НС разхлаби примката около врата на длъжника

Депутатите промениха таксите, взимани от частните изпълнители
25 мар 2015 17:21,
15
НС разхлаби примката около врата на длъжника
Снимка: архив Булфото

Имуществото на фирми и граждански длъжници вече ще се отнема задължително след дело и съдебно решение. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс. Измененията бяха внесени от Патриотичния фронт.

„Целта на предложеното е да се отърват гражданите и фирмите от омразния чл. 417 и точките 1, 2, 7 и 8 към него, които даваха възможност да се издава изпълнителен лист срещу длъжник без съдебно заседание и решение”, обясни изменението лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

С други промени днес депутатите отмениха несправедливост и в друга практика на частните съдебни изпълнители. Парламентът реши, че сборът на всички такси по изпълнението не може да надвишава размера на самото задължение. Промяната беше внесена от соцдепутатката Мая Манолова и група депутати от БСП в закона за частните съдебни изпълнители.

Когато длъжникът сам плати задължението си изцяло или частично в срока на връчената му покана за доброволно
изпълнение, таксата върху платената сума ще се събира в половин размер, решиха още депутатите.

Според депутатите така принудителното отнемане на имущество на длъжниците става по-справедливо и ефективно, а и се въвежда баланс на санкциите.

За да аргументира внесеното изменение Манолова обясни пред колегите си, че има случаи, в които хора с едно задължение от 300-400 лева, в крайна сметка се оказват длъжници с по няколко хиляди лева.

Депутатите отхвърлиха искането на „Атака” да се отмени целият закон за частните съдебни изпълнители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
16
 
! Отговори
Miro преди 9 години
Колко народ трябваше да изгори ,че да гласуват промени в закона най-после !!!
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
castni sadebni izpalniteli vzemat 5 pati povece ot starite vis-2
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИ по един зъб да се избива за доказателство, че лично е връчено.
8
2
 
15
 
! Отговори
ЮРИСТ преди 9 години
ТЕ СЪДЕБНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ПАК ЩЕ СИ ИМАТ РАБОТА, А ВМЕСТО ГОЛЕМИ ТАКСИ ПРИ СЪДЕБНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ ЩЕ СЕ ПИШАТ ОГРОМНИ РАЗНОСКИ ПО ДЕЛОТО ЗА ПЕЧЕЛИВЩАТА СТРАНА, Т.Е. РАБОТАТА Е ОТ ТРЪН, ТА НА ГЛОГ. А ТО И СЕГА, КОЙТО ИСКАШЕ МОЖЕШЕ ДА ПРИНУДИ КРЕДИТОРА ДА ВОДИ ДЕЛО, АКО ПОДАДЕ ВЪЗРАЖЕНИЕ. ВЪОБЩЕ ТОЗИ БЕЗДАРЕН КОДЕКС ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНИ И ДА СЕ ВЪРНЕ СТАРИЯТ С ПОСЛЕДНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ, ЗАЩОТО БЯХА СЪКРАТЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА КАСАЦИОННО ОБЖАЛВАНЕ И ХОРАТА НЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАЩИТА ПРИ ТОЗИ.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най после нещо добро да излезе от парламента.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е как де ,банките са раздадоха кредити и кредитчета на куцо и сакато ,ЧСИ си вземаха таксите ,всички си разпределяха печалбите за последните 7-8 години ,сега малко отпускат примката за да може да хване месце стадото ,че мн отслабна -ще вземе да умре и тогава кой ще смучат,пък трябва и време да понатрупат оФФцете малко пари ,че и младите не щат да вземат кредити в нужните големи количества ,малеее загази бг икономиката -крепяща се на кухи фирми,ДДС измами ,банкови кражби и фалити и др БгЧудеса
5
5
 
25
 
! Отговори
111 преди 9 години
ЧСИ трябва да се забранят, това са едни мутри облечени в закон. Определят си такси по усмотрение, при протест трябва да подадеш молба на тях и ясно е какво се случва с нея. Хората пропищяха от тях, а държавата нехае. Ако Парламента не приеме закона да си ходи.
4
4
 
23
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Това да го видя в държавен вестник и пак няма да го повярвам! Кой ще скърши хатъра на най-големите изедници?
3
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва и да се предава лично, а не да се лепи на стената на къщата или блока и после ти въобще да не знаеш, че дължиш нещо си, и хоп осъден си да плащаш.Стига са играели депутатите за интереса на големите риби и фирми. Каква демокрация е това щом демосът винаги е прецакан?
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не беше ли лудото Мйаче авторката на въпросния чл. 417 и точките му преди 7-8 г? не го ли направи на ползу големите фирми по един гадно лобистки начин? Сега се прави на радетелка на правата на длъжниците.
1
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да вървят в ада