Оставка №1 в кабинета: Вучков я даде, Борисов я прие веднага

Има ли път назад - вижте обобщение на днешните реакции по темата
Обновена: 4 мар 2015 19:40 | 4 мар 2015 17:48, Екип на Dnes.bg
100
Оставка №1 в кабинета: Вучков я даде, Борисов я прие веднага
Веселин Вучков. Снимка: архив, БулФото

Изненадваща първа оставка в кабинета – вътрешният министър Веселин Вучков се оттегли от поста на днешното редовно заседание на МС. Премиерът Бойко Борисов пък я прие светкавично.

Сам МВР шефът обяснява пред колегите си, че причината да се оттегли е това, че кабинетът не планира да проведе нова процедура за избор на главен секретар и шефове на ДАНС и ДАТО, въпреки че има нов Закон за МВР.

Още по темата
След като от ГЕРБ разчистиха пътя за промените в НС, се очакваше, че службите ще бъдат оглавени от нови лица. Лазаров, Писанчев и Китов обаче получиха неочаквана подкрепа от самия премиер наскоро, като Борисов на практика обвини предшественика си Пламен Орешарски за свършеното от тях в предишния мандат.

В тази си позиция министър-председателят изглежда сам срещу всички в управлението, тъй като и Реформаторите, и Патриотите поискаха рокади.

Логичният въпрос за оставката на Вучков по време на брифинга в МС с президента на Азербайджан Илхам Алиев видимо ядоса Борисов и той обяви, че това са „ченгеджийски номерца“.

От думите му не стана много ясно на кого е ядосан – на Вучков, на опозицията, на коалиционните партньори, но възмущението му, че го занимават с „дребни проблеми“ в стратегически важен ден, беше повече от явно.

Преди Борисов в МС темата коментира единствено вицепремиерът Румяна Бъчварова след настояване от медиите. Тя призна, че оставката на Вучков е неочаквана, но даде да се разбере, че новият МВР шеф пак ще е от ГЕРБ и ще се спази квотният принцип.

Новината за оставката на вътрешния министър хвана неподготвени и депутатите – както тези от опозицията, така и тези от управляващото мнозинство. Дори бившият вътрешен министър и близък до Веселин Вучков Цветан Цветанов призна, че е изненадан, а първите му коментари бяха лаконични и предпазливи.

Бившият МВР шеф обясни, че не знае мотивите за оттеглянето на министъра и поиска да ги чуе, преди да дава оценки. „Оставката не трябва да се приема”, дори каза Цветанов в един от първите си коментари. През целия ден той не престана да напомня, че докато оставката не бъде внесена и гласувана в парламента, тя не е факт. Зам.-шефът на ГЕРБ на няколко пъти изрази и надеждата, че Вучков няма да се оттегли.

Същата позиция заеха и Реформаторите в лицето на Радан Кънев. След като вече беше ясно, че премиерът Борисов е приел оставката на Вучков, лидерът на ДСБ обясни, че е останал с впечатление, че решението не е окончателно. И той, както и Цветанов, поиска да чуе мотивите на министъра.

Малко преди края на пленарното заседание вътрешният министър пристигна в парламента за среща с партиите от управляващото мнозинство. На разговорите присъстваха и двама вицепремиери – Меглена Кунева, в чийто ресор е сектор "Сигурност", и Румяна Бъчварова. Спешните преговори обаче не дадоха никакъв резултат. След тях Вучков обясни, че няма да се откаже от намерението за оставка.

Мнозинството в парламента обаче ясно даде да се разбере, че застава зад министъра. Радан Кънев обясни, че и четирите формации са дали подкрепа за работата му досега, както и двете вицета. „Проблемът не е политически, а юридически”, обобщи Кънев.

Самият министър също обясни, че се оттегля заради правно становище на Министерския съвет, според което не трябва да бъде откривана нова процедура за избор на шефове на ДАНС и ДАТО и главен секретар на МВР след приемането на нов Закон за МВР. Според Вучков такава категорично трябва да има – за да се спази начинът на действие отпреди година.

