За 4 месеца: Какво свърши Вучков в МВР

Промените в Закона за МВР и "Червеи"-те белязаха мандата му
4 мар 2015 15:52, Екип на Bulgaria On Air
19
За 4 месеца: Какво свърши Вучков в МВР
Снимка: БТА

Веселин Вучков изкара на поста министър на вътрешните работи по-малко от 4 месеца. За това време успя да прокара няколко законодателни промени, с които върна мобилните камери по пътищата и извади мегаструктурата ГДБОП от ДАНС.

В края на миналата година от синдиката на МВР настояха за оставката му заради инцидент с граничен полицай.

Още по темата
За няколко месеца като министър на вътрешните работи Веселин Вучков успя да прокара промените в Закона за МВР. Освен че извадиха ГДБОП от ДАНС и я върнаха в МВР, те доведоха до сливането на Криминална и Охранителна полиция в обща структура – Главна дирекция “Национална полиция”, и върнаха правото на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателя на ДАНС. Веселин Вучков за първи път въведе и длъжността заместник -главен секретар, което се разчете като знак, че не одобрява сегашния главен секретар Светлозар Лазаров.

Мандатът му ще бъде запомнен и с катастрофата на камиона с гранични полицаи, пазещи южната ни бразда от имигранти. Тогава един от полицаите загина, а синдикатът на МВР настоя за оставката на министъра. Вместо него оставка обаче подаде директорът на Гранична полиция Захарин Пенов. Вучков влезе и в спор с министъра на отбраната за ролята на военните в опазването на границата.

За да спре корупцията по пътищата, след нареждане на премиера Вучков въведе видеонаблюдение във всяка патрулка. А със законодателни промени успя да върне и мобилните камери на пътната полиция.

От предшественика си Йордан Бакалов наследи проверката по разработката "Червеи". А след като гръмна скандалът около нея, обяви, че оттук нататък вместо гръмки имена акциите ще носят номера.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.