните 59 на сто от хората икономисват от дрехи и обувки, а 21 на сто са спрели да ги купуват, 55 на сто отговарят, че икономисват от храна. 44 на сто смятат, че ще се наложи да свият разходите още през следващите два три месеца, а един процент планират да "се поотпуснат малко", отбеляза социологът.

Според него върху кризата се наслагват и политически фактори - загубата на "Южен поток", външния дълг, събитията в Украйна и позицията на България по тях. Дебатите и гласуването по външния дълг са дали сериозно отражение върху данните за доверието в правителството и общите нагласи по отношение на бъдещето - 11 на сто одобряват взимането на този заем, а 62 на сто са против.

Според Колев образът на Русия като агресор, а САЩ и НАТО като радетели на мира, справедливостта и демокрацията не издържа критиката на общественото мнение. Отговорността за събитията в Украйна се открива в много по-голяма степен в САЩ, отколкото в Русия - без последната да е оневинена изцяло, смята социологът.

Съответно нагнетяването на напрежение в отношенията с Русия засилва анти НАТО настроенията, посочи Колев. Според 33 на сто при евентуален конфликт НАТО-Русия България трябва да напусне блока, а според 9 на сто - че страната ни трябва да остане в алианса. За бази на НАТО в страната се обявяват 14 на сто, против са 52 процента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
морски преди 9 години
България ВЪН от НАТО!
105
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не са 52 % а 90% пълен ПРОВАЛ
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен "Тая гнус червен Кольо" От същата дупка от която изпълзя и лилавокафяв Тиквун Тиквич Премиеров - УСА ставленици.От 25г все едни и същи българофоби.
103
2
 
6
 
! Отговори
Тези тото да пускат преди 9 години
Тея тото да пускат, по-голям шанс имат да познаят нещо. Не им вярвам на ни един от процентите. На опъки да им тълкувате изводите, ще сте по-близо до истината.
102
1
 
15
 
! Отговори
az преди 9 години
NE 52% a 92% minimum nikoi ne gi iska tiq BOKLUCI v parlamenta
101
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пиша му - 10!
100
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На рузките *** особено не им се харесва политиката на независима българия, но... Това е положението.
99
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оценката ми е 2- за кабинета
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na bat Koljo ne mu vqrvam!
97
7
 
9
 
! Отговори
агенция Ментиана преди 9 години
Ха-ха, шмекера Червен Кольо отново изкара торбата с лъжите. Само,че вече и столетницата дали ще му повярва, след като я прецака предния път и тя сънуваше победа ?
96
3
 
19
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 9 години
Аз пък, му бях писал точно-слаб 2.00!
95
0
 
8
 
! Отговори
Е как преди 9 години
Много ясно че казва истината, нали е Кольо Истината :)))))
94
4
 
22
 
! Отговори
boc преди 9 години
Подкрепата на Борисов за Пеевчетата Лазаров и Писанчев ще е "Лебедовата песен на пожарникар-Генерала", който се наду** на Доган за пореден път и спазари бъдещето на България за 16 млд заем, който да изпапат заедно!Абе казвах му на Бойко, че който се заиграе с ДПС е аут, но той не ми повярва!Бойко приключи!До тук беше!Аааа, и голямата му любов на него и на Президентчето му Плевнелиев с хамариканците и проамериканската им и антиевропейска политика, рано или късно ще им изядат главите.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИПОNAZ PROIZLIZAM OT NISHTOTO I OBICAM VAS NISHTITE
92
1
 
1
 
! Отговори
ИПОН преди 9 години
до 131, отново анонимен. Поне е ник, и често го използвам в този форум, а ти кой си?
91
12
 
9
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
Вижте го на снимката колко е червендалест този соц. манипулатор. 3.32 била оценката на обществото за кабинета - а, бе мушморок, как 998 специално подбрани "удобни" анкетирани се оказаха обществото. А коментарът, че това е правителството от последните пет с най-висока песимистична оценка в началото е върхът на лъжата - че Олигошарски стартира с минус дори.
90
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
COVEKA KAZVA ISTINATA
89
1
 
3
 
! Отговори
ИПОН преди 9 години
До 127. Ами май недУразумението си ти. И анонимник, разбира се.
88
7
 
12
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Този червен маймун докога ще ни баламосва с нагласените си соц. проучвания. Веднага лъсват внушенията му, че при нови избори БСП, ДПС и "Батака" ще имат повече депутати от сегашните управляващи. А, бе домат, нали се беше отказал, защо пак се пръкна да мърсуваш?
87
1
 
4
 
! Отговори
Избягал преди 9 години
А долара вече гони 1.76 лева за долар!това е чудесна новина