НС спря износа на дървесина за 3 месеца

"Атака" поиска забраната да е безсрочна, БСП - контрол върху сечта
4 мар 2015 15:49, Анисия Иванова
30
НС спря износа на дървесина за 3 месеца
Снимка, архив: Булфото

Парламентът прие решение за спиране на износа и изпращанията на необработен дървен материал. Мораториумът влиза в сила от обнародването му в Държавен вестник и ще е в срок за три месеца.

Министърът на земеделието и храните е задължен да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал - стоки с кодове 440110, 440320, 440391, 440392 и 440399 по Комбинирана номенклатура, съгласно регламент за изпълнение на ЕС, за срок три месеца, съобщи БТА.

Още по темата
В същия срок трябва да бъдат предложени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч.

От "Атака" настояваха мораториумът да е безсрочен, но предложението им не беше прието.

Заместник-председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова от "БСП лява България" заяви, че групата подкрепя мораториума, но при условие, че в рамките на три месеца се направят законодателни промени, които да повишат контрола върху сечта.

Тя изрази надежда, че и по тези стъпки ще има консенсус между парламентарните групи, както е било при обсъжданията в земеделската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
19
 
! Отговори
сб преди 9 години
140 години са нужни , за да може една гора да е ефективна! В МОМЕНТА Е НУЖНА НАИСТИНА ПЪЛРА ЗАБРАНА НА СЕЧТА ! тЪЖНО МИ Е ЗА НАЦИОНАЛЕН ПАРК КАРАНДИЛА ! ОСТАНА БЕЗ ГОРА ! ЗАЩО ПРЕХОДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА С ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ? ДОКОГА? ИЗСИЧАНЕТО НА ГОРИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЯВЕНО ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО ! ДА БЪДЕ ОБЯВЕНО ЗА КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ! СРЕЩУ НЕГО ДА СЕ ИЗПРАВЯТ ВСИЧКИ СИЛОВИ ИНСТИТУЦИИ ПО СВЕТА ... НАШИТЕ ДЕЦА ПО ЧУКАРИ , ПЯСЪК И ЧАКЪЛ ЛИ ЩЕ ЖИВЕЯТ? мЪРТВИ ПОЛИТИЦИ- МЪРТВА ПРИРОДА!
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тоя Орешарски бе, ДПС се отчита на всяко правителство от 90-те години. Както ги настъпиха с репортажи по телевизията, така "подкрепиха" за заема. То затова бяха и репортажите в проправителствените телевизии. Много сме наивни това българите.
20
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещата са много прости,но няма воля и интереси да се решат! Да се дава разрешение за сеч само на фирми ,които преди това са залесили.Залесяваш 5000 д/ка имаш право на сеч върху 3000 д/ка.Не си залесил - не може да сечеш. Така е и в селското стопанство-жъне този , който е засял.
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И през Лещен, над Гоце Делчев от години минават по няколко джугана на ден.
18
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законният износ ще го забранят и то само за 3 месеца,но кой ще "забрани" контрабандата ,след като и "ръководните и отговорни" органи , активно участват в нея?
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Три месеца за замазване на очите на овцете. Иначе това е цената на подкрепата от ДПС за 16-те млрд.. Волно да си секат дърва.
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАЩО САМО ЗА 3 МЕСЕЦА? СИГУРНО ДЪРВЕНАТА МАФИЯ ИМА СТАБИЛНО МНОЗИНСТВО И В ПАРЛАМЕНТА! ЕТО ЗАЩО, СКОРО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ ГОРИ!
15
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миналата година засадихме 17 орехови дръвчета в мерата около село. Вчера ходихме да ги видим, всичко до едно е изкършено. А щяхме да засадим още десетина пауловнии, но се отказахме. Няма смисъл. Това са варвари...
14
0
 
27
 
! Отговори
Да добавя преди 9 години
а в емонска стара планина, аз знам от 2009, слизат по 50 джугана на ден!!!!!Това как може да стане без депутати?????
13
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спрели, а пътя през браздата? В Ивайловград контрабандният път е като магистрала! Да точно тоя дето завива от шосето и минава през браздата! Това е така от 18 г. И няма да се промени!А как мислите, защо прохода Твърдица -Елена е затворен за ремонт вече 20 години? Аз минах преди 3, просто да видя какво става. Асфалт няма, калдаръм тук там, и камиони с натоварени дърва!а като спуснах на поляната пак камиони и джипки! Ще спрете сечта друг път, та нали ВИЕ сечете гората!
12
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко е трудно в България да накараш държавната машина да работи....след 100-тици репортажи най-накрая някаква активност по темата, която е много опасна, но ромите продължавата да секат на макс
11
1
 
37
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Ако някой сече гора трябва да се стреля по него на автоматичен!
10
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разследване на "Лесовъдните" фирми, които вместо 10 кубика, секат 100 и не залесяват след това!!!!!! Ако започне такова разследване, много ще се размирише работата, и за Горското, и на доста високо ниво! Браво на шепата будни българи, които не се умориха да подават сигнали и да правят репортажи, но това все още е нищо!
9
2
 
33
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
Ходи се гръмни ! И бабите знаят че износа на дървесина е на ДПС !
8
1
 
31
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 1Ореха ли ти унищожи горите, бе? Унищожението на горите ни започна още по времето на Костов 97-***. Тогава турски фирми направиха от бившите кравеферми на ТКЗС цехове за паркет и гатерите денонощно бичеха вековни дъбове за да се превръщат в паркет за Турция. Тази дейност в селата в подножието на Балкана продължава и до днес в някои региони.
7
0
 
36
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 9 години
ЩЕ СКЛАДИРАТ И ПАК ЩЕ ГИ ИЗНЕСАТСАМО ТОТАЛНА ЗАБРАНА ЗА ИЗНОС И ТО ЗАВИНАГИ
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
CHTE SKLADIRAT
5
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големите фирми в дърводобива са на Сидеров и любовницата му.
4
5
 
32
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
За пореден път Атака предлага нещо полезно с национално значение. Износа на необработена дървесина трябва да се забрани завинаги. Ако нещо ще се изнася (при контрол върху сечта), поне да е продукт на дървообработващата промишленост. Нямаме гори с мащабите на Сибир за да ставаме суровинен придатък на Турция или на друга съседна държава.
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забраната да е безсрочна и тия дето секат и мрънкат че работят за 45 лв на месец да ги хванат да залесяват. Ползата ще е по-голяма отколкото да метат улиците цял ден безсмислено.