Азербайджан е ключов партньор за енергийната ни сигурност

Искаме повече инвестиции от Азербайджан, заяви Плевнелиев пред Алиев
4 мар 2015 14:17, Елка Василева
16
Азербайджан е ключов партньор за енергийната ни сигурност
Илхам Алиев и Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

България и Азербайджан са свързани от искрено приятелство, споделят общи позиции по много въпроси от дневния ред на сътрудничеството в Черноморския регион и са готови да надградят двустранните си отношения както в областта на енергетиката, така и в сфери като фармацията, информационните технологии, земеделието и производството на храни, изграждането на инфраструктура и туризма.

Това беше общата позиция на президентите на България Росен Плевнелиев и на Азербайджан Илхам Алиев, които разговаряха на „Дондуков“ 2. Двамата подписаха в Гербовата зала на президентската институция съвместна декларация за стратегическо партньорство между двете страни, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
Азербайджан е ключов партньор в усилията ни за диверсификация и повишаване на енергийната сигурност не само на България, но и на Югоизточна Европа, подчерта Плевнелиев.
 
По време на разговорите беше изтъкнато, че Азербайджан е посочен като стратегически партньор на ЕС по отношение на енергийната сигурност в обявената миналата седмица концепция на ЕК за Енергиен съюз.

Росен Плевнелиев подчерта, че постигнатата договореност с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ годишно е в основата на енергийното сътрудничество между България и Азербайджан за преодоляване на зависимостта на страната ни само от един доставчик и е предпоставка за реална диверсификация за всички държави от региона. България има готовност да разшири обхвата на договореностите за доставките на газ от Азербайджан, заяви още държавният глава.
 
Плевнелиев подчерта, че междусистемната газова връзка между България и Гърция (IGB) е интегрална част от Южния газов коридор. Реализирането на този важен за България инфраструктурен проект ще осигури достъп на страната ни до Трансадриатическия газопровод, което заедно с интерконектора с Румъния ще открие пътя за пренос на каспийски газ към страните от Вишеградската четворка.
 
Президентът Плевнелиев заяви своята подкрепа за задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и Азербайджан.

Илхам Алиев акцентира върху необходимостта от засилване на сътрудничество в Черноморския и Каспийския регион, което ще допринесе за по-голяма предвидимост в отношенията. Изграждането на скоростна жп връзка между Европа и Азия ще разкрие нови възможности за икономическо сътрудничество. Българският държавен глава подчерта ролята на България в региона на Балканите, което разкрива възможности за реализирането на съвместни регионални проекти с Азербайджан.
 
„Искаме да насърчим повече инвестиции от Азербайджан в България“, заяви българският държавен глава. Съществува сериозен потенциал за реализирането на конкретни проекти в областта на битовата газификация и изграждането на инфраструктура за съхранение на газ в България и Югоизточна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До anonimen След 8-10 години експортният потенциал на Баку може да достигне 25 милиарда куб.м. от които 6 милиарда в западните региони на Турция .Очевидно е, че обемите азерски газ не могат да повлияят на ситуацията на европейския газов пазар. На своя ред, Туркменистан, на който ЕС обръщаше огромно внимание, се ориентира към Китай и се ограничаваше само до политическа подкрепа за европейския проект. ЕС така и не успя да получи от Ашхабад подписването на конкретен документ.
8
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Южен газов коридор - Очакваната дължина на проекта - 3500-4000 км. Обявената стойност на проекта - от порядъка на 45 милиарда долара. При това през първия етап пропусквателната способност на новия газопровод се оценява на около 10 млрд. кубически метра газ годишно (от Азербайджан), с възможност за по-нататъшно разширяване до 20 млрд. куб. метра газ годишно (при включване към проекта на Туркменистан и Ирак, се очаква обем на износ в размер на 30 милиарда куб. метра годишно). Този проект обаче се забавя и е твърде проблематичен (едва ли ще бъде реализиран преди 2022-25 г.)
7
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Южен газов коридор - проектът за разширяване на Южнокавказския газопровод (Баку - Тбилиси - Эрзурум), както и изграждането в Турция на газопровода TANAP и неговото удължаване към Европа (газопровода TAP). Очакваната дължина на проекта - 3500-4000 км. Обявената стойност на проекта - от порядъка на 45 милиарда долара. При това през първия етап пропусквателната способност на новия газопровод се оценява на около 10 млрд. кубически метра газ годишно (от Азербайджан), с възможност за по-нататъшно разширяване до 20 млрд. кубически метра газ годишно (при включване към проекта на такива страни, кат
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срам и позор . Вчера на тържествата да не бъде поканено едно руско официално лице и да не бъде спомената Русия даже.Срам.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При господин Местан го очаквам днеска
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
постигнал уговорка , а през коя тръба ще мине газът бе Плевнелиев , през *** ти ли , такъв *** още не сме имали , дано да го убият и него
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
смешника искал повече инвестиции , че искай от ЕС бе *** , или от американските ти партньори ,
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плюнката се хвърли да отработва поредния утопичен проект, спуснат му от Американското посолство. То не бе Набуто, то не бе Азербайджански газ...Той и неговите ментори ни се провалиха трите основни енергийни проекта - Южен Поток, Белене и Бургас Александропулус.Не били ни нужни, понеже били Руски, ама сега Словакия, Унгария и Финландия точно руски АЕЦ ще строят. Като изпуснахме питомното, сега продължаваме интензивно да гоним дивото...
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С всеки изминат ден комсомолският секретар Плювналиев става все по-неадекватен!Наистина здравната ни система - и преди всичко личните лекари на политиците ни и персонала в правителствената болница-се нуждаят от реформи и усъвършенстване...