ГМО, шистов газ... Пуска ли ги властта през задния вход?

НС с мнозинство отхвърли дебата, опозицията - негодува
Обновена: 26 мар 2015 14:31 | 26 мар 2015 14:30,
137
ГМО, шистов газ... Пуска ли ги властта през задния вход?
Снимка, архив БТА

Може ли да падне мораториумът за добив на шистов газ у нас? Или този върху ГМО? Или да заработи скандалното споразумение АКТА? Тези въпроси излизат отново на дневен ред, няколко години след като властта ги затвори.

Съмненията прозвучаха от трибуната на парламента по време на дебат за Годишната програма на депутатите по въпросите на ЕС. БСП поиска в нея да влезе обсъждането на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). То е на етап обсъждане в ЕС и САЩ и подлежи на ратификация от европейския парламент и страните членки.

Още по темата

"Няма никакъв анализ върху отражението на споразумението върху България и българския народ, върху възможността да се прескочи мораториумът върху добива на шистов газ, върху възможността за нахлуване на ГМО стоки на родния пазар и т.н.", предупреди Георги Божинов от БСП.

Според информациите, които излизат за договора, той има за цел да установи зона за свободна търговия между САЩ и ЕС и да уеднакви множество стандарти между Щатите и Съюза. Сред тях са такива за качество на въздуха, храните, лекарствата, за застрахователните компании и много други.

Според някои наблюдатели това означава, че ще се даде карт бланш и на шистовия газ, на ГМО и на АКТА. Според други обаче договорът е предпоставка и за създаване на голям брой работни места и икономически растеж.

В пленарната зала днес независимият Велизар Енчев прочете писмо на Унгарския парламент до парламентите на страните членки на ЕС. В него се изразява притеснението, че споразумението носи значителни рискове за унгарската икономика, обществото и околната среда. "Това налага да се прецени дали потенциалните ползи могат да компенсират евентуалните недостатъци", пишат унгарските депутати.

Срещу ТПТИ се изказа и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Това споразумение означава транснационалните корпорации да поробят всички европейски народи", категоричен бе той.

В крайна сметка предложението за обсъждане на ТПТИ в парламента беше отхвърлено от мнозинството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
4
 
! Отговори
Петков преди 9 години
До коментар 123 Може и така да е.Нашите са наведени и на ЕС, и на краварите.А ЕС, са наведени на краварите.Защо това проекто споразумение не го правят открито, пред всички европейци, нека да има дебат, ако е изгодно, да го приемат ако не , не.Но то не се мисли така.Глобалистите - сатанисти не мислят за добруването на хората, те мислят да върви техния план за заробване на човечеството - Нов световен ред !!!
83
3
 
7
 
! Отговори
до Петков преди 9 години
Не си разбрал, брат. Те нищо няма да гласуват. Изхвърлиха го от дневния си ред. Ще чакат решението да го вземат от ЕС, те ще гласуват "за" тихомълком, зад гърба на народа и ще излезат пред нас с оправданието,че щом сме членове, трябва да изпълним решението на ЕС. Трябва да искаме решение на Българския парламент! Тогава да броим пилците и да знаем на есен кой кум, кой сват и кой на булката брат!
82
3
 
10
 
! Отговори
Петков преди 9 години
Ако парламента гласува ЗА споразумението , което краварите искат да пробутат на Европа през задния вход, и без дебати от европейците, как ще се нарича това, национално предателство ли е или не ? Не че нашите не са наведени, но ако това го направят, ще е върха на сладоледа.Това е все едно сам да се стреляш в двата крака, но вече нищо не ме учудва в тази страна...Но възмездие ще има, рано или късно...
81
2
 
8
 
! Отговори
не преди 9 години
Те не са се опитали да се върнат в България, Те са се върнали в България. С отказа на Парламента да вземат решение и да обсъдят договора със САЩ, нашите *** позволиха на Америка да се промуши в България. Най-гадното е,че мълчим като п.... А всички сме или ще бъдем родители на деца, които ще растат с ГМО продукти, в надупчена България. Не мога да си представя кой точно ужас ще ни обедини!
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Шеврон и др. подобни не им се отвори парашута в Новорусия, сега пак се опитват да се върнат в България...
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
159 литра петрол=$40, 1 литър минерална вода=1,50 лв.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДобруджанецПитейната вода след време ще е по-скъпа от петрола.---------Че сега не е ли ?
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
USA da si dobivat chistov gaz u tah nali opitaha v Polcha..zakopaha ni sega i zemata ni da iztrovat a be gokoda che gi tarpim ne mogat da si pravat kakvoto iskat.Dobrudga e gitnicata na Balgaria.
76
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От цялата работа не е ясно само какво предаде Дж.Кери на ББ, когато направи посещение у нас като не бе съобщено нищо за това. На брифинга Кери бе нервно усмихнат и изпотен, но и леко злорад, а ББ бе нелогично притеснен и обиден и ядосан. Заключенията си направете сами.
75
2
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Тиквите от парламента да внимават какво вършат, защото могат да се изметат от там по-рано отколкото очакват.
74
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В крайна сметка предложението за обсъждане на ТПТИ в парламента беше отхвърлено от мнозинството."Това е то ДЕМОКРАЦИЯТА. Сърбайте я с лъжица и да ви е сладко.
73
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спасение няма отникъде! Каквото са си наумили, ще го направят. Нашата се видя, но жалко за децата и внуците ни.
72
2
 
22
 
! Отговори
Niki13 преди 9 години
До Василевмного са полезни американските корпорации, вижте цената на която купуваме тока от ам. тецове, вижте цената на реактора на Уестингхауст въобще някой от всички пишещи мислил ли е каква е същността на споразумението става дума корпорациите да са равни н правителствата и да си решават делата в американски съдГМО са направо дар божи в сравнение със споразумениетоно къде са БГ евродепутати, що не говорят
71
32
 
4
 
! Отговори
55 преди 9 години
Аз съм за шистовия газ..Със стиснати кълки бебета не се правят....
70
1
 
32
 
! Отговори
EС SS преди 9 години
Управляващото мнозинство са банда национални предатели!
69
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Голям смяхТи май не си чувал за газови уредби на метан?
68
1
 
4
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До 99.Когато не се изразяваш правилно хората,които те разбират погрешно са тъпани.Желязна логика.
67
8
 
28
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До Анонимен:Шистовият газ ще ни направи независими от крадливите руснаци!:Какво ще кажеш да започнем да отглеждаме маслини и да сме независими от крадливите гърци и турци.Банани да отглеждаме да сме независими от крадливите африканци.Да започнем да копаеме нефтени кладенци във всяко село да сме независими от цената на петрола навит ли си???*** човек и силен вятър никой не може да ги спре.Цяла Европа е зависима от руския газ и е доволна.Специално за теб американците от космоса ще ти доставят.
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Голям смях Голям си тъпан.Искам да ти кажа,че в САЩ от водопровода излиза вода и шистов газ.Има клипче,как американка драсна клечка и се появи пламък.Американците си признаха и за предизвикана екокатастрофа в друга държава с думите "е допускат се грешки...."В много западни държави вече отпицаха шистовия газ добиван по тая технология с химия.
65
4
 
10
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
Анонимке дълбоко се съмнявам,че точно с тази газ ще си подкараш автомобила.От обща култура трябва да правиш разлика между метан и пропан-бутан.Ама откъде да знаеш.Ти първо мисли как ще връщаш 24 милиарда лева където ГЕРБ дръпнаха за 1 година пък с какво ще си караш колата ти е най-малкият проблем.