Така, макар и никой от политиците да не изрече публично имената на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар Светлозар Лазаров, стана ясно, че оставката е свързана с тях. Защото без новата процедура, която Вучков иска, двамата запазват постовете си. Ако имаше нова процедура и нов избор, дори и кабинетът отново да ги беше предложил, съществуваше вероятност президентът да не ги одобри, а по закон той има последната дума. Освен това Росен Плевнелиев вече обяви, че е против оставането на двамата на постовете им.

Опозицията коментира скандала по традиционния начин. БСП обяви, че оставката е знак за нестабилност, а ДПС го нарече вътрешен проблем на мнозинството. И едните, и другите обаче поискаха повече информация. Такава дойде под формата на няколко кратки изречения от Меглена Кунева, която от парламентарната трибуна обясни, че Вучков се оттегля по лични причини, и гарантира, че това няма да дестабилизира кабинета.

Впоследствие на консултациите при президента с представители на Реформаторския блок лидерът на ДСБ Радан Кънев отново призна, че се надява Вучков да промени мнението си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: МВРВеселин Вучков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
i преди 9 години
i kakvo sega - majkiat bg minister Vuchkov ste se varne li v mvr - barzo-barzo mu izpalniha usloviata?ili fbr ste go slaga da e majki danceur?
56
0
 
9
 
! Отговори
боц преди 9 години
Подкрепата на Борисов за Пеевчетата Лазаров и Писанчев ще е "Лебедовата песен на пожарникар-Генерала", който се наду** на Доган за пореден път и спазари бъдещето на България за 16 млд заем, който да изпапат заедно!Абе казвах му на Бойко, че който се заиграе с ДПС е аут, но той не ми повярва!Бойко приключи!До тук беше!Аааа, и голямата му любов на него и на Президентчето му Плевнелиев с хамариканците и проамериканската им и антиевропейска политика, рано или късно ще им изядат главите.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Свободата68OBSADIHA OSTAVKATA NA BOIKO BORISOV
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименHORATA -INVALIDI DA BADAT OSTAVENI NA GRIGITE NA BOGA--MISLETE ZA ZDRAVITE HORA
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SKORO I BOKO SHTE PODADE OSTAVKA--AZ IA PRIMAM VEDNAGA.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кухата тиква Боко трябва да си ходи ,а също и мекерето му Цв.
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Детска ми работа...."На ти куклата дай ми парцалите"...
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
sledvashtia za ostavka e kalfin , pitate zashto? zahtoto ne izplati intgegracionnite dobavki za hora s uvrejdania za mesec fevruari 2015 ostavi bolni hora bez pari za cial mesec tova e prestyplenie ne samo ostavka i v zatvora triabva da kalfin za tova
49
2
 
14
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Гребераст номер 1 приема веднага оставки! Браво мутро!
48
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя човек просто нямаше място в сбирщината от пладнешки разбойници, наречена ГЕРБ...
47
2
 
4
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
Така се получава винаги когато някой се самозабрави.
46
2
 
17
 
! Отговори
Вучков, тегли му преди 9 години
една майна на простата мутра, не си струва да му слушаш глупоститте, с какъвто се събереш, такъв ставаш!
45
3
 
14
 
! Отговори
SD преди 9 години
Боко , ще те учат да летиш .
44
1
 
22
 
! Отговори
123 преди 9 години
Ако тази оставка е началото на края на петорната крадлива коалиция, то това е един хубав ден за българската демокрация.
43
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Вучков достойните хора си тръгват като не им позволяват да работят.Нямаше да ти позволят реформи,камо ли Румънски варианти.
42
3
 
10
 
! Отговори
КОЙ преди 9 години
утре в подкрепа на Вучков срещу недосегаемите КОЙ ---18.00
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли задкулисие.Има и още какво.Има ли умни и красиви непримирими реформатори демократи...Преди имаше.сега,сега са част от статуквото,така че май няма.Кой ли ще запита гневно и страстно КОЙ? НиКОЙ.
40
3
 
7
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До ПАТРИОТПАТРИОТ = ИБРИК!БСП, ДПС и ЮРУШ отново в един отбор!Достойно поведение на министъра, щом ти връзват ръцете си подаваш оставката, не като Йовчев...Да живее България!
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коя е първата ЦСБОП или ОПГ?Отговора го дава римското право - първи по време, първи по право!В кръгът на майтапа
38
1
 
6
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Голям праз,хич не ми дреме!