Да се преразгледат договорите, ако Русия ще доставя газ през Турция

Калфин е поставил за обсъждане темата при посещението си в Москва
Обновена: 6 мар 2015 22:19 | 6 мар 2015 21:53, Елка Василева
57
Да се преразгледат договорите, ако Русия ще доставя газ през Турция
Снимка: Bulgaria On Air

Въпросът за доставките на газ чрез проекта „Набуко Уест” е бил поставен от вицепремиера Ивайло Калфин по време на посещението му в Москва преди ден. Темата е била обсъдена в контекста на решението на Русия да доставя газ през Турция и на възможността за преразглеждане на сключените договори. Това стана ясно от коментара на Ивайло Калфин за предаването Деня On Air с водещ Веселин Дремджиев.

“Aз поставих въпроса и то в същия контекст - ако решението на Русия е да доставя газ пред Турция, то да се преразгледат договорите. И на второ място казах, че Европа има готов изчислен, разработен проект. Така че, ако подобни доставки бъдат осигурени, то най-добрият път за това е „Набуко Уест”,” коментира Калфин.

Още по темата

Той подчерта, че в Москва доминира убеждението, че Европейската комисия третира несправедливо отделни проекти.

Калфин подчерта отново, че в момента няма алтернатива на руския газ, който влиза през Украйна за Европа.

В тази връзка той уточни, че „в момента Европа внася 40% от необходимия газ от Русия, като за страни от Източна Европа този процент достига до 80%”.

„Към момента няма изградена алтернатива, но не означава, че не може да бъде изградена“, коментира още Калфин и допълни, че в тази връзка могат да бъдат преразгледани и сключените договори с руската страна.

Вицепремиерът коментира и изказването на лидера в оставка на АБВ Георги Първанов, изразено по време на Националния съвет на партията, а именно, че споразумението с ГЕРБ за управлението е замразено. По думите на Калфин няма формално решение за замразяване, спиране на споразумението.

„Това, което Първанов каза, е, че то не се спазва”, коментира Калфин. Той допълни, че основните критики са свързани с това, че доста важни решения се взимат в противовес на записаното в споразумението, а именно - да се случват след обсъждане.

Гледайте още видео материали от "Икономика" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
10
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Не зная кой *** от БСП го предложи за Президент. Ами подай си веднага оставката комунистически ***.Та Русия да преразгледат договорите ???Па всички *** живеят само в БЪЛГАРИЯ....
29
9
 
35
 
! Отговори
[[ преди 9 години
ЦЯЛ ЖИВОТ ЩЕ СИ ОСТАНЕШ КАЛФА. ЧУДЯ СЕ ЗАЩО ПЪРВАНОВ ТЕ ТЪРПИ.
28
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин няма работа в Москва. Доставката на газ от чужбина е много повече търговски, отколкото социален въпрос.
27
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
izobshto netriabva da vi davat gaz ,....
26
9
 
43
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Нали бат' ви Бойко каза, че ще добиваме газ от Черно море, няма за какво да се безпокоим за доставките.
25
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** е Екс-Османска Държава така че сегашна Турция казва от къде да мине тръбопровода
24
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 32Терминала още не са го направели. Дребната подробност която пропуснаха за цената на американската газ е че ще се купува в САЩ а компресирането ,превоза и декомпресирането ще си е за сметка на Леитва. Все пак е добре че е някаква алтернатива нищо че е по скъпа.Но я кажи ние къде да направим терминал , маже би в Банкя? През Босфора кораби с втечнен газ не могат да преминават.
23
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 31Провери ли за цената на газта в Евростат.
22
19
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
литва си направиха терминал и не им пука за руската газ. ние останяахме единствените балъци да храним руската мафия
21
22
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продължават с "освобождението" ни руските,плащаме най скъпата газ, а вие св хранете с носталгия и компоти
20
10
 
49
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименЯвно не си сменил очилата, Германия ползва над 40% газ от Русия, останалите източноевропейски страни от 80 до 100%. От западно поклонници като теб ще внасяме след две три години газ с цени на поне 150% по-високи. Затова ако на теб ти дават пари от "Сорос" то ние ще трябва да затягаме колана. При такава ситуация да не се наложи спешно да се изнасяте от България от народната любов.
19
9
 
48
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Министерството на енергетиката на Украйна постави условие на европейския съюз. Ако Брюксел не иска да има проблеми с природен газ през зимата, той трябва да се разделят разходите в Киев на попълване на украинските подземни хранилища.По оценки на ЕС, през лятото, в украинските хранилища трябва да се натрупват около 20 милиарда кубически метра газ, за да се гарантира стабилни доставки на газ в Европа. Половината от парите Украйна изисква от ЕС.
18
11
 
48
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До Ни в коем случае А може да плати най-евтина цена.Повече от колкото в Германия. Ако исках да защитят интересите на своята страна и на своя народ по отношение на "Южен поток". Но уречения САЩ и ЕС правителството плюе на своя народ. Просто невероятно - Турция е изгодно, а България не е изгодно? Себе си това не е смешно? Ех, България, такава България....
17
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До няма начинЯ провери кой колко плаща за газта в Евростат ,защото не винаги каквото каже вожда Б.Борисов е вярно.
16
22
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - Това *** Калфин очевидно е в Москва за да продаде интересите на Българиякой го е упълномощил и изпратил? Като правителствен чиновник ли се явява или като партиен функционер?
15
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 33Явно *** си ти.Я кажи от къде ги измъкна тези данни. То бива да се лъже ама много рано си почнал явно да наваксаш че трябват кинти.
14
10
 
63
 
! Отговори
Джералд преди 9 години
Изпуснаха питомното, сега ще гонят дивото.Какво стана, нали щяха да носят с камили газ от Катар...???
13
20
 
65
 
! Отговори
Бултрас преди 9 години
Ако България беше обявила пълен неутралитет в началото на 90-те години,сега руският,азерският и казахтанският нефт и газ щеше да минава през страната да се взимат транзитни такси и цените на природните ресурси щяха да бъдат по-етини.А от там и всичко останало.Като включим леката промишленост ,туризма и земеделието на тази благородна земя нямаше да мизерстваме.На 2 место сме в Европа сме по добив на злато,но е дадено на концесия на чужди фирми.БА няма загубено знаме,но политиците предадоха знамен
12
9
 
48
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Има алтернатива за газта и даже за геноцида - да се избият евреите!
11
12
 
45
 
! Отговори
мангууу преди 9 години
Вечна Дружба! Много берекет,баклава,шербет,локум и водка! Пак Ганъо да му мисли! ХАхАХахххаХхахахахахА