Властта отстъпи: Ще ни следят по-малко в нета

Службите ще имат 6-месечен, а не 12-месечен достъп до данните
Обновена: 26 мар 2015 13:58 | 26 мар 2015 12:22,
17
Властта отстъпи: Ще ни следят по-малко в нета
Снимка: Reuters, архив

Следенето в интернет и по телефона минава отново на облекчен режим. Депутатите промениха по спешност на две четения Закона за електронните съобщения след като Конституционния съд изиска това.

С новите текстове депутатите решиха, че службите вече ще имат 6-месечен, а не 12-месечен достъп до трафичните данни, от които става ясно кой с кого кога е разговарял в мрежата и по телефона.

Освен това достъпът вече ще се дава само при подозрения за извършени само тежки престъпления.

Отпада възможността за следене на данните при разследване на всички видове престъпления и с цел издирване на лица, както беше до момента.

Текстовете, които регламентираха следенето на комуникацията в нета и по телефона, бяха приети през 2010 г. Тогава те следваха европейска директива за запазване на трафични данни на гражданите на ЕС с цел използването им при евентуално разследване на тежки престъпления.

След време обаче Европейският съд в Люксембург отмени директивата. Евромагистратите се мотивираха, че документът предоставя на службите възможност за сериозна и необоснована намеса в личния живот на гражданите.

През март тази година и българският Конституционен съд поиска отмяна на регламента, който навремето предизвика брожения в обществото, в мобилните оператори, а и сред интернет доставчиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
хаки преди 9 години
До кръстоносецПоредната победа на глупостта се е случила, когато баща ти се е изпразнил в *** вместо на пердето!
12
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 9 години
като вземем предвид коментарите под статията и гласуването за всеки един коментар излиза че по-голямата част са някакви виртуални престъпници които има от какво да се страхуват и поради това не са съгласни да се следят хората в нета. сега ако съм на ченгетата ще ги хакна всичките за да разбера какво толкова имат за криене?!
11
0
 
0
 
! Отговори
сиииигурно преди 9 години
Незнaм колко трбвa дa си *** зa дa нaпишеш/повярвaш нa подобнa стaтия ;).
10
0
 
2
 
! Отговори
www преди 9 години
Като слухтят мургелите като ненормални от 2010 година насам, то колко телефонни измамници хванаха в този период. Нали затова реват милиционерите, дето си чатят в работно време? Колко?Всъщност, въобще престъпление разкрили ли са по този начин? Едно поне?Или само следят прозападно настроените граждани, протестиращите срещу властта и някой и друг журналист? Има една разработка "Галерия" и една "Червеи". Това е всичко, което МВР е постигнало със слухтене срещу чудовищен бюджет за това слухтене!
9
9
 
0
 
! Отговори
кръстоносец преди 9 години
това е поредната победа за престъпността в държавата. да ви приседне дано на всички щасливи от факта! сега спокойно можете да си разпространявате детска порнография и да търгувате с оръжия и наркотици. и терористите спокойно могат да си говорят и пропагандират радикалуен ислям. да ви е честито престъпници и да се задавите дано с тази свобода!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво ли не прахосват народната пара, а червенокожите вилнеят по селата безнаказано.
7
3
 
2
 
! Отговори
инеД преди 9 години
ама как беее...ще ни следят когато сме във военна ситуация
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом вече няма и да слухтят, направо разтурвайте тази нищоправеща шуробадженакорушветчийска орда.
5
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Собствениците на откарадните мобилни телефони да не се жалват от полицията, че не може да наприви нищо, тъй като престъплението не било тежко и затова не може да се разкриват трафични дани от мобилните оператори - просто законите ни са такива! Пийте една студена вода. Защитата на собственоста стана жертва на друго конституционно право - защитата на личния живот. Въпрос на баланс на ценности.
4
1
 
21
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
СИГУРЕН СЪМ ЧЕ Ц.Ц. И Б.Б. СА НА ПРОТИВОПОЛОЖНО МНЕНИЕ.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да! А пък ние Ви вярваме! Хората могат да забравят това, което правите. Те могат да забравят това, което казвате, но никога няма да забравят начина, по който ги карате да се чувстват.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нож с две остриета" !?
1
2
 
3
 
! Отговори
KOK преди 9 години
pari nema i za 3 cigari KING DESQTKA 4ERVEN